- Vi har gledet oss til dette i flere år, sier Aleksander Wermers Nilsen, hovedtrener for Trondheims baseballutøvere. De har holdt til i Dødens Dal ved Gløshaugen og fått låne diverse fotballbaner rundt omkring i byen.

NTNUI har 25 aktive spillere og Trondheim Baseball rundt 30 utøvere. I tillegg finnes egne treninger for barn.

- Fantastisk, dette har vi ventet på i mange år. Den nye banen vil ha mye å si for rekrutteringen, sier Øyvind Rein på vegne av de om lag 120 utøverne av amerikansk fotball. Selv er han medlem av Nidaros Domers. Trondheim har i dag lag for 15-åringer og opp til seniorer.

Viktig for rekrutteringen

Styreleder Anne-Lise Bratsberg i Idrettsrådet sier hun er kjempeglad for at de mindre idrettene får bedre forhold.

– Vi har jobbet med dette i mange år. Flere idretter har måttet trene og spille på grus. Dette er idretter i vekst. Flere utøvere har som utvekslingsstudenter tatt med seg idrettene hjem, og de nye banene på Lade vil ha mye å si for rekrutteringen, sier Bratsberg.

Den 14 mål store kunstgressflaten inngår i prosjektet «Mer kunstgress i Trondheim 2013 – 2016», og kunstgressløftet som Trondheim kommune har jobbet med i snart fem år.

- Byens politikere har vist stort engasjement og sørget for at det er bygget en rekke kunstgressbaner rundt omkring i Trondheim i samarbeid med idrettslagene, sier rådgiver Roald Nyborg i enhet idrett og friluftsliv i Trondheim kommune. Han er prosjektansvarlig for det nye kunstgressanlegget på Lade.

Egne særidretter

Amerikansk fotball og lacrosse er begge amerikanske særidretter med egne forbund. Lacrosse er lite kjent i Norge. Det er et lagspill med ball som først ble spilt av kanadiske indianere. Lacrosse spilles på en bane av omtrent samme størrelse som en fotballbane, med ti spillere på hvert lag. Spillerne er utstyrt med køller med en stram nettlomme i enden. Den er designet for å holde, fange og kaste ballen. Det er om å gjøre å score på motstanderens mål.

Rugby og baseball har også egne særforbund. På det nye kunstgresset blir det merket for to nier fotballbaner. Under Skandia Cup kan anlegget også benyttes som femerbaner, sjuerbaner og elleverbaner.

For i år er det bevilget 17,3 millioner kroner, gjennom spillemidler, NTNUI og Trondheim kommune. Før nyttår er intensjonen at det bevilges ytterligere 3,9 millioner kroner til montering av lysmaster og lyskastere. Fundamentene til lysene er allerede på plass, men lysene blir ikke satt opp før neste år.

I løpet av høsten kommer mål fra USA. De skal lett kunne flyttes etter hvilke idretter som bruker banene.

Avhengig av oppholdsvær

Det legges nå en plaststøpt pad, og oppå den rulles kunstgresset ut.

Prosjektleder Frode Dyrhaug fra Faveo Prosjektledelse forteller at man er avhengig av oppholdsvær når kunstgresset skal legges, fordi det skal limes i skjøtene. Gressflatene skal merkes opp for de ulike idrettene. Merkingen vil bli som ved en innendørs flerbrukshall med ulike farger og strekstørrelser.

Den støpte paden under kunstgresset legges for å oppnå god støtdemping. Ikke minst rugby, der spillerne i motsetning til amerikansk fotball, spiller uten beskyttelse, bør falle mykest mulig.

I tillegg vil gresset ha en høyde på 60 mm, mot 40 mm som er vanlig for fotballbaner. Det har sin bakgrunn i krav fra rugby.

Banene skal kunne brukes året rundt, og vil derfor bli brøytet om vinteren. Det er bygget to spillerbokser, med solid netting foran om en ball skulle ha retning mot innbytterboksen. Den ene inneholder også et lager for utstyr.

Som allerede nevnt bygges nye kunstgressbaner over hele Trondheim. Ifølge Nyborg koster en vanlig ellever kunstgressbane mellom seks og sju millioner kroner.

Tas i bruk i oktober

På Lade idrettspark finnes fra før to private og fem kommunale fotballbaner. SK Trondheims-Ørn har kunstgressbane med undervarme. Obosbanen tilhører TryggLade. Kommunen drifter fem baner; én grusbane, én kunstgressbane og tre baner med naturgress. I tillegg er det en driftsavtale med SK Trondheims-Ørn.

I løpet av oktober håper Dyrhaug og Nyborg at den nye kunstgressflaten på 14 mål kan tas i bruk. Offisiell åpning med snorklipping blir ikke før til våren. Anlegget skal driftes av Trondheim bydrift.

Det gamle garderobebygget fra først på 1970-tallet skal rives og erstattes med en sambrukshall. Den skal brukes til tennis, bordtennis og kampsport. Formannskapet skal behandle saken 29. september. Ved nye Lade skole kommer en ny idrettshall.

Lade: Nordenden av Lade idrettsanlegg bygges om til bruk for rugby, baseball, amerikansk fotball , lacrosse og to nier fotballbaner. Frode Dyrhaug fra Faveo Prosjektledelse (t.v.) og Roald Nyborg fra enhet idrett og friluftsliv i Trondheim kommune gleder seg til åpningen. Foto: RICHARD SAGEN
Spillerboks: Det er bygget to spillerbokser eller innbytterbokser på det nye kunstgressanlegget. For å hindre at spillerne blir truffet av baller på avveie er det montert kraftig netting. Ute på anlegget står prosjektansvarlig Roald Nyborg. Foto: RICHARD SAGEN
Amerikansk: På Lade får amerikansk fotball, lacrosse, baseball og rugby endelig et eget anlegg til sine idretter. Frode Dyrhaug fra Faveo Prosjektledelse (nærmest) og prosjektansvarlig fra Trondheim kommune Roald Nyborg venter spent på at anlegget kan tas i bruk i oktober. Foto: RICHARD SAGEN
Nytt kunstgress: På Lade åpner snart et 14 mål stort sammenhengende anlegg for bl.a. rugby, baseball, amerikansk fotball og lacrosse. Til høyre sees baseballbanen. Foto: Rambøll
Baseball: Helt til høyre inn mot Lade allé blir starten på baseballbanen. Foto: Rambøll
Rugby: Dette blir oppmerkingen for rugbybanen. De ulike banene skal brukes om en annen. Foto: Rambøll
Nier fotball: Det kommer to nier fotballbaner. Foto: Rambøll
Lacrosse: I Norge er lacrosse en heller ukjent sport. Den har sin opprinnelse fra kanadiske indianere på 1200-tallet, og har fått innpass i Europa gjennom utvekslingsstudenter. Foto: Rambøll
Football: Dette blir anlegget for amerikansk fotball. Foto: Rambøll