Tenk deg at du må greie deg med 15 000 kroner i måneden i noen måneder framover. Du har mistet jobben og venter på ny.

Arman Vestad står ved tavla på Nav-kontoret på Lerkendal. Som i tv-programmet «Luksusfellen» flytter han pengene fra inntektssida og over til utgiftssida. I dag er han rådgiver i Nav, men i 2006 hadde han milliongjeld på forbruk, kreditt, studielån og billån, på alt slikt som er verdiløst etter en stund.

- Jeg ble gjeldsrådgiver på grunn av mine egne problemer, sier Arman Vestad i dag. Selv måtte han gjennom gjeldsordning og en beinhard personlig kamp for å få økonomien på rett kjøl. Han fikk gjeldsordning, men ingen hjelp til hvordan han skulle klare seg med lite penger. Det har han tatt lærdom av og viser hvordan du kan greie deg med 15 000 kroner i måneden.

Her finner du Arman Vestads oppskrifter på middag: Lag middag i én uke for to personer for under 300 kroner.

Konkrete råd

Siden det bare er snakk om noen få måneder med liten inntekt, foreslår han at du blir boende i leiligheten din og prioriterer 11 000 kroner i måneden til husleie, strøm og forsikring. Da har du 4000 kroner igjen til mat, klær, transport og fornøyelser. Bil har du ikke, men du trenger 700 kroner til busskort slik at du kan komme deg til potensielle nye arbeidsgivere. Det forutsetter at du bor i et område med et godt kollektivtilbud.

LES PÅ PLUSS: Mira (25) droppet ut av videregående og pådro seg stor gjeld på forbruk

Han foreslår at du setter av 2 500 kroner til mat og dagligvarer og setter av de siste 600 til diverse og fornøyelser. Det er fra denne siste potten du må finne pengene til kinobesøk, kaffekoppen på vei til jobb, røyk eller en kveld på byen.

- Men dersom arbeidsledigheten varer utover noen måneder, må du nok finne deg et billigere sted å bo.

Se fem faktaboksen til høyre, her får du fem råd for å leve billigere.

«Fra minus til pluss»

I 2006 var han i pengetrøbbel, måtte rydde opp i gjelden og lærte seg å leve med en svært begrenset inntekt. To år senere startet han kurs i personlig økonomi gjennom Nav.

- Jeg forsto at når jeg hadde slike problemer, kunne andre ha de samme økonomiske problemene, sier Vestad.

«Fra minus til pluss» er navnet på et todagers kurs i Nav-regi som kjøres månedlig med cirka 15 deltakere. Kurset er gratis og er et tilbud til innbyggerne i Trondheim og nabokommunene.

- Vi jobber på mange måter som tv-programmet «Luksusfellen» og viser folk hvordan de med eget grep kan endre inntekter og utgifter. Arman Vestad forteller at kurset er særlig rettet mot folk som er i kontakt med Nav. De har mistet inntekt enten fordi de er arbeidsløse eller på grunn av sykdom. Men kurset er også for folk som har det han kaller for disponeringsproblemer, det vil si at de bruker mer penger enn de har.

Økonomien må være under kontroll

- Mange i vårt system sliter med økonomien. Og det er vanskelig for oss å få folk ut i jobb dersom de ligger våkne om natta og bekymrer seg over pengeproblemer. Det er et grunnleggende behov å ha kontroll over økonomien. Vestad forteller at mange kommer til Nav med store økonomiske problemer som kunne vært unngått dersom de hadde kommet tidligere.

- Når folk mister jobben, går de kanskje fra ei inntekt på 25 000 til 16 000 kroner. Kommer det i tillegg til en livskrise som samlivsbrudd eller sykdom, kan folk ha mer enn nok med å håndtere livskrisen og mister kontrollen over pengebruken. Vestad slår fast at det ofte er når livet er vanskelig de økonomiske problemene blir uoverstigelige.

- Å være en god forbruker når livet er lett, er vanskelig nok. Men å være en god forbruker når livet butter imot er bortimot umulig. Det er ikke så lett å være bli og positiv, sammenligne priser og lage mat fra bunnen av, sier Arman Vestad.

Bruker egne erfaringer

I kursene bruker han sine egne personlige erfaringer og tror det er viktig både for å gjøre det mindre tabubelagt og for å motivere folk til å bruke mindre penger. Målet er å informere om det som er billig og bra, gi hjelp til å organisere innkjøp og å motivere og inspirere til at det er mulig å leve på lite penger uten at det går ut over livskvaliteten.

ArmanVestad er nå nasjonal prosjektleder for personlig økonomi i Nav. Han jobber for å øke kompetansen blant ansatte i Nav om hvordan de kan hjelpe folk med å få orden på økonomien sin.

Les også: Nav vil overprøve legens sykmelding oftere

Les også: - Nav begynner i feil ende

Mira er en av de som har fått hjelp av Nav til å komme seg ut av en vanskelig situasjon med økende forbrukslån og dårlig kontroll på økonomien. Foto: Simen G. Fangel
ArmanVestad er nå nasjonal prosjektleder for personlig økonomi i Nav. Han jobber for å øke kompetansen blant ansatte i Nav om hvordan de kan hjelpe folk med å få orden på økonomien sin. Foto: MARIANN DYBDAHL