– Dette må være byens beste jobb!

Driftsleder Rikard Ottesen i Gråkallen skisenter skuer utover byen fra toppen av Kleiva, eller Vintervannskleiva som er det fulle navnet. Det er her han trives aller best. Lørdag 13. januar kjører han heisen i gang igjen, etter at den har stått stille i fem sesonger. Det betyr at Trondheim igjen har et alpinanlegg i drift denne vinteren, drøye åtte kilometer opp fra Midtbyen.

Rikard Ottesen ble ansatt som driftsleder i 1989. Siste gang det var drift i Kleiva-anlegget var vinteren 2013.

Det er Trondhjems Skiklub som eier og driver anlegget. Dagens t-krokheis, som ble satt opp på 80-tallet, er i god stand og har vært vedlikeholdt jevnlig, ifølge leder i Trondhjems Skiklub, Gry Haug Binde.

– Vi var på nippet til å åpne i fjor. Det var fint på tidligvinteren, men så kom mildværet og ødela. Kleiva ligger sørvendt og er spesielt utsatt for vær og vind, sier Binde.

Vil ha vinterpark

Hun poengterer at det er lange tradisjoner for alpine grener på Gråkallen. I januar i fjor var det 60 år siden AS Gråkall-Trekk åpnet skiheis for første gang i Vintervannskleiva. Alpin-traseen ble stukket ut sommeren før, med en lengde på 450 meter og en høydeforskjell på rundt 140 meter.

Planene om Gråkallen Vinterpark, et nytt alpinanlegg på nordsiden av Gråkallen, har møtt stor motstand. Initiativtagerne er Sportsklubben Freidig, NTNUI og Trondhjems Skiklub. Det er fortsatt uklart når – og om – det planlagte anlegget skal bygges. Dersom det blir bygging av nytt anlegg, legges Kleiva ned og tilbakeføres til naturen. Enn så lenge håper Ottesen og Binde at værgudene gir nok snø og kulde til å holde Kleiva i gang.

–Jeg får massevis av forespørsler fra ungdommer på telefon og Facebook som lurer på om bakkene er åpne. Vi ser at det er et behov for et næranlegg, sier Binde.

Daglig leder for Trondhjems Skiklub, Gry Haug Binde.

Instruktørbakken, en mindre bakke som ligger bak den gamle militærleiren på Gråkallen, er mindre værutsatt enn Kleiva og har holdt åpent hvert år. Her holdes klubbens populære årlige skikurs i januar, og driftssjef Stian Karlsen har bygd opp en park med hopp og rails for unge fristilkjørere.

–Instruktørbakken har vært åpen siden desember. Det har vært en fantastisk start på sesongen, sier Binde.

«Stuegulv»

Journalist Bård Sande (til venstre) og fotograf Richard Sagen på vei opp t-krokheisen på toppen av Vintervannskleiva.

Onsdag ettermiddag fikk Adresseavisens journalist og fotograf prøvekjøre anlegget før sesongstarten (se video i toppen av artikkelen). Ottesen satte i gang heisen. Med ett hørte vi summingen fra heismotoren og den karakteristiske lyden av taurullene som går over heiswiren når T-kroken passerer. For en som har vokst opp med kveldskjøring på Trondheims signaturfjell på 90-tallet, ble det et hyggelig gjensyn med den korte og bratte bakken. Men det var på ingen måte jomfrusporene vi satte på vei ned mot Vintervatnet. Selv om heisen ikke har vært i drift på lenge er bakkene i området et yndet turmål for randonee-entusiaster. De som går opp med feller under skiene for å kjøre ned igjen. Før helga skal tråkkemaskinen, som til daglig opererer i hoppbakkene i Granåsen, sørge for «stuegulv»-preparering for skigjestene som møter opp.

Stuntmann

I gang igjen: Rikard Ottesen forbereder innrykk i Kleiva igjen. Her ved heisbua som også var sentral i innspillingen av spillefilmen «Nord».

Ottesen hadde allerede et nært forhold til Kleiva under oppveksten på 70-tallet. Hjemturen ned til Øya kunne være spektakulær på snørike dager da han og kameratene dro nedover lysløypa, til Steinberget, via Ilaparken, over Nidelva og hjem til Klostergata.

– Fryktelig gøy! sa Ottesen da vi intervjuet ham høsten 2016.

I 2008 var driftslederen og broren Andre sentrale da deler av innspillingen av spillefilmen «Nord» ble gjort i anlegget. Da måtte han stenge av anlegget i tre uker for filmteamet. Ottesen er også selv med i filmen – som stuntmann på snøskuter gjennom Ilsviktunnelen.

«Gråkallgubben»

Nå håper Ottesen på en stabil og snørik vinter i fortsettelsen. Kona Annikken og broren Andre vil sammen med John Heitmann utgjøre driftslaget i heisen. Planen er å ha åpent hver lørdag og søndag mellom klokken 11.00 og 15 igjennom sesongen. Utpå vinteren, når ettermiddagene blir lysere, forlenges åpningstiden til klokken 16.00. Planen er å ha åpent hver helg til snøen forsvinner, sier Rikard Ottesen.

Driftslederen er ingen mann av store ord. Men han smiler godt der han sitter på skutersetet.

–Du kan kalle meg «gråkallgubben» nå!

På toppen: –Det har ikke vært nok snø de siste årene, og vi har ikke snøkanoner. Endelig fikk vi en snøvinter som gjorde det mulig å åpne, sier Rikard Ottesen.
Bykjøring: Adresseavisens journalist tester bakken i Kleiva onsdag formiddag denne uka. Denne helga åpner den gamle alpinbakken igjen etter fem års opphold på grunn av snøfattige vintre.