Baklidammen: Per Andersson og datteren Sara prøver fiskelykken i finværet. Foto: Karen Gunnes

Karl Brox er en lidenskapelig friluftsmann og forfatter av boken «På tur i Bymarka».

Han deler gjerne sine tips til hva som kan være ideelle turmål i Trondheimsmarka.

– Man trenger ikke nødvendigvis å gå til de samme stedene, man kan gjerne utforske nye steder for å få nye opplevelser, sier Brox.

Har du med deg barnevogn eller går sammen med små barn, anbefaler Brox å ta turen til Elgsethytta.

– I utgangspunktet kan man parkere på Skistua og gå den merkede løypa. Med vei helt inn til hytta er det en fin tur med barnevogn, sier han.

Elgsethytta er i tillegg åpen for servering flere dager i uka, så her kan man kjøpe seg noe godt å bite i hvis man ikke vil ta med seg matpakken og nyte været utendørs. Turen fra Skistua til Elgsethytta er 3,5 kilometer.

For de småspreke

Har du derimot gått noen turer tidligere og ønsker å oppleve en fenomenal utsikt, er det Storheia som bør være målet.

– Dette er en av turene med litt stigning, men når man kommer opp, er det helt fantastisk og man ser hele Trøndelag på tvers.

Det er merket løype opp fra Skistua eller Grønnlia, med litt kupert terreng oppover mot Storheia, forteller Brox.

Storheia er den høyeste toppen i Bymarka og ligger 565 moh. Fra Grønlia til Storheia er det 2,7 kilometer.

Med sykkel i marka

Ifølge Brox er det utallige muligheter dersom man ønsker å ferdes på to hjul.

– De gamle smale stiene er ikke så godt egnet for sykling, men man trenger ikke nødvendigvis å dra så langt inn i marka.

Sykler man opp Fjellseterveien, kan man nær sagt sykle rundt hele Bymarka. Eller man kan starte i Ila, sykle Driftsveien og da kommer man inn på Tømmerdalstorget og ned til Byneset.

Topptur

For dem som ønsker litt mer utfordringer, anbefaler Brox Topp 7-turen som omfatter sju topper i Bymarka. Denne turen er lagt opp av Trondhjems Turistforening og er en fottur på 30 km. Turen inkluderer toppene Våttåkammen, Geitfjellet, Tikneppen, Gråkallen, Storheia, Henriksåsen og Lille Gråkallen.

Selv tar Karl Brox gjerne turen til Herbernheia eller Svartdalsfjellet for å nyte naturperlene, og han anbefaler flere å ta i bruk den flotte naturen i Bymarka.

– I utgangspunktet er det bare å se på kartet og plukke seg ut ei rute. God tur!

Sprek gjeng: Kjell Grøtte, Hallfrid Skimmeli, Elsa Skimmeli og Lars Eirik Havdal har tenkt å gå til Elgsethytta og Storheia. Foto: Karen Gunnes
Terrengsyklist: Jo Andersen er ivrig på å kjøre sykkel i marka og da blir det gjerne langturer. Her er han på vei ned fra Gråkallen. Foto: Karen Gunnes