- Fra starten fikk vi tilbud om lokaler på Solsiden, men vi takket pent nei i ti år. Solsiden har satt seg som område etter hvert, og har forandret seg fra bare sommerdrift i starten til helårsdrift, sier Minervini.

Han utvidet restaurantimperiet sitt til Solsiden, da han åpnet Una for vel to år siden. Una omsatte for 46 millioner kroner i fjor, og er Minervinis største restaurant. På bunnlinja endte det med et pluss på 5,5 millioner før skatt.

- Una er en solskinnshistorie økonomisk, ære være dem som jobber der. Solsiden er en fin beliggenhet i Trondheim i dag. Samtidig var det mange som var skeptiske før vi åpnet, fordi det ikke var en del av Solsiden-rekka, det lå ytterst og det siste lokalet som ble fylt opp, sier Minervini.

Super italiener mente Smakspolitiet da de besøkte Una i september 2003. Terningen ble trillet til en femmer.

- Vil ha konkurrenter

41-åringen som også eier restauranter som Frati, Bari, Aisuma og Banksalen restaurant i Sparebank 1 Midt-Norge-bygget, driver også med catering og eiendom. Han er god for en formue på 35 millioner kroner, ifølge skattelistene for 2014. Det er en økning på nesten sju millioner fra 2013.

Egon på Solsiden og Søstrene Karlsen ble dermed forbigått av Minervini i omsetning i fjor. Egon-gründer Roger Halshamn, som er langt mer formuende, er likevel fornøyd med å ha fått Una i restaurantrekka.

- Det er veldig bra å få mangfoldet, det gjør at flere folk trekker dit. De får flere valgmuligheter, for det er forskjellige konsepter. Når du handler klær synes du også at det er behagelig å ha flere klesbutikker å velge i. Slik er det med restauranter også, sier Halshamn.

Egon solgte i følge årsregnskapet mat og drikke for 1,2 milliarder i fjor.

Restaurantfloraen på Solsiden og Nedre Elvehavn ble ytterligere utvidet da det i første etasje på Adressabygget åpnet tre nye restauranter og utesteder i sommer, Caya, Cowsea og Fire Fine. Sistnevnte drives av Jan-Tore Fladvad, som også driver Barmuda.

I Adressahuset serveres både sushi, burger og bakt potet.

- Tomt på vinteren

Sistnevnte utested har vært med siden oppstarten av restaurantrekka på Solsiden, og har 15-årsjubileum i høst. Fladvad har jobbet på Barmuda siden 2004 og overtok driften i 2006. Han mener restaurant- og utelivet på Solsiden har utviklet seg mye siden starten.

- Før visste ikke folk hvilket konsept de var på. De skulle ut på Solsiden. Da kunne vi få kjeft på Barmuda for at serveringen gikk treigt på Peppes Pizza. Nå går folk dit de skal, og stedene har fått en kraftigere identitet, sier Fladvad.

Han mener Solsiden gikk fra å være et sommersted til et helårssted rundt 2008.

- Vi jobbet aktivt med det, og kjørte stand up på Barmuda på vinteren. Før var det fullt om sommeren og tomt om vinteren. Nå er det blitt et utested som fungerer hele året, sier Fladvad.

Oppdrettsmillioner

Halshamn mener Egons inntreden på Solsiden i 2009 gjorde en stor forskjell.

- Solsiden var veldig bra på sommeren og ikke noe på vinteren. Egon trakk mye mer folk til de andre restaurantene også på vinteren, sier Halshamn.

Andre kjente restaurantgründere på Solsiden og Nedre Elvehavn er blant annet søstrene Nina og Hege Karlsen, Lars Lian og Roger Torgersen, og Tore Stokkan og Maria Michaelsen. Men de aller rikeste restauranteierne her er blant andre Salmar-gründer Gustav Witzøe og sønnen Gustav Magnar Witzøe. De har brukt oppdrettsmillioner på et av de nyeste tilskuddene, restauranten Nordøst, som åpnet i sommer i lokalene hvor Renaa Matbaren tidligere holdt til. En brann nylig stengte restauranten for en periode. Også investoren og industrigründeren Jens Ulltveit-Moe eide restaurant på Solsiden, inntil Peppes Pizzas avdeling her stengte dørene forrige søndag.

- Betaler med glede

Egon-gründer Roger Halshamn forteller at han hadde en lønn på 1,5 millioner i fjor. Holdingselskapet til Halshamn fikk utbetalt utbytter fra restaurantselskapene. Utbyttet som han tok ut fra holdingselskapet sørget for at inntekten i skattelistene for fjoråret endte på vel 27 millioner kroner. Halshamn måtte betale nesten ni millioner kroner i skatt fjor.

- Jeg betaler min skatt med glede. Når jeg velger å ta ut aksjeutbytte må jeg være med på å bidra, sier Halshamn.