- Det kunne ha gått mye verre, sier Petter Voll, enhetsleder for samfunnsutvikling i Innherred samkommune

Han har ansvaret for alle de hundre som meldte om avlingsskade i juni.

- Vi ser at flere likevel får avlinger som i et normalår, mens andre igjen har tresket halvparten av det normale. Det er store variasjoner. Mange bønder ettergjødslet kornåkrene og fikk bra resultat av det. Usikkerheten nå er knyttet til 20 000 dekar som ble sådd rundt 20. juni i Levanger og Verdal, sier Voll.

Les også: Håper å få kornet i hus

Store variasjoner

Felleskjøpets mottak har fått inn rundt 60 prosent av kornet i Levanger og Verdal, og så langt ser det ut til at årets avlinger er rundt ti prosent under et normalår. Men det er store lokale variasjoner, alt etter hvor mye nedbør som kom i mai og juni – og når kornet er sådd.

- Det spesielle i år er at høstesesongen blir mye senere enn i 2014. I fjor ble vi nesten ferdig med innhøstingen i august, sier siloleder Elling Røstad.

Værforholdene under årets våronn var nærmest historisk dårlig. I Nord-Trøndelag sto 57 000 dekar usådd den 6. juni, og mye kom ikke i jorda før rundt 20. juni.

Avlingsnivået varierer fra nesten null, der åkrene sto under vann, til veldig bra andre steder, sier landbruksdirektør Kirsten Ingjerd Værdal i Nord-Trøndelag

- Vi har ingen oversikt hvor mye som står ute ennå, men vi er selvsagt glade for hver eneste dag med fint vær, sier hun.

Les også: Gambler på været

Leide plasthall

Kornmottakene hos Felleskjøpet har registrert meget bra kvalitet på kornet som allerede er levert.

- Kvaliteten er uvanlig bra til å være på denne tiden av året. En gjennomsnittlig hektolitervekt på 68 kg/hl og vannprosent på 18 er det ikke noe å si på, sier Røstad..

Felleskjøpet Rindsem og Verdal kornsilo har inngått et samarbeid med Verdal gjødselterminal om midlertidig lagring av korn. En plasthall på 2000 kvadratmeter med plass til 4000 tonn er tatt i bruk.

- Det betyr at vi sparer miljøet da vi slipper å frakte korn til anlegget i Buvika før det igjen skal fraktes til fabrikken i Steinkjer. Anleggene har gått bra, og det har vært en drøm å ta imot årets kornavlinger.

Trenger mye pent vær

Etter noen dager med regn ser det ut til at det blir opphold fremover.

- Tilbakemeldinger fra bønder sier at vi trenger fint vær i hele september og deler av oktober for at de skal få høstet avlingen, sier Røstad.

- Hva med kvaliteten fremover?

- Rekker kornet å modne blir dette bra. Nå melder de pent vær, men holder man på langt ut i oktober er det mer utrygt. Det står mye ute ennå.

Tømmer tørkene

Røstad håper man greier å høste det som ble sådd sent i juni.

- Ifølge meldinger vi har fått kan vi greie 90 prosent av et normalår dersom alt kommer i hus. Vi har til og med fått inn legde (korn som er lagt ned av vær og vind) som er tresket med 17 prosent vanninnhold. Det er veldig bra på denne årstiden. For å være lagringsdyktig må kornet tørkes ned til 14,5 prosent.

Mandag kom det inn 13 traktorlass bare fra Skogn.

- Det ser ut som om bøndene tømmer tørkene for å gjøre klar til neste etappe. Det er lønnsomt å tørke kornet selv, sier siloleder Elling Røstad.

Felleskjøpet har leid et provisorisk kornlager på Verdal havn slik at de slipper å kjøre kornet til Buvika før de igjen frakter det til forfabrikken i Steinkjer. Foto: Leif Arne Holme
Felleskjøpet har leid et provisorisk kornlager på Verdal havn slik at de slipper å kjøre kornet til Buvika før de igjen frakter det til forfabrikken i Steinkjer. Rundt 4000 tonn er det plass til i plasthallen. Foto: Leif Arne Holme