Trønderske pengefolk som Ivar Koteng, Ole T. Bjørnevik, Bernt Østhus, Helge Gåsø og flere andre er invitert til herreklubben Harmonien i Trondheim neste onsdag, der Lindbak skal presentere investeringsmuligheten.

Lindbak (62), som opprinnelig er fra Trondheim, sto selv bak etablering av internettbanken Ya Bank i 2006, men trakk seg i fjor ut etter en konflikt med daværende hovedeier Christen Sveaas.

Lindbak sier nå til Adresseavisen at han håper å få med seg trønderske investorer på et nytt bankeventyr. Verdibanken ble opprinnelig lansert som en kristen bank, men nye eiere vil i stedet satse på usikrede lån til høy rente. Det nye navnet kan bli Beta Bank.

- Jeg har fått en henvendelse fra styret i Verdibanken, siden et av alternativene deres er å satse på forbrukslån. Jeg har funnet det såpass interessant at jeg snakker med venner og bekjente, og har arrangert dette møtet for Investorforum Trøndelag, sier Lindbak.

Tapte på valutahandel

Verdibanken hadde utspring i menighetene Levende Ord og Oslo Kristne Senter på tidlig 2000-tall, men i 2012 avslørte Dagens Næringsliv at banken og bankens daværende ledelse var involvert i valutaspekulasjon i gråmarkedet.

I fjor hadde banken et underskudd før skatt på 7,5 millioner kroner, og flere av de største eierne solgte seg ut, blant dem Oslo Kristne Senter og Opplysningsvesenets fond som forvalter midler for Den norske kirke.

Kragerø Sparebank kom inn som største eier i banken, og det ble valgt nytt styre og ansatt ny administrerende direktør som varslet store endringer. Lindbak sier det er nødvendig å hente inn 100 millioner kroner i ny kapital for å få til satsingen på forbrukslån.

- Det interessante her er at du kan starte en bank som kan gå i null fra begynnelsen, sammenlignet med å bruke flere år og 50 til 100 millioner kroner på en etablering, sier Lindbak.

I presentasjonen som er sendt ut til trønderske investorer står det at markedet for «usikrede kreditter» forventes å fortsette å øke i årene fremover, og det spås fortsatt gode marginer. Blant konkurrentene som trekkes frem er Bank Norwegian, Ya Bank og Komplett Bank, som alle har spesialisert seg på forbrukslån og kredittkort. På hjemmesidene sine reklamerer de for lån fra rundt åtte til over 20 prosent rente.

- Betydelig vekst

Lindbak sier at det er en betydelig vekst i markedet for forbrukslån, og at han forventer at det vil vare i flere år fremover.

- I internasjonal sammenheng har Norge lite forbruksfinansiering. Dette er praktiske lån som nedbetales raskt eller tas inn i boliglån. Det er til folk som skal pusse opp eller bygge en garasje, og det ikke vært tradisjon her for slik finansiering, sier han.

- I investorpresentasjon står det at «behovet for et kjent merkenavn er lite, all den tid ingen skryter av å ha tatt opp forbrukslån». Er det folk i en vanskelig økonomisk situasjon som må ta opp slike lån?

- Det er også en gruppe, men jeg vet fra egen statistikk at den gjennomsnittlige forbrukslånstakeren er en mann på 40 år, med over gjennomsnittlig inntekt og som eier sin egen bolig. Det er en myte at dette er noe for fattige og dem med dårlig råd, sier han.

- Tror du at trønderske investorer vil bli med på dette?

- Det håper jeg. Det er derfor jeg skal ha denne presentasjonen. Det hadde vært moro med en ny bank med et sterkt innslag av trønderske interesser, sier han.

- Har du hatt et ønske om å komme tilbake til bankbransjen, etter at du ble presset ut av styret i Ya Bank?

- Jeg trakk meg fra Ya Bank for å få slutt på bråket fra Kistefos (Christen Sveaas' investeringsselskap, journ.anm.). Det var et press, men jeg trakk meg frivillig. Dette vil være en «light return», og det og det vil være snakk om en styreplass eller styrelederjobben, sier han.

Styreleder Helge Dalen i Verdibanken understreker at styret jobber med flere mulige alternativer for banken.

- Det som er hyggelig er at vi er attraktive i markedet, og vi har vært i kontakt med flere investorer som ønsker å samarbeide med oss. Det Lindbak jobber med er ett av flere alternativ, sier han.