For 11 år siden greide ansatte og ledelse i fiskevaksineselskapet Pharmaq i Overhalla med nød og neppe å skrape sammen 20 millioner kroner, og reddet sin egen arbeidsplass.

Nå er det samme selskapet solgt til amerikanske Zoetis for utrolige 6,5 milliarder kroner.

Bedriftsmarkedssjef Bent R. Eidem i Danske Bank deltok personlig i redningsoperasjonen i 2004.

- Jeg må innrømme at jeg satt og holdt meg fast i pulten da jeg bevilget engasjementet den gangen. Jeg hadde tro på folkene og på konseptet, men de hadde akkurat vært gjennom en krevende periode med lanseringen av en ny medisin, og hadde litt å bevise.

LES OGSÅ: Pharmaq solgt for 1,9 milliarder

LES OGSÅ: Pharmaq solgt for 6,5 milliarder

LES OGSÅ: Pharmaq vant prestisjepris

Gikk på en smell

At industrieventyret ble skapt i en potetåker i Overhalla, synes finansdirektør Tore Valderhaug er fantastisk morsomt.

- Samtidig var det noen foroverlente banksjefer i Trøndelag som sørget for at selskapet kunne etableres. Det huskes i gangene her, sier han.

Historien om Pharmaq startet som en vill idé i 1989. Daværende ordfører Jørgen Tømmerås (Sp) var primus motor da det ble etablert et testsenter for fiskevaksine i lokalene til en nedlagt, illeluktende sildoljefabrikk i Namsos.

Forretningsmannen Terje I. Wulff tente på ideen, gjorde som Tømmerås ba om, og la produksjonen av en vaksine mot ringorm hos storfe til et gebrekkelig skur av et industribygg på Skogmo i Overhalla.

Samtidig fortsatte testene i Namsos. I 1994 gikk bedriften konkurs, men kom raskt på beina igjen, og satset for fullt på fiskevaksine.

Ti år seinere bestemte den daværende eieren Alpharma seg for å satse utelukkende på dyrevaksine.

- Da var vi på nytt i en alvorlig krise, og det var igjen en reell fare for å bli lagt ned, fortalte fabrikksjef Arne Marius Fiskum til Adresseavisen i 2012.

Witzøe kjøpte, og solgte

Enden på visa ble altså at ledelse og ansatte tok over, og drev på egen kjøl fram til Orkla og Salmar-gründer Gustav Witzøe kjøpte brorparten av aksjene i 2008.

For to og et halvt år siden ble Pharmaq solgt til det britiske oppkjøpsfondet Permira for 1,9 milliarder kroner.

Nå har prisen altså økt til 6,5 milliarder.

- De som har jobbet i selskapet i alle disse årene, har vært med på å bygge opp fantastiske verdier. De har vært innovative, og hele tida funnet nye løsninger for å dekke oppdrettsnæringens behov. Tre fjerdedeler av dem som var ansatt i 2004, jobber fortsatt i selskapet, sier finansdirektør Valderhaug.

I dag eier 140 ansatte og privatpersoner 12,81 prosent av aksjene i Pharmaq gjennom selskapet Salar Invest AS. Når rubb og stubb nå skal selges til Zoetis, venter en sjekk på 733 millioner kroner.

- Aksjonærene er i all hovedsak ansatte, sier Valderhaug.

Resten havner i lommene på kundene i oppkjøpsfondet Permira, som har tredoblet innsatsen siden det forrige oppkjøpet i mars 2013.

Trøndere får millioner

43 av investorene i Salar Invest har postadresse i Trøndelag. En håndfull utflyttede namdalinger kommer i tillegg.

Aller mest får Bernt Martinsen, som i dag er bosatt i Asker. Han vil få utbetalt 57 millioner kroner for aksjeposten i Salar Invest.

Arne Marius Fiskum, fabrikksjef i Overhalla siden 1995, får nesten 38 millioner, mens flere menige ansatte får alt fra et par hundre tusen opp til flere millioner.

Penger får også styreleder Svein Aaser, som har krevende dager etter at han fredag trakk seg fra en tilsvarende posisjon i Telenor. Hans aksjepost på 3,2 prosent i Salar Invest er verdt knapt 27 millioner.

«Pharmaq får en særdeles god eier. De blir fiskesektoren – alene – i et av verdens største veterinærmedisinselskaper. Fantastiske fremtidsmuligheter for Pharmaq», skriver Aaser i en tekstmelding.

Eventyr. Ved hele tida å ligge et hestehode foran konkurrentene, har Pharmaq greid å kapre halvparten av verdensmarkedet fra et jorde på Overhalla. Øverst t.v. fabrikksjef Arne Marius Fiskum, som er blant dem som nå kan innkassere en eventyrlig gevinst. Foto: FOTO: RUNE PETTER NESS