I bassenget på Marintek på Tyholt tester Christine Spiten de siste forbedringene av undervannsdronen hun håper skal revolusjonere måten privatpersoner kan utforske sjøen på.

- Den må bli så lett å bruke, såpass rimelig og så lett å ta med seg at den kan tas i bruk av vanlige forbrukere, sier Spiten.

25-åringen fra Asker har en master i industriell økonomi og teknologiledelse fra universitetet i Ås, i tillegg til utdanning innen robotikk og entreprenørskap. For tre uker siden flyttet hun til Trondheim som prosjektingeniør og medeier i den nyoppstartede bedriften Blueye Robotics, en spin off-bedrift fra det maritime NTNU-miljøet. Foreløpig er det imidlertid uaktuelt å vise frem undervannsdronen, eller mini-ROV-en som er en mer riktig betegnelse, for pressen.

- Vi skal teste den for alvor i november. Da skal jeg delta på en ekspedisjon i Atlanterhavet, hvor også et tv-team vil være til stede. Det vil være, sier Spiten.

Bedriften er en av fem bedrifter som Det Norske-gründer Erik Haugane har tatt til seg og involvert seg i for å gjøre til en kommersiell suksess.

Kjemper om innovasjonspris

Nå er sivilingeniøren én av tre som kjemper om prisen Ung innovasjonspris under Trondheims første store teknologifestival, Trondheim Playground. Festivalen starter onsdag og prisen deles ut torsdag kveld under det som har blitt kalt «gründerens Oscarfest», nemlig Innovator.

En annen som kjemper om prisen, er Guro Grytli Seim fra trondheimsselskapet One Earth Designs, tidligere Morphosolar. Seim har en master i materialteknologi, og er et direkte produkt av NTNUs entreprenørskole. Sammen med medstudenter har hun utviklet en solgrill som siden selskapet ble stiftet i oktober i fjor har solgt for rundt 400 000 kroner i både Norge, Sverige, USA og Hellas.

I løpet av våren har utviklerne slått seg sammen med det amerikanske selskapet One Earth Design, som nå flytter ansatte til hovedkontoret i Trondheim. Til høsten håper Seim at bedriften skal lansere grillen med et NTNU-utviklet batteri som skal revolusjonere produktet.

- Med batteriet vil vi ha en grill som ikke bare vil fungerer på kveldstid og på dager med skygge, men rett og slett er et lite kraftverk. Grillen lader opp batteriet, som kan brukes til å drive grillen når som helst, eller lade opp telefonen din, sier Seim.

Jakter internasjonale kunder

Den tredje nominerte er Nuria Espallargas i Seram Coating. Espallargas kommer fra Spania, men har vært i Trondheim i ni år. Hun har en 50 prosent stilling på NTNU som professor i metallurgi og materialteknologi. Nå er hun teknisk sjef det blodferske selskapet Seram Coating som har kontorer på Sluppen. Bedriften har utviklet et belegg de kaller Thermasic, og som de er alene om å produsere. Belegget tåler ekstrem varme og påkjenninger, og har ifølge Espallargas et enormt potensial for flere bransjer.

- Nå er jeg i Malmö for å treffe potensielle kunder. Vi har snakket med Scania og Man om å bruke stoffet på slitedeler i lastebilmotorene. Men vi jobber også opp mot oljeindustrien, flyindustrien og stålindustrien. Vi håper å begynne masseprodusering av stoffet innen utgangen av året, sier hun.

Venter 15 000 til teknologifest

Utdelingen av gründerprisen er likevel bare en liten del av det som vil skje under Trondheim playground. Fra og med onsdag vil det bli holdt en rekke seminarer og work shoper på og rundt Torvet, og i arbeidsfellesskapet DIGS lokaler i Olav Tryggvasons gate. Blant annet kan den som er interessert lære seg 3D-printing, å bygge en midi-kontroller, lære om det siste innen kunstig intelligens eller delta på ulike debatter om teknologiutvikling og kurs om hvordan man starter sin egen bedrift.

Den største delen av festivalen er det likevel Maker Faire som står for. Fredag og lørdag vil Torvet bli fylt av boder der både profesjonelle teknologiselskaper som Atmel og Arm, men også studentforeninger og ulike oppfinnere fra hele landet som har en publikumsvennlig dings å vise frem.

- Det har vært en enorm interesse fra dem som vil stille ut, og vi måtte stenge påmeldingen allerede før sommeren. Nå har vi rundt 80 utstillere, sier sjef for Maker Faire, Frode Halvorsen.

Arrangørene har et mål om at minst 15 000 personer er innom Trondheim Playground i løpet av uka.

KRONIKK: Gjør det selv!

Nuria Espallargas (35) er professor ved NTNU, og sjef for den tekniske utviklingen i det nyoppstartede selskapet Seram Coating som produserer et belegg som tåler sterk varme og friksjon. Hun er nominert til Ung innovasjonspris.
Guro Grytli Seim i One Earth Designs har vært med på å utvikle en solgrill som til nå har solgt i både Norge, Sverige USA og Hellas. Til høsten får den et batteri som gjør at den kan brukes også når det ikke er sol, og i tillegg kan lade opp blant annet mobiltelefoner. Foto: Torbjorn.Buvarp
Teknologifest på Torvet: Frode Halvorsen, sjef for Maker Faire Trondheim, håper at opptil 15 000 personer vil ta turen innom Torvet og alle arrangementene som holdes under Trondheim Playground fra onsdag til lørdag. Foto: Børge Sved
Arrangørene: Trondheim Playground er et samarbeid mellom flere aktører i Trondheim. På bildet fra venstre: Julie Lium i Startup:you, Tone Pettersen Olden i Renholdsverket, Frode Halvorsen i Trondheim Makers, Ketil Ingebrigtsen i Dataforeningen, Kristina Brend i Girl Geek Dinners Trondheim, Marie Jacobsen Lauvås, prosjektleder Trondheim Playground, Jaya Thomlison i Trondheim kommune, Annfrid Husby i Norges Kreative Høgskole, Save Asmerik i Dataforeningen, Mats Mathisen i DIGS, Hermann Vidarsson i Technoport og Kristin Storli i Midtnorsk innovasjonsnettverk.