Fra et godt resultat i 2011, da partiet fikk 27,2 prosent av stemmene, ble det denne gangen bare 20,0 prosent. Det ga fire færre representanter i bystyret og den borgerlige siden svekket seg betydelig. Høyre mistet også en av sine tre i formannskapet.

Bedre ble det naturligvis ikke at et av partiene Høyre har hatt et årelangt samarbeid med, Venstre, valgte å skifte side og knytte seg til storkoalisjonen rundt Arbeiderpartiets Rita Ottervik. Dermed blir det ikke mange vervene til fordeling på Høyre og Fremskrittspartiet; to komitéledere og én komiténestleder.

Ikke imponert

Onsdag kveld la storkoalisjonen frem sin politiske erklæring der i alt syv partier har fått noe. Brox er ikke imponert.

- Her har alle partiene lagt sine ønskelister oppå hverandre. Det betyr at flertallet legger opp til en enorm pengebruk. Slik blir det når mange må få noe for å bli med. Dette er alvorlig for Trondheim kommune som har en enorm gjeld og underskudd på driften to år på rad. Jeg ser de vil overholde handlingsregelen. Men det er flere av dem. Det blir spennende om dette går i hop til slutt.

For Brox var det veldig skuffende at Venstre og Jon Gunnes lot seg innlemme i Ritas fold.

- De har krysset en rød strek. Men det er deres valg. Det er opp til Venstre-velgerne å si hva de mener om dette.

OPS-forslag

Brox vil ikke kommentere Venstre-saker som nå er lagt bort. Så sent som uken før valget lanserte Gunnes forslag om å slippe til private utbyggere når nye skoler skal bygges, såkalte OPS-prosjekt (Offentlig*Privat*Samarbeid). Venstre har også vært den fremste kritikeren av det såkalte trepartssamarbeidet der de ansatte har en hånd på det kommunale rattet når viktige beslutninger skal tas. Venstre har i tillegg vært innstilt på å akseptere den fleksibilitet som er innført i arbeidsmiljøloven med hensyn til bruk av midlertidige ansatte og vikarer.

- Dette siste er litt spesielt for en kommune som trenger denne fleksibiliteten, sier Brox. Han mener overgangen til sentrum-venstrealliansen vil bety at Venstre blir sterkt farget av det fellesskapet de har meldt seg inn i.

- Hvordan ser du for deg en ny periode i opposisjon?

- Jeg opplever at den nye situasjonen gir oss muligheter. I rollen som opposisjonsparti, og med den meldingen vi har fått fra velgerne, lover vi å bli tydeligere og langt tøffere. Vi vil stille flertallet til ansvar for det de gjør gjennom hele perioden.

Utfordringer

Brox opplever at partiet viste en mer tydelig side av seg selv under valgkampen enn i valgperioden.

- Vi må ta lærdom av dette. Trondheim har store utfordringer i eldreomsorgen og i skolen. Vår oppgave blir å peke på løsningene. Her har vi en jobb å gjøre.

Brox forsikrer at han ikke har andre planer enn å drive lokalpolitikk i fire år fremover, i formannskapet og som leder av bystyregruppa.

- Du er ikke redd for at det blir litt kjedelig?

- Nei, i formannskapet har vi et betydelig handlingsrom. Det vil vi benytte oss av. Dessuten har Jon Gunnes sagt at han vil lytte til forslag fremmet av Høyre. Der vil vi ta ham på ordet.