Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslo onsdag at skattesatsen for både bedrifter og lønnsmottakere kuttes til 22 prosent innen 2018.

Allerede neste år senkes skattesatsen fra 27 til 25 prosent. Det er viktig grep for å holde liv i trønderske teknologibedrifter, mener Arvid Steen, daglig leder og storeier i CNC Produkter i Leksvik.

- Redusert skatt betyr at det blir mer kapital igjen i bedriften. I disse tider er det et veldig viktig bidrag, han.

Les også: - Veisatsingen er et mageplask

Les også: - Ungene våre betaler forbruket vårt

Vil stille likt med svenskene

De 46 ansatte i CNC Produkter lager dreide produkter i metall og plast av ypperste kvalitet. I mange år har bedriften levd godt på etterspørselen fra olje- og gassnæringen. Nå må de finne kunder i andre bransjer.

- For bedriftsklyngen i Leksvik og for oss er det veldig tøffe tider om dagen. Alle betingelser som gjør hverdagen lettere for oss, er viktig, sier Steen.

Steen er særlig opptatt av at skatten ikke må være høyere enn i Sverige, der CNC har mange arge konkurrenter. I øyeblikket opererer Söta Bror med en skattesats på 22 prosent.

- Jeg tror det er veldig viktig at vi harmoniserer skattenivået i Norge og Sverige. Nå har vi erstattet noen av olje- og gasskundene våre med andre kunder. Der møter vi svenske konkurrenter i langt større grad, sier CNC-sjefen.

Les også: Syriakrisen: - Sender regningen til fattige mennesker

Les også: Flere filmkroner til Midt-Norge

Ny Mercedes eller ny maskin?

Lavere skatt betyr at bedriftseierne beholder en større andel av overskuddet. Det er penger de kan bruke på hytte, bil og båt, eller de kan investeres i bedriften.

- På overordnet nivå er det riktig, men vår bedrift er lokalt eid. Redusert skatt betyr at det blir mer kapital igjen i bedriften, kommenterer Steen.

- Det er tøffe tider nå, så for oss er dette kjærkomment. Majoriteten i vår bedrift er eid av lokale. Vi har grunn til å tro at verdiene blir igjen i bedriften, sier Nils Einar Hønnås, tillitsvalgt for de ansatte.

Heller ikke nestleder i NHO Trøndelag, Jon Uthus, tror den jevne bedriftseier i Norge vil stikke gevinsten i egen lomme.

- Eierne av bedrifter med 20–30 ansatte er ikke de som vi gjerne forbinder med de kapitalsterke og rike. Dette er folk som gjerne vil eie og drive virksomheten selv, og det vet vi er krevende med det skattetrykket vi har nå, sier han.

- Trenger internasjonal kapital

Uthus påpeker at teknologibedrifter i Trondheim og Trøndelag er helt avhengige av internasjonal kapital for å lykkes.

- Lavere skatt vil gi økte investeringer, som igjen bidrar til økt produktivitet, sikrer arbeidsplassene, og skaper nye, sier Uthus, som helst hadde sett at skattesatsen senkes til 20 prosent, slik det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget anbefalte.

Skatteletten for bedrifter og privatpersoner er en del av en større skattereform som finansministeren onsdag presenterte samtidig med statsbudsjettet.

Hovedhensikten, ifølge Jensen, er å stå sterkere i kampen om å lokke internasjonal kapital til Norge. Lavere skatt gjør det også mindre lønnsomt å flytte overskudd ut av landet, understreker Jensen.

Les også: - Siv Jensen er en trussel mot velferdsstaten

Les også: - Regjeringen forsyner seg grovt av folkets sparegris

Les også: Å Vestland, Vestland

Lavere skatt for folk flest

Den gjennomsnittlige skattesatsen for bedrifter i EU er i dag 22,6 prosent. Irland er det landet som har strukket seg lengst, med en skattesats på 12,5 prosent.

- Det er ikke noe mål i seg selv å delta i det internasjonale skatteracet. Målet er å ha et skattenivå som står seg noenlunde i konkurranse med andre land, sa Jensen på onsdagens pressekonferanse i regjeringskvartalet.

- Når vi senker skatten, blir det mer gunstig å satse i Norge. Lavere skatt for arbeidstakere fører til at det blir lønnsomt å arbeide mer, fortsatte hun.

For folk flest betyr skattereformen at inntekts- og formuesskatten reduseres med rundt tusen kroner i gjennomsnitt neste år. Dagens toppskatt erstattes av en ny trinnskatt, der skatten øker med inntekten.

Inkludert trinnskatten, blir inntektsskatten neste år 25,8 prosent for inntekter mellom 158 800 og 224 900, 26,6 prosent opp til 565 400, 35,6 prosent opp til 909 500 kroner, og 38,6 prosent for dem som tjener mer.

Kun folk med inntekter over to millioner kroner vil få økt skatt med det nye regimet, ifølge Finansdepartementet.

Fornøyd. Nestleder Jon Uthus i NHO Trøndelag mener skattekuttet vil gjøre det lettere for gründere og innovatører i Trøndelag å tiltrekke seg internasjonal kapital. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen