Det foreslår Linda C. Hofstad Helleland (H), leder av transportkomiteen på Stortinget.

Når de fyller 18 år, kan de få tilsendt førerkortet i posten.

Adresseavisen fortalte i går at det er to måneders ventetid på oppkjøring ved Trondheim trafikkstasjon nå i sommer. Første ledige oppkjøringstime er ikke før 3. september. Denne situasjonen gjentar seg hvert år.

Man kan avlegge den teoretiske førerprøven når man er 17 og et halvt år, men må vente i seks måneder før den praktiske prøven kan avlegges.

Hofstad Helleland sier hun ikke ser noe argument som skulle tale imot å la ungdom gå opp til eksamen på den praktiske delen umiddelbart etter at de har påstått teoriprøven.

Men hun understreker at det er viktig at hver enkelt fortsetter med øvelseskjøring og mengdetrening frem til man er 18.

Frustrerende

Hofstad Helleland sier ungdom som fyller 18 år midt i fellesferien, vil kunne oppleve det som irriterende og frustrerende at de må vente til høsten med å få kjørt opp. Noen har kanskje planer om å bruke bilen i ferien. Kjøreskolene opplever helt unødvendige køer i perioder og ledig kapasitet i andre.

– Med en enkel forskrifts-endring bør regjeringen gjøre det mulig å kjøre opp når man er 17 og et halvt, og få førerkortet ettersendt ved fylte 18.

Hun understreker at poenget ikke er at flest mulig skal kjøre opp når de er 17 og et halvt, men at de kan gjøre det frem til de runder 18.