Hun mener det er behov for en grundig kartlegging og en egen plan for bryggerekka, og vil fremme saken politisk over sommeren.

Adresseavisen fortalte tirsdag at byantikvaren og byplankontoret jobber sammen med eierne for å vitalisere hele Kjøpmannsgata.

– På grunn av verdensarvstatusen er bryggene i Bergen på statsbudsjettet. Det vil vi neppe få til for våre brygger. Men en kartlegging vil kunne avdekke hvilke brygger som er spesielt utsatt for forfall. Hvis vi kan vise til konkrete rehabiliteringsbehov, vil vi kanskje kunne få støtte fra staten, sier hun.

Uteservering

Også når det gjelder bruken av bryggene ser Ranum mot Bergen. –Der er det liv og røre i de gamle bryggene. Langs elva har vi flere fine almenninger. I Skipakroken, for eksempel, er det sol nesten hele dagen. Nå er det parkering her. Tenk om vi i stedet kunne få til uteservering eller to?

Ranum mener en plan for bryggerekka må komme i tillegg til kulturminneplanen som bystyret tidligere har vedtatt.

Bar eiendeler og varer

– Planen må være helhetlig og se husene oppe i gata og bryggerekka nedenfor vollen i sammenheng. Dette er et kulturminne som er unikt for Trondheim. I Bergen bodde folk i bryggene. I Kjøpmannsgata bodde de i husene på gateplan. Vollen ble anlagt med tanke på brann. Brant det, kunne folk bære varer og eiendeler fra bryggene til husene og omvendt.

Også kjøremønsteret må sees på med nye øyne, mener Ranum. Hun var selv med på å vedta sykkelfeltene på begge sider av Kjøpmannsgata.

Forandre for å bevare

– Men det er trangt for bilene. Kanskje er det en idé å legge sykkelveien på nedsiden langs bryggene. I dag kjører det biler. og du har parkering. Hvis vi begrenser trafikken til varelevering og fjerner parkeringen, kan vi legge til rette for aktiviteter.

Merethe Ranum mener det også er viktig å se på mulighetene for å innrede boliger i noen av bryggene.

– Men alt dette må skje på en skånsom måte. Får vi til noe fint med bryggene i Kjøpmannsgata, vil det være til glede både for Trondheim og hele Sør-Trøndelag. Vi må forandre for å bevare.

Riksantikvarer

Også på fylkesnivå vil Høyre fremme denne saken, gjennom Henrik Kierulf. I en pressemelding siterer de to tidligere riksantikvarer.

Mens Roar Hauglid sa at bryggene gjorde Trondheim fortjent til betegnelsen Nordens Amsterdam, så skrøt bergensen Stephan Tschudi Madsen av bryggene langs elva «som både er større og enkelte av dem eldre enn bryggene i Bergen».

Eksempel: - Bakklandet er et eksempel på balanse mellom fornyelse og bevaring. I dag er området en av Trondheims største og hyggeligste attraksjoner, sier Merethe Baustad Ranum (H). Foto: AGNETHE WEISSER
Bryggerekka er en av Trondheims turistattraksjoner. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Faksimile fra Adresseavisen 22. juli.