Krav fra 121 ansatte er kommet inn til bostyrer etter at Noryards Fosen meldte oppbud til Fosen tingrett 15. oktober. Ingen av dem har fått lønn siden 10. september, og de som har jobbet for etterskuddsbetalt timelønn, har en og en halv månedslønn utestående fra verftet i Rissa.

Men fredag 23. oktober, en uke etter konkursåpningen, varsler Nav lønnsgaranti at de vil fatte vedtak om utbetaling av feriepenger i løpet av dagen.

Feriepengekrav på 4,9 mill.

- Det er hva vi har fått beskjed om fra Nav i dag. Det første vi gjorde etter konkursåpningen var å sende av gårde første krav til lønnsgarantifondet, om utbetaling av opptjente feriepenger på totalt 4,9 millioner kroner, basert på selskapets feriepengeliste. Fatter Nav positivt vedtak i dag, tar det ti dager før pengene er på vår konto og vi skal jobbe på spreng for å få det utbetalt til ansatte, anslagsvis innen 14 dager, sier advokat John Aksel Stav som arbeider for bostyrer etter Noryards-konkursen.

Fredag morgen kan ikke bostyrer si mer om eventuell ny drift ved verftet enn det han sa til Adresseavisen torsdag.

Tidligere har både bostyrer og Sparebank1 SMN at utbetaling kunne ventes tidligst om en måneds tid. Men ventetiden ser altså ut til å bli litt kortere.

Les også: Ingen sjanse for at Rissa-samfunnet har ny jobb til alle

Les også: 760 millioner i gjeld etter ferjefadese i Rissa

Tre runder med lønnskrav

Utbetaling av feriepenger på utbetalt lønn, er runde én i lønnskravsbehandlingen, sier Stav.

- Så er runde to at vi sender krav til Nav lønnsgaranti for utbetaling av lønn og feriepenger frem til og med 15. oktober, dagen før konkursåpning. Det har vi som mål å få til innen onsdag i neste uke. Deretter kommer tredje og desidert mest krevende runde, den som handler om betaling i oppsigelsestid for hver enkelt. Da må vi snakke med alle ansatte, kartlegge hver enkelts oppsigelsestid og om de har fått ny jobb. Krav for dette sendes tidligst i løpet november, sier Stav.

Ansatte ved Noryards Fosen er del av lønnsgarantiordningen i Nav som skal sikre dem utestående lønn pluss lønn for én måneds oppsigelse. I dette tilfellet frem til 16. november, én måned etter konkursåpningen. Lønnskrav ut over dette, går til boet og har førsteprioritet i konkursen når verdiene som er igjen i verftet skal fordeles av bostyrer.

Les også: Bjørnevik: - Det er ikke vår feil at Noryards gikk konkurs

Et komplekst bilde

- Hvor høyt kan det totale lønnskravet bli?

- Det er vanskelig å anslå før vi har kartlagt oppsigelsestid og eventuell ny jobbsituasjon for ansatte. Men det ser ut til at kravet frem til 16. november kan ende rund 15 millioner kroner, og totalt kanskje et sted mellom 15–25 millioner kroner for oppsigelsestid ut over den ene måneden lønnsgarantien dekker, sier Stav.

Blant de 121 som har sendt inn lønnskrav, samt de som ennå ikke har fått sine krav av gårde til bostyret, er det både de 72 ansatte som mistet jobben etter konkursen, lærlinger samt ansatte som ikke var ferdig med oppsigelsestiden etter at 127 ansatte ble oppsagt i april i år.

- Det er et veldig sammensatt og komplekst bilde. For eksempel varierer oppsigelsestiden fra én til seks måneder for ansatte ved verftet. Så er det også sånn at har folk fått ny jobb i oppsigelsestiden, ikke får full oppsigelseslønn, men kan få betalt mellomlegget dersom ny lønn er lavere. Dette er tidkrevende å kartlegge, sier Stav.

I bostyrer-teamet jobber advokatene John Aksel og Stav Andreas Norheim som har hatt flere møter med ansatte. Foto: jens petter søraa