Det drapssiktede samboerparet ble mandag varetektsfengslet i nye fire uker på grunn av fare for bevisforspillelse.

Ifølge fengslingskjennelser i saken har ingen av dem så langt forklart seg om selve drapet til politiet. Sør-Trøndelag tingrett mener derfor at det er en fare for at samboerparet vil kunne påvirke hverandres forklaringer.

Til Riksadvokaten

Hvem som begikk drapet på Vibeche Sofie Falch Danielsen, har heller ikke etterforskningen brakt klarhet i, ifølge rettsdokumenter. Likevel mener politiet å ha bevis nok mot samboerparet, og har sendt innstilling om drapstiltale til førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

- Politiet innstiller på tiltale for forsettlig drap. Det gjelder begge de siktede. Det er Riksadvokaten som avgjør påtalespørsmålet i alle drapssaker, og jeg tar sikte på å sende min tiltaleinnstilling i neste uke, sier Soknes.

Forsettlig drap har en strafferamme på minst åtte år. Foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, økes strafferammen til 21 år.

Politiet har så langt vært tilbakeholden med å gi detaljer fra drapssaken. Førstestatsadvokaten letter nå litt på sløret i forhold til obduksjonsrapporten og årsaken til at Falch Danielsen døde. –Det ble påvist flere stikk eller hogg mot hals-/nakkeregionen. Forblødning er dødsårsaken fordi den store halspulsåren var kuttet over, sier Soknes.

Hva slags drapsvåpen som ble brukt er uklart, og eventuelt motiv ønsker ikke førstestatsadvokaten å si noe om.

I rullestol med liket

Vibeche Sofie Falck Danielsen ble funnet død i Nidelva 21. januar i år. Da hadde hun vært savnet siden 16. januar. Like før klokken sju denne januarmorgenen ringte samboeren (52) til Falck Danielsen til politiet. Han hadde forlatt leiligheten deres i Kjøpmannsgata og fortalte at han var redd for at samboeren var drept.

Da politiet kom til stedet, var leiligheten tom, men de fant blod. Det etterforskerne ikke visste på dette tidspunktet, var at avdøde skal ha blitt fraktet til Marinen i en rullestol, hvor de to siktede angivelig dumpet henne i Nidelva.

- Vi mener det er et faktum at liket ble fraktet bort på en elektrisk rullestol, og at den ene siktede satt i rullestolen samtidig, sier Soknes.

Den drapssiktede kvinnen nekter straffskyld for drap, men har fortalt politiet om den makabre flyttingen av liket. Hun er rullestolbruker, og politiet mener at det var hennes elektriske rullestol med fire hjul som ble brukt til å frakte avdøde. Falch Danielsen var innpakket da hun fire dager senere ble funnet i elva.

Rettssak trolig til vinteren

Politiet har tidligere opplyst at de har gjort tekniske bevis på Marinen, som passer med den siktede kvinnens forklaring. Kripos har også funnet blod på en t-skjorte som tilhører henne. Enkelte bloddråper hadde samme DNA som Falch Danielsen, går det frem av rettsdokumenter.

I forbindelse med en refengsling i starten av juni ble det også kjent at det ble funnet to brev på den siktede kvinnens celle, som tingretten oppfatter hun hadde skrevet til sin samboer.

I brevene sto følgende:

«Du kan prate meg inn i dette, eller ut ... » og «Du kan snakke meg ut av dette eller inn i det. Men hvis du velger deg selv og drar meg inn i detta blir du faan meg ikke gammel NNNN (de fire første bokstavene i navnet til samboeren - journ.anm.)».

Den siktede 48-åringen har så langt benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg til politiet, men han har svart på spørsmål fra psykiatrisk sakkyndige, opplyser forsvarer Christian Wiig.

- Det er en bevismessig utfordring at en av de siktede ikke vil forklare seg om hva som har skjedd, sier Soknes.

Straffesaken mot det siktede samboerparet er ikke forhåndsberammet, men trolig blir det rettssak i løpet av vinteren.

Siktet: Et samboerpar er siktet for drapet på Vibeche Sofie Falch Danielsen (48). Straffesaken starter trolig til vinteren. Foto: PRIVAT
Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes Foto: MARIANN DYBDAHL