På postnummer 7016 er nesten hver fjerde person millionær. Hele 23,6 prosent av beboerne med nærhet til utsikt mot Nideleven og Nidarosdomen har en formue på minst en million kroner. Området fra Gamle bybro via Lillegårdsbakken og til Teglbrennerveien har dermed den største andelen millionærer, ifølge skattelistene for Trondheim.

Trykk på kartet øverst i artikkelen for å se hvordan det står til med din bydel.

Det nye rikingstrøket

Bakklandet har fra gammelt av vært kjent som et arbeiderstrøk, men den trenden har snudd. I 2014 hadde nærmere hver fjerde person med postnummer 7016 formue på en million kroner eller mer. I 2013 var det på Steinan det hadde den største millionærtettheten, men i år må de se seg slått av folket på Bakklandet.

850 skatteberettigede er registrert på postnummer 7016. I tillegg til å ha store formuer, har 6,7 prosent av de med adresse på Øvre Bakklandet har en inntekt på over en million kroner. Det er den høyeste prosentandelen med millioninntekt i byen.

Bakklandet er gentrifisert

Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, forteller at det som de siste årene har skjedd på Bakklandet faktisk har et navn.

- Vi kaller det gentrifisering, sier han.

- Det går ut på at sentrumsnære, gamle arbeiderstrøk fornyes når den øvre middelklassen fatter interesse og flytter inn. Bakklandet er kanskje Trondheims beste eksempel på dette. Det er et område som tidligere har vært et arbeiderstrøk, men som blir populært fordi det er sentrumsnært. Da blir det mer attraktivt for dem med mye ressurser sosialt og økonomisk.

Ikke skille mellom øst og vest

I Oslo er det et skarpt skille mellom beboere på øst, og vestsiden av byen. Vest er kjent for å være den fine delen av hovedstaden, mens på østkanten har ofte formuer og inntekter ligget mye lavere.

Et slikt skille har vi ikke Trondheim. Tjora mener Trondheims bydeler er mye mer sammensatt. Dette kan vi også se på sammensetningen av de med millionformuer. Mens den største andelen millionærer bor på Bakklandet, ligger det postnummeret med lavest andel millionærer bare noen minutters gange unna.

På postnummer 7067 har 0,4 prosent av de 2358 beboerne millionformue. Det tilsvarer 9 personer. Dette er området som strekker seg fra Strindheimtunellen ved Solsiden og oppover til enden av Lademoen Kirkegård. Postnummeret omfatter også adressene i Strandveien.

Tjora forteller at det er to faktorer som kan forklare dette: Boligtyper og alder.

- I de områdene er det bygårder med mange leiligheter og mye småleiligheter, sier han.

- Det er ofte unge folk med lav formue som bor i den type boliger. Det kommer av at de ikke har hatt tid til å bygge seg opp en boligkarriere slik som de med høyere formue har hatt. Om man sammenligner gjennomsnittsalderen til de som bor på Bakklandet og de som bor på Lademoen vil man nok se at den er høyere på Bakklandet.

- De som bor på Bakklandet er folk som har bygd seg opp en boligkarriere og sitter med en slags positiv formue. Mange kan ha bodd lenger fra sentrum, og det å flytte mer bynært er et nytt steg på boligkarrieren. Da har mange kommet på plussida på formue.

I tillegg til Lade har også bydelene langs E6 sørover lav andel millionærer. Både Flatåsen, Romolslia, Saupstad og Kattem har en millionærandel på mellom seks og åtte prosent.

- Billige boliger ligger ofte nært de store veiene, og derfor er også formuen til de som bor i disse områdene lavere. Det er der boligkarrieren starter for mange, sier Tjora.

God nummer to

Adresseavisen kalte etter å ha sett på skattelistene for 2013 Steinan for Trondheims Beverly Hills. I år må postnummer 7049 ta til takke med en andreplass, da 21,3 prosent av beboerne har millionformue. 7049, som omfatter Steinan, Loholt, Dragvoll og Estenstad, har 2663 beboere som er registrert i skattelistene, og av disse er hele 567 millionærer.

På Bakklandet er mer enn hver femte innbygger registrert med millionformue. Foto: Sophie Moen
Nidelven Terasse på Bakklandet er en av boligprosjektene i Trondheim som har høyest kvadratmeterpris. Foto: Ness, Rune Petter
Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU mener det som har skjedd på Bakklandet er at den øvre middelklassen har inntatt det som i utgangspunktet er et gammelt arbeiderstrøk og på den måten drevet opp andelen innbyggere med millionformuer. Foto: Inga Skogvold Rygg