Ansatte selv har imidlertid håp om ny drift ved verftet på Kvithyll.

Mistet jobben etter 38 år

Blant dem er Bent Tokstad, formann i stålavdelingen. Han var ennå tenåring da han begynte i jobben ved Fosen Mek. 38 år senere er han en av de som nå må melde seg som arbeidsledig etter at Noryards Fosen forrige uke besluttet å melde oppbud.

- Jeg har holdt på med dette hele livet. Jeg har prøvd å koble av i helgen, etter at vi fikk nyheten. Men jeg har våknet på natten og spekulert på hva som nå skal skje. Jeg er optimist. Et slikt sted med et så stort potensial; jeg kan ikke se for meg at det kommer til å ligge brakk, sier han.

Ikke fått lønn siden 10. september

Fredag ble det formelt åpnet konkurs for verftet i Rissa. I tillegg til de 127 som ble oppsagt i april, mange av dem ennå på oppsigelse ved verftet, mistet de siste 72 ansatte jobben på dagen. Lønn har de ikke fått utbetalt siden 10. september.

Mandag stilte både ordføreren, Fellesforbundet, et team fra Nav, team fra Sparebank1 SMN og Stadsbygd Sparebank og bostyrer Knut Dypviks team på verftet for å hjelpe ansatte og selskapet.

Ca 200 nye arbeidssøkere

Leder for Nav i Rissa, Andre Sagmo, var også på verftet mandag for å svare på spørsmål og hjelpe de som nå har mistet jobben sin. Men dimensjonene for det relativt lille Nav-kontoret, er store når hjørnesteinsbedriften går dukken. Han anslår at Noryards Fosens kutt i vår, samt konkursen før helga, betyr over 200 nye arbeidssøkere i Rissa.

- Ut fra hva vårt kontor er dimensjonert for, har vi nå tredoblet antall brukere vi har ansvar for, sier han.

- Er det mulig for alle å få jobb i Rissa?

- Nei, ikke med det volumet det her er snakk om. Sånn som arbeidsmarkedet er i Rissa nå for tiden, er ikke det mulig innenfor kommunen. Men hele Nav Sør-Trøndelag er veldig på situasjonen i Rissa nå, og vi bruker hele nettverket både i Sør- og Nord-Trøndelag, sier han.

Muligheter andre steder

Ventet økt aktivitet andre steder i regionen kan være en mulighet, mener han.

- Det er tildelt nye kontrakter ved Aker Verdal som kan bety jobbmuligheter der eller hos deres underleverandører. Og så er det mye som skjer andre steder på Fosen særlig i forbindelse med byggeaktivitet ved Ørland Hovedflystasjon. I tillegg regner jeg også med at flere av de som nå har mistet jobben sin ved Noryards, tar kontakt med sine nettverk og undersøker jobbmuligheter selv, sier han.

Ordfører Ove Vollan (H) har selv jobbet ved verftet på Kvithyll i 18 år. Mandag var han tilbake for å vise støtte til ansatte og for å gjøre det klart at kommunen stiller opp.

- Kommunen er opptatt av at dette kan bli en ny start. Vi kan si vi med Noryards ventet lenge med en driver som ikke helt fikk det til å fungere. Nå er det viktig for oss å jobbe for videreføring, sier han.

- Er det konkrete interessenter inn i bildet allerede?

- Det kan jeg ikke si noe om. Men det er fullt mulig å videreføre driften her. Verftet har en fantastisk og dyktig arbeidsstokk, sier ordføreren.

Det han kan og gjerne vil si, er at kommunen setter pris på at bankene Sparebank1 SMN og Stadsbygd sparebank på eget initiativ har tatt turen til ansatte på Kvithyll for å bistå med gode råd og løsninger.

Råd fra bankene

For selv om de fleste ansatte ved verftet, ifølge Sparebank1 SMN i Rissa, har en økonomi som tåler en støyt, er det ikke bare bare å måtte vente et par måneder på lønna.

- Vi kan hjelpe folk fra dag én om de må vente enda en måned eller mer på å få lønn, og mens de leter etter ny jobb, sier banksjef ved Sparebank1 SMN Fosen, Linda Iversen.

Betalingsutsettelser, avdragsfritak, kortsiktig kredit til boliglånsrente og forsudd på ytelser fra Nav er noe av det bankene kan bidre med.

Privatøkonom Endre Jo Reites klare beskjed til forsamlingen ved orienteringsmøtet ved Nordyards Fosen var:

- Ta en helsesjekk av økonomien din, også om du har god økonomi. Ikke bruk opp handlerommet du har skaffet deg, men bruk mulighetene banken gir deg.

Les om Noryards' ukrainske eier: Den yngste «self-made» milliardæren

Feriepengene kommer først

Ansatte har ikke fått lønn siden utbetalingen 10. september. Likevel har arbeidsstokken møtt på jobb. Også denne uken jobber de ved verftet, selv om ansettelsesforholdet er opphørt. For Fjord1-ferja MF «Korsfjord» skal repareres ferdig og gjøres klar til Flakk/Rørvik-sambandet før ansatte gir seg. Det har bostyrer-teamet gått med på etter ønske fra ansatte.

For bostyrer har nå ansattes lønnskrav første prioritet når boet skal gjøres opp.

- Før helgen fikk vi sendt av gårde lønnskrav på 4,9 millioner kroner til Navs lønnsgarantiordning. Kravet er på utbetaling av opptjent og utestående feriepenger. Hovedfokuset vårt nå er å ta vare på ansatte og sikre at de får utbetalt lønn de har krav på, sier Knut Dypvik.

Noryards Fosen har en samlet gjeld på 266,3 millioner kroner. 165 millioner er knyttet til nybyggingen av Ole T. Bjørneviks nye Boa-skip og den kansellerte ordren på dette skipet er den direkte årsaken til at Noryards Fosen er gått konkurs.

Les om skipsreder Ole T. Bjørnevik, som kansellerte et større oppdrag ved Noryards. Han mener det ikke er hans feil at verftet går konkurs.

I konkursåpningen kommer det også frem at verftet til sammen har rundt 236 millioner kroner i verdier. Av dette er bygg, anlegg og driftsmidler anslått til rundt 52 millioner kroner, ifølge bostyrer Dypvik.

Heller ikke han vil si noe om eventuelle nye interessenter på verftet.

- Vi jobber med flere løsninger, er kommentaren hans foreløpig.

Oddvar Sørtømme, som har vært en sentral støttespiller for verftet på Fosen i en årrekke, mener fortsatt at virksomheten er «liv laga».