Årsaken er at all arbeidsinntekt fra du er 13 til 75 år gir pensjonsopptjening i folketrygden. Sommer- og deltidsjobber vil dermed gi deg høyere pensjon.

- Det er enda en grunn til å skaffe seg deltidsarbeid tidlig, sier Langlo, som er leder for fag og kundeservice i Danica Pensjon.

- Prioriter boliglån i 20-årene

Siden pensjonsordningene fra private arbeidsgivere gir svært ulike beløp utbetalt i pensjon (se tabell), oppfordrer hun alle til å tenke pensjon når betingelser forhandles.

- Få tenker på pensjon i sin første jobb. Men opptjeningen teller mye på grunn av rentes renteeffekten, selv om du får høyere lønn senere i karrieren. Når du skal starte i din første jobb, bør pensjon derfor være med i regnestykket når lønn diskuteres. Hvis bedriften har en dårlig pensjonsavtale, bør lønna være høyere. En god pensjonsavtale kan forsvare noe lavere lønn, sier Langlo.

Private bedrifter må betale minst to prosent av lønna til ansatte i pensjon, men kan betale inn maksimalt sju prosent for inntekt opptil 639 000 kroner (7,1 G).

Har du innskuddspensjon, minner Langlo om at du selv kan bestemme hvordan pengene investeres.

- Historien viser at en stor andel aksjer har gitt best avkastning på pengene når det er langsiktig sparing. Derfor bør du ha bevissthet rundt hvordan innskuddspensjonen din investeres, og sørge for at du har en høy aksjeandel mens du er ung, sier hun.

- Skal vi også selv spare til pensjon allerede i 20-årene?

- Jeg anbefaler ikke hvem som helst å starte pensjonsparing nå. Invester i bolig jo før jo bedre, og betal ned så mye du klarer på boliglånet i stedet, sier Langlo.

Vær obs på at du mister oppspart pensjon dersom du slutter i jobben før du har vært der i ett år i privat sektor, og tre år til sammen i offentlig sektor.

30-40 år:

- Husk pensjon for høy lønn

- Når du er mellom 30 og 40 år bør du fortsatt ha hovedfokus på å nedbetale gjeld. Etter hvert som du får mindre lån, kan du betale mer til egen pensjonssparing. Hvis du ennå ikke har skaffet deg oversikt over hva du får i pensjon, er det på tide når du runder 40 år. Jo tidligere du begynner å spare, jo mindre må du spare hver måned, sier Langlo.

Har du høy lønn, bør du være ekstra obs på pensjonsordningen arbeidsgiver har, påpeker hun.

- Ha bevissthet om at opptjeningen i folketrygden stopper på en lønn på 7,1 G (639 000 kroner). Mange har høyere lønn i denne fasen, og arbeidsgiver kan kompensere ved å ha høyere innbetaling til pensjonen for lønn over 7,1 G. Hvis du har høy lønn kan du dermed ha større behov for å spare selv, sier Langlo.

For lønn mellom 7,1 og 12 G (ca. 1,1 million) kan arbeidsgiver betale inn opptil 25,1 prosent av lønn i pensjon.

Fortsatt anbefaler hun å velge en høy aksjeandel for pensjonsparingen fra arbeidsgiver, det vil si 70-80 prosent aksjer.

40-60 år:

- Nå må du spare

- Dersom det ser ut til at du ikke får nok fra folketrygden og arbeidsgiver for å få det livet du ønsker som pensjonist, bør du spare selv. Sparing kan skje i fond, i banken, gjennom kjøp av leilighet for å leie ut og selge som pensjonist, som ren pensjonssparing eller annet. Når du er rundt 45-50 år bør du redusere aksjeandelen fra 70-80 prosent til balansert profil rundt 50 prosent. Betal gjeld, start pensjonssparing og ha oversikt, sier Langlo.

60-70:

Både jobbe og ta ut pensjon

- Du kan velge å slutte å jobbe fra du er 62 år. Det mulig å fortsette å jobbe og ta ut pensjon samtidig. Da kan man booste økonomien de siste fem årene i arbeidslivet med full lønn og pensjon. Det er fint med god økonomi fra 62 til 67 år, men det kan bli magert etterpå. Jo tidligere du starter uttak av pensjonen fra folketrygden, jo mindre blir utbetalt hvert år, sier Langlo.

Etterlatte arver innskuddspensjonen innbetalt av arbeidsgiver dersom du går bort, men ikke pensjon du har jobbet opp i folketrygden.

- Du kan ta ut pensjon fra 62 år for å få ut mest mulig. Før du bestemmer om du skal begynne å ta ut pensjon fra 62 år, kan det være greit å snakke med en rådgiver om når det lønner seg å ta ut pensjonen med hensyn til skatteeffekt på inntekt, helse og forventet levealder, sier Langlo.

Fortsatt er du tjent med å ha en viss aksjeandel på pensjonssparingen, 20-30 prosent, ifølge Langlo.