Mamma- og fitnessbloggere kan påvirke gravide og ferske mødre til en negativ livsstil for barnet, hevder forskeren.

KOMMENTAR: Stopp verden, jeg vil av!

– Jeg er selv glad i trening og mener det er sunt både under graviditeten og etterpå. Men overdreven trening, for eksempel tre ganger om dagen, maraton eller markløft, tror jeg kan gå utover barnet. Det samme gjelder slanking og alle mulige dietter. Fosteret trenger et vanlig sunt kosthold for å vokse og utvikle seg normalt, sier Heidi Furre Østgård, psykolog med doktorgrad i nevrovitenskap.

Røyker for mindre barn

– Jeg har hørt leger fortelle at de har gravide pasienter som sier at de vil begynne på røyke for å få et mindre barn. Det kan gjøre fødselen mindre smertefull og opptreningen etterpå lettere. Dette er selvfølgelig ekstremt, men jeg er redd det forekommer, og at flere tyr til midler som er skadelige for barnet. Mor skal selvfølgelig ta vare på seg selv, men hun må først og fremst tenke på barnets vel, sier Østgård.

Skadelig med lav vekt

I sin doktoravhandling har hun studert utviklingen til barn med lav fødselsvekt født på 80-tallet. Dette var barn som kom til verden til normal tid. Lav fødselsvekt defineres som de ti prosent av nyfødte med lavest vekt. I Østgårds norske studie betyr dette barn med fødselsvekt under 3000 gram.

– En del barn er små fordi mor eller far er små, eller av andre genetiske årsaker. Det er ikke problemet. Risikoen gjelder barna som er små på grunn av unormalt dårlig vekst på fosterstadiet. Ofte skyldes det feil på morkaken. Disse ungene har økt sykelighet og dødelighet det første leveåret. I femårsalderen er det ikke noe som skiller disse fra andre, men i 14-årsalderen er forskjellene kommet til syne, forteller Østgård.

14-åringene som var født til normal tid, men med lav fødselsvekt, fikk oftere problemer på skolen. Konsentrasjonen og hukommelsen var dårligere, evnen til planlegging og problemløsning svakere. Disse ungdommene kan slite med å ta imot beskjeder og reguleringen av følelsene er svekket. Når barna er blitt 19-20 år, blir utslagene enda større. Da har de langt større risiko for å få psykiske lidelser, særlig angst og ADHD.

Skader hjernen

– Lav fødselsvekt på grunn av dårlig vekst i svangerskapet påvirker hjernen. Jeg vil understreke at det ikke gjelder alle fullbårne som fødes med lav fødselsvekt. Problemene rammer omkring en tredjedel av dem, sier Østgård.

Ifølge forskeren er det mange årsaker til dårlig fostervekst. Mors røyking, høy og lav alder på mor og høy og lav vekt på mor, er noen. Barna som Østgård har studert ble født på 80-tallet. Siden den gangen har andelen røykende mødre gått ned, mens gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende har gått opp.

– Samtidig som vi har fått en fedmeepidemi, har det kommet en fitnessbølge. Jeg så en mammablogger som viste frem at hun hadde sixpackmage fire dager etter fødsel. Dette skaper helt realistiske forestillinger, sier Østgård.

Noe kan repareres

Forskeren mener at en del av barna med lav fødselsvekt som fødes etter et normalt langt svangerskap trenger samme type oppfølging som tidligfødte får.

– Svært mye kan gjøres av foreldre, helsevesenet, barnehagen og skolen for å motvirke en uheldig utvikling. Problemet er at vi ennå vet for lite om hvilke av barna med lav fødselsvekt som trenger spesielle tiltak. Vi må i alle fall unngå at vi påfører fosteret dårlig vekst og utvikling gjennom en risikabel livsførsel, enten det er med røyk, rusmidler, miljøgifter, ekstreme dietter eller overdreven trening, sier Heidi Furre Østgård.