Maskinentreprenørenes forbund (MEF) mener skogandelslaget Allskog setter urimelige vilkår for skogsentreprenørene i Midt-Norge. MEF anklager Allskog for å drive tømmerhogst i regionen i «rykk og napp».

Er bekymret

Den siste tiden har MEF uttrykt bekymring ovenfor det de mener er andelslaget Allskogs manglende evne til dialog med skogsentreprenørene om planlegging og drift av rasjonell skogsdrift.

- Å få tømmeret frem er en dyr kostnad, og entreprenørene sitter med maskiner i millionklassen som skal driftes og vedlikeholdes, i tillegg til et arbeidsgiveransvar for sine ansatte. Skogsentreprenørene har i en årrekke strebet etter slik dialog med skogeierforeningen, men møter heller en kald skulder, forteller Einar Østhassel, seksjonssjef i MEF Seksjon Ressurs og Miljø avdeling Skog,.

Han sier det er en frustrert gjeng entreprenører som befinner seg i regionen om dagen.

- I én periode kan aktiviteten i skogen være svært høy, for så å bli avløst av en periode hvor de står helt uten arbeid. Dette gir svært uforutsigbare rammevilkår for entreprenørene og svekket lønnsomhet også for skogeier – i en næring hvor lønnsomheten allerede er presset.

Kritiske til Allskogs håndteringsevne

Østhassel og MEF mener at Allskog ikke behersker administrasjonen av tømmeret.

- Å administrere tømmer innebærer en streng logistikk, og den rollen håndterer ikke Allskog, sier han.

- Når det blir for mye for dem, og det krasjer, må man stoppe opp produksjonen for å få orden. Det går ut over entreprenørene som periodevis blir stående uten arbeid. I denne bransjen er det viktig å holde en jevn produksjon for å holde engasjementet oppe.

Innrømmer produksjonsstopp

Ole Hartvig Bakke, administrerende direktør i Allskog, forteller at «rykk og napp-produksjonen» Østhassel refererer til var to produksjonsstopp tidligere i år, som han mener kom av naturlige årsaker.

- Vi hadde en planlagt produksjonsstopp i vår, og en i sommer, sier han

- Dette styres ut fra lagersituasjonen for å berge kvaliteten på tømmeret. Sommerstoppen var i realiteten en planlagt to ukers fellesferie i juli. Produksjonsstopp er til tider en ren nødvendighet for å styre lageret. Produksjonsstoppene ble planlagt i god tid, og alle entreprenørene fikk beskjed om at dette ville komme. Det er ikke morsomt for noen å la maskinene stå, og ikke nå dagsomsetningen, men det er bedre å gjøre det på denne måten enn å stå med et lager som mister verdi, forteller han.

På kommentaren til Østhassel om at det er nødvendig med kompetanseheving i selskapet svarer Bakke at dette er noe de lenge har hatt fokus på.

- Vi har stor fokus på logistikken, og i øyeblikket håndteres den veldig bra. Det er ikke alt som er like godt å planlegge på forhånd om våren. Nå har vi god logistikk og vi har utviklet oss mye siden i før sommeren.

Dialogen er i gang

Østhassel mener ikke entreprenørene er urimelige som ønsker seg sikrere avtaler og en bedre dialog med Allskog.

- Det er ingen som er tjent med denne situasjonen, verken skogeiere, Allskog eller entreprenørene, sier han.

- Vi i MEF oppfordrer Allskogs leder og styreleder, Ole Hartvig Bakke, til å ta grep om sin virksomhet og snarest innlede til en reell toveis dialog med de regionale skogsentreprenørene omkring samarbeid og videre skogsdrift i skogeierforeningens regi, avslutter han.

Dette mener Bakke er et grep som allerede er tatt, og han synes det er rart MEF tar opp dette problemet i media nå. Han understreker at det er flere måneder siden dette var aktuelt, og forteller at dialogen i dag er god.

- Vi har en reell dialog med entreprenørene. Kommunikasjon er et område man aldri blir god nok på, men det blir feil å si at dette ikke er noe vi jobber med, sier han.

- Senest sist mandag hadde vi et dialogmøte med representanter fra entreprenører i alle de fylkene vi jobber i. Dialog er viktig for oss, og vi har kontinuerlig møter og dialog med entreprenørene.

- Man kan alltid bli bedre på dette, men jeg tror vi nå er i gang med å få til noe veldig bra, avslutter han.

Har du lest ledermøtet med Ole Hartvig Bakke? Det finner du her!

Ikke imponert: Einar Østhassel i MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) er kristisk til hvordan Allskog driver skogsarbeid i Midt-Norge. - Vi er ikke imponert over deres evne til å behandle relasjoner, sier han. Foto: Jørn Søderholm/MEF