- For å gjøre det nye samtaletilbudet kjent kommer vi til å gå litt rundt på kjøpesenteret og dele ut et kort som forteller hva dette er for noe, sier diakon Marit Brenne. Foto: MARIANN DYBDAHL

- Dette er ikke forkynnelse, men et annerledes treffsted for mennesker i alle aldre i livets ulike faser. Diakoni er å møte mennesker uavhengig av den enkeltes livssyn og kulturbakgrunn, sier diakon Marit Brenne i Heimdal menighet.

Varehusledelsen har gitt tre lokale menigheter i Den norske kirke, Heimdal, Tiller og Byneset/Leinstrand, grønt lys til å gå sammen om et samtaletilbud, til å begynne med en dag i uken, på Egon restaurant midt i kjøpesenteret.

13 - 99

Trolig får samtaletilbudet navnet 13 - 99 for å signalisere at det gjelder alle aldersgruppen unntatt de aller yngste.

- Vi har funnet et litt tilbaketrukket bord som gjør det mulig å føre private samtaler uten at noen lytter. Vi gleder oss til å begynne og håper å komme i gang før jul, sier Brenne og slår seg ned ved bord 57.

I alt skal seks kirkelige ansatte, tre diakoner og tre prester, dele på å være til stede på City Syd noen timer en dag i uken. Både diakoner og prester har spesiell utdannelse i kristen omsorg og personlig samtale.

- Alle trenger fra tid til annen noen å snakke med, noen å betro seg til, helt uavhengig om man har en tro eller ikke. Samtaler er utrolig verdifullt. De er terapi i seg selv.

Nøytral og med taushetsplikt

- Mange jeg møter gjennom mitt arbeid som diakon sier det er særlig verdifullt å snakke med noen som man verken er venn med eller i familie med, som er nøytral og har tid til å lytte.

Som diakon har jeg også taushetsplikt. Men viser samtalen at det er behov for annen type omsorg ut over det jeg kan gi, kan jeg hjelpe vedkommende videre til andre typer omsorgs- og behandlingstilbud, sier diakonen, som understreker at samtalene aldri kommer til å handle om religiøse spørsmål uten at den som oppsøker diakonen eller presten selv ønsker det.

- Vi bringer ikke religion inn i samtalen. Det er opp til den enkelte, sier Brenne.

- Ikke forkynnelse, men medmenneskelighet

Senterleder Finn Dybdalen avviser at samarbeidet med Den norske kirke bryter med senterets nøytrale linje med henhold til religion og politikk.

- Å ha noen å snakke med er ikke å forkynne, men å vise medmenneskelighet.

Et kjøpesenter er et møtested for alle typer mennesker. Jeg ser folk som er her daglig. Om det er ensomhet som ligger bak vet jeg ikke, men et tilbud ved senteret som er noe mer enn handel synes jeg er viktig. Det er artig å være med på noe nytt, sier Dybdalen.

15 nye diakonstillinger

Kjøpesenterdiakoni er det siste nye tilbudet i en omfattende diakonal satsing som har funnet sted i Trondheim de tre siste årene.

Antall diakoner, lederne av menighetens omsorgsarbeid, har økt betydelig. Mellom 2013 og 2015 har menighetene fått 15 nye årsverk.

- Økningen vekker oppsikt i andre deler av landet. Etter at diakonien nærmest har befunnet seg i en bakevje, har menighetene i Trondheim nå, takket være en målrettet satsing fra Kirkelig Fellesråd, flere diakoner enn Stavanger, sier en stolt kirkeverge Kjell Inge Nordgård.

Styrking av omsorgssektoren

- Burde ikke disse midlene heller ha vært brukt innenfor det ordinære kommunale omsorgstilbudet?

- Bevilgningene til den diakonale satsingen er resultatet av et samarbeid mellom fellesrådet, Trondheim kommune og det politiske flertallet.

Økningen i antall diakoner innebærer en styrking av omsorgssektoren. Kirkens omsorgstjeneste favner vidt. Mens det tidligere omfattet stort sett bare eldre, henvender diakonitilbudet i dag seg til en langt videre aldersgruppe, blant annet oppvekstsektoren.

Omsorg er mer enn pleie og behandling. Det handler også om åndelige og medmenneskelige behov, sier Nordgård.

Den diakonale satsingen i Trondheim særpreges av utviklingen av en egen stedegen profil på tjenestene. Det betyr at tilbudet i hver enkelt menighet er innrettet ut fra blant annet menighetens øvrige arbeid og alderssammensetning.

- Utvidelsene i diakonitilbudet er spredt over hele byen slik at alle menigheter fra i høst har tilgang på profesjonelle diakontjenester, sier kirkevergen.

Diakonal satsing

Den diakonale satsingen i Trondheim omfatter blant annet følgende tilbud:

* Turdiakoni: Mosjon og fellesskap for pensjonister. Heimdal/Tiller.

* Sorggrupper og kurs i sorg/sorgarbeid for helsepersonell.

* «Livsgledekonfirmanter»: Deler av konfirmantopplegget knyttet til lokale helsehus.

* Barne – og ungdomsdiakoni: Styrker barn og unges oppvekstmiljø i bydeler med sterk vekst. Ranheim/Charlottenlund.

* Samlinger for unge voksne og eldre samtidig. Strindheim.

* Tiltak for inkludering av innvandrere. Lademoen.

* Diakonalt arbeid med mennesker med utviklingshemming.

* Arbeid med demente.

Kilde: Kirkelig Fellesråd

- Alle trenger fra tid til annen noen å snakke med, noen å betro seg til, helt uavhengig om man har en tro eller ikke. Samtaler er utrolig verdifullt. De er terapi i seg selv., sier diakon Marit Brenne. Foto: MARIANN DYBDAHL+