Det går fram av regnskapsrapporten for 2014.

Med 37 asylmottak over hele landet, er Hero Norge landets suverent største driver av asylmottak. I Midt-Norge driver Hero mottak i Grong, Steinkjer, Meråker, Hemne og Trondheim.

Nå foreligger det planer om en kraftig ekspansjon i kjølvannet av flyktningkrisen.

LES OGSÅ: Asylkrisen fyller private lommer

Hentet ut 98 millioner

Hovedeierne, brødrene Kristian og Roger Adolfsen, hadde en skattbar inntekt på til sammen 89 millioner kroner i fjor. De to eier blant annet hotell- og velferdskonsernet Norlandia. Kristian Adolfsen er også kjent for å ha reddet eksmilliardær Idar Vollvik fra personlig konkurs.

Da Hero Norge AS ble kjøpt, hadde selskapet en egenkapital på 85 millioner kroner. Ved årsskiftet hadde den krympet til 6,5 millioner, tilsvarende en egenkapitalandel på 3,8 prosent. Det er ikke all verden i et selskap som omsatte for mer enn en halv milliard i fjor, og har over 800 ansatte.

Årsaken er at det ble utbetalt et ekstraordinært utbytte på 50 millioner kroner og et konsernbidrag på 48 millioner til eierselskapet Hero Holding. Regnskapene viser at mesteparten er sendt videre i systemet (se grafikk), og brukt til å styrke egenkapitalen i morselskapet Hero Group AS, som også eier mottak i Sverige.

- Jeg vil ikke kommentere Hero spesifikt, men det er ingen tvil om at mange store private selskaper har sett et stort potensial for profitt i velferdssektoren, sier SVs Snorre Valen, som sammen med to partikolleger på Stortinget har foreslått en full gransking av private skoler, barnehager, sykehjem og asylmottak.

Holdt tilbake i konsernet

Kristian Adolfsen skriver i en tekstmelding at utbyttet fra Hero Group AS ikke har havnet hos ham og broren Roger.

"Vi har ikke tatt ett øre i utbytte fra Hero-konsernet. Det Roger og jeg tok i privat utbytte i fjor, kommer fra eiendomsvirksomheten vår", skriver Adolfsen.

Adolfsen vil ikke svare på hva det store utbyttet forteller om lønnsomheten i asylmottaksdriften. Det vil derimot Heros Norges konsernsjef Tor Brekke.

"Midlene som er overført er opptjent over mange år og sier ikke så mye om lønnsomheten i dette markedet. (...) Aksjonærene har besluttet å beholde pengene i konsernet for å utvikle virksomheten videre både i Norge og Sverige", skriver han i en e-post.

Overskuddet før skatt i Hero Norge AS har variert mellom 20 og 40 millioner kroner de siste årene. Årsomsetningen har ligget mellom 400 og 600 millioner.

- Høy lønnsomhet

Adolfsen-brødrene kjøpte Hero Norge for knapt 200 millioner kroner i mars i fjor. Deler av kjøpesummen ble finansiert med banklån. Ifølge Adolfsen var det banken som foreslo at Hero Norge AS skulle eies av et holdingselskap, som igjen eies av et morselskap.

"Egenkapitalen i konsernet er på 63,4 millioner, og utgjør 20,8 prosent, som er betraktet som god egenkapitalprosent", skriver Adolfsen i tekstmeldingen.

Dagens Næringsliv avslørte sist lørdag at eierne av privatskolekonsernet Westerdal ACT hentet ut 100 millioner kroner, til tross for at det er forbudt å ta utbytte fra privatskoler.

- Det er nok av kreative måter å flytte penger på, sier Linn Herning, forfatter av boka Velferdsprofitørene.

Herning vil ikke kommentere Hero Norge spesielt, men sier i Sverige er lønnsomheten i bedrifter som leverer private velferdstjenester høyere enn i næringslivet generelt.

- Dette er norske investorer som søker markeder med enten store eller stabile overskudd. I praksis er dette statlige penger som hoper seg opp hos norske rikinger, sier hun.