- Med byggingen av våre nye kontorlokaler vil Rambøll bidra til et taktskifte for utbyggingen av Nyhavna, sier Bjørn Tore Landsem, regiondirektør for Midt- og Nord-Norge i Rambøll.

Ingeniør- og arkitektfirmaet som har rundt 250 ansatte i Trondheim, har planlagt å flytte inn i det nye bygget som bygges på parkeringsplassen ved siden av Dora i desember 2017.

- Rambøll har holdt til i Ilsvika i snart 20 år, siden 1997. Da var det et relativt slitent utviklingsområde, som er blitt en flott ny bydel i Trondheim. Med flyttingen til Dora ønsker vi å ta del i potensialet i forhold til Nyhavna og den nye bydelen, på samme måte som vi har vært en del av bydelsutviklingen i Ilsvika, sier Landsem.

Eiendomsselskapet Dora er utbygger og eier av nybygget. Det blir reist 12 meter fra de tykke murveggene til ubåtbunkeren til tyskerne under andre verdenskrig, og blir på 14 000 kvadratmeter (kvm). Rambøll skal leie rundt 5000 kvm.

- Vi flytter inn i et bygg som har fleksibilitet innenfor ytterveggene. Vi tror det vil skje store endringer i hvordan vi jobber fremover, når det gjelder arbeidsformer og nye verktøy. Når man er usikker på fremtidens arbeidsmetodikk, er det viktig for oss å ha fleksible arealer som ivaretar arealjusteringer vi ønsker, sier Landsem.

- Vurderte flere

Han forteller at Rambøll har vurdert flere flyttealternativer.

- Vi har vurdert veldig mange lokasjoner i Trondheim, både eksisterende bygg og tomtealternativer. Det avgjørende ble byggets utforming og fleksibilitet. Nyhavna står foran den neste sentrumsutviklingen i Trondheim, og vi blir leietaker der hvor det skjer mye i fremtiden, sier Landsem.

Han forteller også at Dora ble valgt i sterk konkurranse med blant annet Brattøra.

Avdelingsleder Lars Berger i Eiendomsmegler 1 Næring, som har bistått Rambøll og Dora i prosessen, tror Nyhavna blir populær for bedrifter som skal ha nye lokaler fremover.

- Det er ikke bare Rambøll som har fått trua på området. Det er en erkjennelse av at området er en forlengelse av Solsiden og sentrum. I den nye kommunedelplanen legges også opp til at området får et godt innslag av boliger. I motsetning til Brattøra blir det et område som vil leve, på grunn av boligene, sier Berger.

- Konkurrent til Brattøra

Han er enig med Rambøll-direktøren i at nybygget vil sette fart i utviklingen på Nyhavna.

- Jeg tror Brattøra har fått en farlig konkurrent i Nyhavna. Jeg tror vi får en raskere utvikling på Nyhavna enn en klarer å avslutte utbyggingen på Brattøra, sier Berger.

Det har lenge vært debatt om hva som skal skje på Nyhavna, og om industri som Norsk Stål og Kjeldsberg Kaffebrenneri skal byttes ut med boliger og kontorbygg. Før jul skal politikerne i Trondheim behandle kommunedelplanen for området.

Koteng Bolig og Trondheim Havn startet den nye utbyggingen av bydelen i fjor med Trondheim maritime senter, hvor Trondheim Havn blir leietaker.

Det nye bygget som Dora bygger blir både fem og seks etasjer, fordelt på fire lameller. Ifølge daglig leder og medeier i Dora, Geir Halmøy, vil ikke politikernes kommende behandling av kommunedelplanen bety noe for byggingen av det nye bygget, men bli et verktøy for videre utvikling av Nyhavna.

- Utbyggingen av Dora 1 er basert på reguleringsplanen fra 2000, og samtidig tilpasset den nye kommunedelplanen for Nyhavna gjennom en nær dialog med Trondheim kommune og Trondheim Havn, sier Halmøy.

- Sju minutter fra Solsiden

Han påpeker hvor sentralt og lett tilgjengelig Dora og Nyhavna har blitt de siste årene.

- Det er nært Solsiden og nært Strindheimtunnelen. Det tar sju minutter å gå fra Solsiden til Dora, sier Halmøy, og han viser til at gang- og sykkelløypa går langs områder som Strandveiparken og Svartlamon, hvor det er folkeliv.

Rambøll hadde som premiss at selskapets egne arkitekter og ingeniører prosjekterer sin egen nye arbeidsplass.

- Gjennom prosjektet skal vi få eierskap til bygget vi flytter inn i. Det blir ikke et tradisjonelt firkantet næringsbygg, men får fine transparente fasader i glass, sosiale møtesoner, samt gode interne kommunikasjonsveier vertikalt og horisontalt, sier Landsem.

- Bygger opp Midtbyen

Bygget blir energieffektivt, forteller Halmøy.

- Selv om leietakerne er usikre på fremtiden nå, er de opptatt av energiklasse A og Breeam eksellent (miljøklassifiseringsverktøy, journ.anm.), sier Halmøy.

En rekke bedrifter har i dag sine datasentraler i den tidligere ubåtbunkeren Dora 1, og de produserer mye varme. Overskuddsvarmen skal hentes ut og utnyttes i oppvarmingen av det nye bygget.

Dora eier foruten eiendommer på Nyhavna, også Jarleveien 4 på Lademoen og Munkegata 21 og Kongens gate 18 på Torvet i Midtbyen. Selskapet leier ut til sammen 55 000 kvm. Selv om utbyggingen av Nyhavna strekker sentrum av Trondheim østover, er ikke Halmøy redd for at det ødelegger for Midtbyen.

–Det vil ikke konkurrere med Midtbyen, men bygge opp under den. Bydelene må fungere sammen og vi må sørge for at arbeidsplasser ligger nært Midtbyen, sier Halmøy.

Rambøll skal leie rundt 5000 kvm i det nye kontorbygget på 14 000 kvm som skal bygges ved siden av Dora. Foto: Illustrasjon: Dora, Skanska og Rambøll