I regjeringens sysselsettingspakke settes det av 589 millioner kroner til tiltaksplasser for arbeidsledige, og ifølge Arbeids- og sosialdepartementet vil det komme 4000 nye plasser i 2016.

- Gjennom tiltaket og oppfølgingen herfra får jeg vist frem ressursene mine, sier Bjørn Ramstad, som er en del av prøveprosjektet Utvidet avklaring og oppfølging ved Navs kontor på Heimdal.

50-åringen har nedsatt arbeidsevne på grunn av fysiske plager, og har vært innom mange forskjellige jobber i et oppstykket arbeidsliv.

- Du kan heller spørre hva jeg ikke har gjort. Jeg har vært i mange forskjellige bransjer, og jeg har av og til vært i feil bransje i nedgangstider, sier han.

Til oljeregionen

Ifølge stortingsrepresentant Arve Kambe (H) skal de nye tiltaksplassene helt og holdent komme Sør- og Vestlandet til gode, hvor mange bedrifter har blitt truffet hardt av oljenedturen.

Det vil Arbeids- og sosialdepartementet verke bekrefte eller avkrefte. Seniorrådgiver Gro Ørsal i departementets kommunikasjonsavdeling sier det er Nav som skal fordele plassene etter behov, men at de vil ta utgangspunkt i ledighetssituasjonen.

Gjennom tiltaket har Bjørn Ramstad fått 60 prosent stilling som vaktmester i eiendomselskap i Trondheim, og er på vei mot fast jobb. Han er én av rundt 150 som får utvidet oppfølging hos Nav på Heimdal, og håper flere skal få den samme muligheten.

- Jeg håper at de nye tiltaksplassene blir fordelt over hele landet, og ikke bare går til Vestlandet. Det er mange som meg der ute, sier han.

Gjennom prøveprosjektet har rådgivere som Joakim Sødahl tatt over oppfølging som ellers ville blitt satt ut til eksterne bedrifter.

- Det viser seg å være et effektivt, for det er kort vei fra oss til andre avdelinger i Nav. Jeg tror dette er veien å gå, sier han.

- Ikke unaturlig

Fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag sier det ikke er unaturlig at penger til nye tiltaksplasser går til Sør- og Vestlandet, siden det særlig er Rogaland som er rammet av nedturen i oljebransjen. Hun påpeker at arbeidsledigheten blant ingeniører i Rogaland er på nær fire prosent, mens den bare er på drøyt to prosent i Sør-Trøndelag.

- Arbeidsledigheten i Rogaland har økt med 70 prosent sammenlignet med i fjor, så det er riktig å bruke penger der, sier hun.

Administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen forstår også at regjeringen setter inn støtet mot regionene som er hardest rammet.

- Vi er ikke så konjunkturutsatt som andre regioner. Selv om noen bedrifter er hardt rammet, så er ikke vi i samme situasjon som Sør- og Vestlandet, sier hun.

2,5 milliarder til bygg og vedlikehold

Av de fire milliarder kronene i sysselsettingspakken foreslår regjeringen å bruke 2,5 milliarder kroner til ulike tiltak innen vedlikehold og bygg, blant annet 500 millioner kroner som et engangstilskudd til vedlikehold og rehabilitering av skoler og omsorgsbygg. Regjeringen foreslår også tiltak på 960 millioner kroner til det de kaller innovasjon og næring, og gir mer penger til etablerertilskudd, miljøteknologiordningen og forskningsprogrammet Forny 2020.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at mye er rettet mot bygg og vedlikehold og kortsiktige prosjekter, mens det først og fremst er blant ansatte i oljeindustrien som har mistet jobben. Han mener likevel det er riktig at det ikke kommer tiltak særlig rettet mot denne næringen. Han sier at de som mister jobben i oljeindustrien heller må over til andre yrker som er bærekraftige på sikt.

- Nedgangen i oljeindustrien vil fortsette uansett, så dette er et forsøk på dempe ledigheten på kort sikt for å hindre blant annet boligprisfall, sier Jullum.

Distriktssekretær i LO Sør-Trøndelag, Kristian Tangen, tror dessverre man vil se lite til sysselsettingspakken i Trøndelag.

- Pengene vil bli brukt opp på Vestlandet og kommer lite til nytte i Trøndelag når vi skal møte økt arbeidsledighet. Når regjeringen prioriterer ti milliarder i skattekutt for 2016, går det ut over tiltakene til sysselsetting som burde ha vært større, skriver han i en e-post.

Seniorrådgiver Jon Uthus i NHO Trøndelag tror derimot at tiltakspakken settes inn der det trengs. For studentbyen Trondheim sin del er han glad for at Forskningsrådets program Forny 2020 styrkes som en del av pakken.

- Det overordnede budskapet her er omstilling. Vi er nødt til å skape nye arbeidsplasser, sier han.