- Dette er en god idé, mener stortingsrepresentant Oskar Grimstad.

Adresseavisen har snakket med flere kilder i de to regjeringspartiene Høyre og Frp, og de fleste venter at det vil komme endringer i regjeringen i løpet av høsten.

- Det regner jeg som veldig aktuelt og sannsynlig. Endringene vil nok skje før jul, sier en kilde.

På TV2 søndag lanserte Frp-nestleder Per Sandberg seg selv som mulig ny statsråd.

- Jeg har mer lyst til å være statsråd nå enn høsten 2013. Da må det konstrueres et nytt departement. Et innenriksdepartement, sa Sandberg og lo. Ifølge TV2 kan et slikt departement ta seg av samordningen av regioner, turisme og reiseliv – og muligens deler av Justisdepartementets områder.

Sandberg har også tidligere omtalt en slik nyvinning og gitt uttrykk for at han kunne tenke seg et slikt ansvarsområde. Så langt har statsminister Erna Solberg ikke ønsket å opprette et slikt departement.

- Tema i sentralstyret

Kilder tror at det er naturlig at Per Sandbergs utspill på TV2 får en oppfølging på sentralstyremøtet torsdag. Der vil det også kunne komme opp ønsker om utskifting av mannskap i regjeringen. Vurderingen fra flere av de Adresseavisen har snakket med er at dette bare er noe som Per Sandberg slengte ut, i forbifarten.

Stortingsrepresentant Oskar Grimstad fra Møre og Romsdal mener imidlertid at dette ikke er noe innfall fra Sandbergs side.

- Det har gått to år med regjering nå, man har arbeidet seg godt sammen og ser hvilke behov man har for forbedringer. Jeg synes det høres ut som et spennende forslag. Jeg vet at Per Sandberg har vært svært opptatt av kommunereform. Jeg regner med han har gode argumenter for dette, sier Grimstad og legger til:

- Dette blir definitivt tema på sentralstyremøtet torsdag. Og der er jo Per sentral.

- Mener du det er viktig å få en type som Per Sandberg inn i regjering?

- Han er i hvert fall en uredd person, som kan ta fatt i de kontroversielle sakene. Han er en spesiell personlighet.

«Meget spesielt»

- Tror du utspillet er klarert på forhånd?

- Det vet jeg ikke. Men ideen er god.

Grimstad sier at det er naturlig at det nå kommer endringer i regjeringen. Men tror ikke det først og fremst er på Frp-siden det vil skje.

- Våre statsråder har vist at de klarer å stå i stormen. Det er kanskje mer naturlig med bytter i Høyre.

Overfor Adresseavisen gir også Frp-kilder uttrykk for at Sandbergs utspill er «meget spesielt». For det første er det uvanlig å nærmest lansere seg selv som statsråd. For det andre beskrives det som «høyst uvanlig» å be om et spesialopprettet departement.

- Per i mange roller

Kildene Adresseavisen har snakket med tror det trolig kommer regjeringsendringer i form av at nåværende statsråder bytter departement. Men trygge er kildene ikke. Når det gjelder olje- og energiminister Tord Lien, blir det bemerket at han ikke er den største velgersankeren for tida. Men når det gjelder dyktighet og respekt i fagmiljøene, er det ingen andre som er på hans nivå, blir det påpekt.

Terje Søviknes, den populære ordføreren i Os, er den eneste som trekkes frem som bedre egnet enn de Frp-statsrådene som allerede sitter der.

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, tidligere kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge, er en av få på det nivået som kan aspirere til å bli statsråd.

- Husk at vi er et ferskt regjeringsparti. For å være ærlig: Vi har ikke så mange aktuelle kandidater å ta av, sier en kilde.

Frp-topp i Trondheim, Elin M. Andreassen, sier det heldigvis ikke er hun som skal gjøre eventuelle endringer i regjeringen.

- Per Sandberg er en spennende politiker. Men dersom det skal opprettes et nytt departement må det være fordi det er bruk for det – ikke for en bestemt person. Når det er sagt: Per Sandberg har stor interesse og mye kompetanse på et slikt felt, så det kunne vært spennende, tror Andreassen.

- Må vente

Fylkesleder i Nord-Trøndelag, Einar Almaas, er godt fornøyd med sine i regjering.

- Vi har hatt ett møte etter valget. Oppsummeringen herfra er at vi er strålende fornøyde med våre statsråder, og har ingen ønske om å bytte dem ut, sier Almaas.

- Betyr det at dere heller ikke vil ha Per Sandberg inn?

- Han kan ikke bare komme inn slik at andre blir kastet. Da må han eventuelt vente til noen trekker seg fordi de selv ikke vil lenger. Jeg ser ikke det som aktuelt, sier Almaas.

Per Sandberg har ikke svart på Adresseavisens hendvendelser om saken.

Oskar Grimstad, stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, mener Per Sandberg har gode argumenter.