I den grad det er sluttsummen på kassalappen som teller, bør flere av toppsjefene i trønderske storselskaper kanskje ta en alvorsprat med styret.

For Odd Reitan holder det å ta en prat med seg selv. Styreleder og daglig leder i Reitangruppen er riktignok verdens rikeste trønder, men på inntektstoppen har han minst seks nære medarbeidere foran seg.

12 millioner

Den nylig avgåtte sjefen for Rema Norge, Tom Kristiansen, hadde ifølge skattelistene en nettoinntekt på nesten 12 millioner kroner i fjor. Sjefen for den Reitan-eide bensinstasjonskjeden Uno-X, Vegar N. Kulset, skuffet inn 6,5 millioner, mens eiendomssjef Ingolv Høiland tjente 5,5.

Begge har sammen med sine familier en liten eierandel i UNO-X-kjeden.

Odd Reitan selv står oppført med en skattbar inntekt på 3,7 millioner. Sønnen, Rema-general Ole Robert, tjente null.

"Lønn for forretningsområdesjefer og ledere i stab avhenger av bonusordninger, ansvar og ansiennitet som kulturbærere i Reitangruppen. Enkelte personer har i en årrekke hatt svært sentrale roller i Reitangruppen, og har vært avgjørende for selskapets utvikling. Noen av disse har fått mulighet til å investere egne midler i virksomheten. Den enkeltes ligningsmessige inntekt er også påvirket av private investeringer og disposisjoner", skriver presseansvarlig Berit Hvalryg i en e-post til Adresseavisen.

Tjener godt på si'

Også i oljeselskapet snur skattelistene opp ned på hierarkiet. Toppsjef Karl Johnny Hersvik må se seg slått av fire kolleger.

Driftsdirektør Geir Solli var viseadministrerende direktør i Marathon Oil Norge da Det norske kjøpte selskapet i fjor sommer. På skattelistene står Solli oppført med en nettoinntekt på 12 millioner kroner. Etter det Adresseavisen får opplyst, solgte Solli i fjor Marathon-aksjer anskaffet gjennom mange år i forbindelse med oppkjøpet.

Øyvind Bratsberg fungerte som toppsjef deler av fjoråret, og innkasserte nesten seks millioner, mens HMS-direktør Leif Gunnar Hestholm hadde en skattbar inntekt på 5,5 millioner.

I gjennomsnitt hadde de 11 personene som nå sitter i konsernledelsen en skattbar inntekt på 4,7 millioner kroner i fjor.

- Dette er ikke det gjennomsnittlige lønnsnivået til ledergruppa i Det norske. I dette tallet inngår både enkeltutbetalinger knyttet til spesielle forhold i 2014, og andre personlige inntekter. Gjennomsnittlig lønn for ledergruppa ligger på et lavere nivå, et nivå vi mener er riktig og konkurransedyktig, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske.

Selv er Brøske med på å trekke snittet kraftig ned. Ifølge årsrapporten hadde toppledelsen en gjennomsnittlig godtgjørelse på 4,6 millioner kroner før skatt i 2014.

Milliardunderskudd ga topplønn

Tone Lunde Bakker var landsjef for Danske Bank fram til februar i år, da Trond Mellingsæter tok over. Begge har lavere inntekt enn kollega Erling Trulssøn Astrup. Astrup begynte riktignok ikke i banken før i år, men har bakgrunn som driver av en vingård i Italia, og som sjef for corporate-avdelingen i storbanken SEB. Markets-sjef Lars-Christian Kran er den tredje som hadde høyere inntekt enn landsjefen i 2014.

Også juridisk direktør Kari Skeidsvoll Moe i Trønderenergi er relativt nyansatt. Moe kom fra en tilsvarende stilling for Hydro i Brasil, og står oppført med en inntekt som er 800 000 kroner høyere enn toppsjefens.

Det sitter svært godt betalte konserndirektører og områdesjefer også i andre trønderselskaper, selv om de må se seg slått av sjefen.

Geir Langeland er markeds- og salgsdirektør i teknologiselskapet Nordic Semiconductor, og hadde en nettoinntekt på 7,7 millioner i fjor. Med en inntekt på seks millioner, ligger sjefen for Sparebank1 Markets Stein Håvard Husby like bak.

David Neser har ansvaret for både drift og teknologi i EMGS, og skuffet inn 4,6 millioner kroner. De lokale Statoil-sjefene Morten Loktu (Stjørdal) og Lars Høier (Rotvoll) står oppført med 4,1 og 2,9 millioner.

Verdt å nevne er også nylig avgåtte toppsjefen Peter Lytzen i Teekay Petrojarl. En skattbar inntekt på 10,2 millioner kroner lar seg høre i et selskap som gikk med 1,2 milliarder kroner i underskudd i fjor.

Signaturbonus. Det norskes letesjef Gro Gunleiksrud Haatvedt fikk nesten fire millioner i signaturbonus for å si opp en tilsvarende stilling i Statoil. Foto: foto Kristin Svorte
Tøffe-Tom. Tom Kristiansen har vært sjef for Rema i Norge siden 1997. Fra nyttår skal han konsentere seg om Rema Eiendomsutvikling. Foto: Kjell A.Olsen
Vinbonde. Erling T. Astrup i Danske Bank drev en vingård i Italia før han ble corporate-sjef i Danske Bank. Foto: .