Begge forbundene er krystallklare i en uttalelse i forkant av onsdagens styremøte i HiNT.

- Utdanningsforbundet og Forskerforbundet ved HiNT støtter ikke fusjon på grunnlag av den fusjonsplattform som er fremforhandlet, sier de tillitsvalgte Ingvild Mestad og Bente Fostad.

Les også: Krever at HiNT for fakultet for lærerutdanning

Stiller klare krav

Forbundene krever at følgende må avtales før fusjon kan vedtas:

* HiNTs nasjonale ansvar for trafikklærerutdanning skal presiseres.

* Fra 1.01.2017 etableres et eget fakultet for lærerutdanning i det nye universitetet. Fakultetet ledes fra Levanger.

* Fra 1.01.2017 opprettes et eget fakultet for Helse- og sosialfag. Fakultetet ledes fra Nord-Trøndelag, dersom det på det tidspunktet er faglig grunnlag for det.

* Alle campus i Nord-Trøndelag opprettholdes i det nye styrets funksjonsperiode.

* Et mulig fakultet for sikkerhet og ledelse utredes. Fakultetet ledes fra Stjørdal.

* De tillitsvalgte presiserer at det nye universitet skal utvikles med tyngdepunkter både i Nord-Trøndelag og i Nordland, og at i omstillingsfasen må kvaliteten på alle administrative tjenester sikres på alle campus.

- Budsjettfordelingsmodellen skal avspeile at det nye universitetet har en hovedforankring innen profesjonsutdanninger, og sikre tilstrekkelige midler til å opprettholde god undervisning og forskning også innen praksisstudier, sier Mestad og Fostad.

Les også: HiNT vil slå seg sammen med skoler i nord

Begynnelsen på slutten

Dosent i teknologiske fag ved avdeling for trafikklærerutdanning, Bård Toldnes, mener HiNT og Nord-Trøndelag er i ferd med å gi fra seg mann og mus til Universitetet i Nordland. Han er også kritisk til at man i svært liten grad har involvert de fagansatte i prosessen.

- Hvorfor blir denne viktige gruppen oversett? Jeg ville ha trodd at det nettopp er fagpersonalet som skal gi en mulig universitet innhold i nært samspill med studentene.

Toldnes understreker også at trafikklærerutdanningen ved HiNT spiller en nasjonal rolle.

- I dag har verken styret eller rektor viet utdanningen så mye som en forpliktende setning. Man ser for seg synergieffekter, betydelige nasjonale oppgaver og internasjonale spydspisser, men det foreligger ikke noen utredning som forteller hvordan landets sentrale trafikklærerutdanning skal organiseres.

Toldnes sier det blir et spennende styremøte onsdag.

- Dessverre tror jeg at rektor nå får ikle seg keiserens nye klær, en flortynn trikot. Dette er ikke begynnelsen på en internasjonal forskningskarriere for HiNTs ansatte gjennom det nye universitetet. Dersom den fremforhandlede fusjonsplattformen blir stående er det begynnelsen på slutten for norsk profesjonsutdanning, mener dosent Bård Toldnes.

Dosent i teknologiske fag ved avdeling for trafikklærerutdanning, Bård Toldnes, mener HiNT og Nord-Trøndelag er i ferd med å gi fra seg mann og mus til Universitetet i Nordland. Foto: Leif Are Holme