Da Silje Kammen (27) fra Inderøy var ferdig med bachelorgraden sin i materialteknikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag høsten 2011, sto det to jobber og ventet på henne.

Valget falt på engineeringsselskapet Aibel i Stjørdal som på det tidspunktet var i ferd med å bemanne opp kraftig. Kammen fikk med seg over tre år i selskapet, men så kom oljenedturen. I fjor høst kom oppsigelsen, og siden januar i år har Kammen vært uten jobb.

- Jeg søker på det som er ute av relevante jobber, men det er ikke så mange av dem. I tillegg har jeg mange konkurrenter, og flere med mer erfaring enn meg, sier hun.

Adresseavisen har laget en omfattende oversikt som viser at nesten 700 olje- og gass-stillinger har forsvunnet fra Trøndelag siden i fjor høst. Her ser du en stor oversikt over hvordan både kommunene og enkeltbedriftene er rammet (PLUSS)

Har søkt på over 40 jobber

Til sammen anslår hun at hun har søkt på mellom 40 og 50 jobber siden nyåret. Hun blitt innkalt til intervju til kun fire-fem.

- Hva sier de på intervjuene?

- De sier at jeg har blitt innkalt fordi jeg kan være en god kandidat, men at det jeg har av erfaring og utdanning er litt utenfor det de driver med. Andre kandidater har passet bedre, sier Kammen.

- Har du fortsatt å søke på jobber innen oljen, eller har du også søkt andre steder?

- Jeg har i hovedsak søkt på oljejobber, men jeg prøver å søke bredt. Blant annet har jeg søkt på en stilling som byggesaksbehandler i kommunen, og også andre kommunale stillinger. Men det er ofte de med byggingeniørbakgrunn som får disse, sier Kammen.

Statoil er en annen bedrift med stor tilstedeværelse i Stjørdal, og også i Trondheim, som skal nedbemanne. Nå har utvalgte Statoil-ansatte fått beskjed om at de kan søke om sluttpakke.

LES OGSÅ EMGS har kuttet 151 ansatte siden juni

- Færre stillinger ute nå

Siden januar i fjor har Aibel sagt opp rundt 120 ansatte ved avdelingskontoret i Stjørdal. Kammen røk ikke i den første runden som kom allerede våren 2014, men i en av de påfølgende nedbemanningsrundene. I ettertid har hun skjønt at det kunne vært en fordel å miste jobben allerede i den første nedbemanningsrunden.

- Flere av de jeg kjenner som mistet jobben i den første runden fikk seg ny jobb etterpå. Markedet hadde ikke rukket å bli så tungt ennå. Jeg merker også forskjell på før og etter sommeren i år. Det var ikke så mange stillinger ledig i vår, men i høst har det blitt enda færre, sier Kammen.

Utviklingen stemmer godt overens med Adresseavisens oversikt som viser at det har forsvunnet rundt 200 stillinger i olje- og gassnæringen i Trøndelag i løpet av sommeren. Kammen tror likevel det kan være tegn til at arbeidsmarkedet tar seg litt opp.

- Jeg ser at selskaper får kontrakter. Det kan gi nye muligheter. Samtidig er det mange som permitterer. Det kan jo hende at de nye kontraktene bare fører til at de som er permittert blir tatt inn igjen. Det er vanskelig å vite, sier hun.

Vurderer ny utdanning

Kammen bor i en rekkehusleilighet i Levanger som hun kjøpte like etter at hun ble ansatt i Aibel. Hun ønsker seg primært jobb i aksen Steinkjer-Trondheim, men sier at hun også har søkt andre steder.

- Jeg søkte blan annet på en stilling hos Aibel i Bergen. Vi som har jobbet i selskapet har fortrinnsrett på disse. Men det var en med lenger erfaring som tok den, sier hun.

- Har du kommet til det punktet at du vurderer å jobbe med noe helt annet?

- Ja, jeg er lei av å være uten jobb. Jeg har vurdert å studere økonomi eller til byggingeniør. Men foreløpig er det bare med tanken, aller helst vil jeg ha meg en jobb, sier hun.