Å overta 42 tidligere Ica-eide butikker har gitt Bunnpris et unikt innsyn i hvorfor Ica ikke fikk hjulene til å gå rundt i Norge.

- Dette er sannsynligvis den beste handelen vi har gjort, i alle fall i min tid. Å få mange nye butikker på én gang har gitt oss et veldig løft. Men det har kostet mye penger, blant annet å legge ned fem butikker som var for dårlig drevet over flere år, sier Bunnpris-sjef Christian Lykke.

Inntjeningen ser de først til neste år. Årets Bunnpris-resultat vil naturlig nok preges av kostnadene ved å kjøpe og omprofilere tidligere Ica-butikker. Mye penger har også gått med til nedleggelser av fem butikker.

Les også: Bruker flere hundre millioner på å gjøre Ica til Coop

Les også: Nå kan du kjøpe «snål frukt» for en billig penge

Bestilte for mye og kastet

Ved særlig én butikk i Bergen fikk Bunnpris seg et visst sjokk da de tok over.

- Ved denne butikken var svinnet så skyhøyt at hovedkontoret vårt på Vestlandet satte inn vakthold ved søppelkassene. To-tre ganger daglig i 14 dager gikk de gjennom søpla og oppdaget at butikken, i stedet for å redusere innkjøpene på varer de bestilte for mye av, bare kastet det de ikke fikk solgt. Og det var tydeligvis ingen kontroll på det som skjedde, sier Lykke.

Heldigvis, sier han, gjaldt den enorme mat-kastingen bare én butikk. Men at Ica ikke har hatt god kontroll på butikkdriften sin, synes åpenbart for den nye eieren. De aller fleste av butikkene Bunnpris overtok var meget godt drevet, og på Østlandet hadde Rimi i tillegg et meget godt navn. Men flere av butikkene er nærmest holdt kustig i live av Ica, mener Bunnpris-sjefen.

- Flere steder har det gått dårlig over mange år. Får man det ikke til å gå rundt over tid, bør man bare legge ned. Vi har også hatt butikker med dårlige resultater over mange år som vi har holdt på for lenge. Men fordi vi er små, har det hatt større konsekvenser å holde det gående der vi ikke tjener penger. I Ica har de klart å holde på dårlige butikker lengre fordi de har hatt en større organisasjon å hente seg inn på, sier Lykke.

Han mener det ser ut til at Ica har holdt på flest mulig butikker, også de som gikk dårlig, for å få mer igjen når porteføljen skulle selges.

Dette tilbakeviser Ica Sverige AB.

Betalte 2,5 mrd.

- Vi la ned en mengde butikker den tiden vi var i Norge. Ica hadde ingen interesse av å tape penger på butikker som gikk dårlig. I forbindelse med salget var det en nøye gjennomgang av butikkene, og en kjøper ville nok ikke vært interessert i å kjøpe dårlig drevne butikker, sier sjef for ekstern kommunikasjon i Ica Sverige AB, Ola Fernvall til Adresseavisen.

Ica Sverige fikk 2,5 millioner kroner da de solgte Ica Norge til Coop; ifølge Dagens Næringsliv det dobbelte av hva Rema 1000 skal ha vært villig til å betale.

Selskapet ble før salget til Coop, flere ganger beskrevet som et tapssluk og hadde de siste seks årene i Norge, et samlede driftsunderskuddet på hele 3,5 milliarder kroner. Under Konkurransetilsynets fem måneders lange behandling av Coops oppkjøp, argumenterte også Ica og Coop selv for at Ica Norge ville gå konkurs dersom salget ikke ble godkjent.

Markedsandelene for Ica hadde falt fra 28,3 prosent i 1999 til ti prosent i 2014. I et intervju med Aftenposten høsten 2014, sa daværende sjef for Ica Norge, Thorbjørn Theie, at de hadde plan om å stenge 250 ulønnsomme butikker dersom de ikke fikk til et salg.

Da kjøpet ble kunngjort i oktober 2014, var det 553 butikker i porteføljen. Coop endte som kjent med å overta rundt 450 butikker, etter å ha solgt videre totalt 93 til Norgesgruppen og Bunnpris. 60–70 av butikkene Coop kjøpte har de i etterkant lagt ned fordi de var for ulønnsomme.

Norgesgruppen har også lagt ned ulønnsomme Ica-butikker, blant annet på Inderøy.

Les også: Slik endrer Norgesgruppen din nærbutikk

Gaffateip og ståltråd

Etter overtagelsen i april, har også Bunnpris har fått se fra innsiden hvorfor Ica var på vei ad undas.

- Ica har drevet en del med gaffateip og ståltråd, for å si det sånn. De siste årene har de nok prøvd å holde skuta sammen for å ikke se helt uinteressant ut for potensielle kjøpere, sier Lykke.

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, fikk Bunnpris tilbud om å kjøpe 60–70 butikker.

- Vi skrek oss unna noen av butikkene som hadde for dårlig drift, men kom oss ikke unna alle. Coop måtte selge dem for å få gjennomført oppkjøpet. Vi fikk ikke satt oss inn i driften ved de ulike butikkene før avtalen måtte signeres. Men vi visste da at det ville komme tap for oss på enkelte steder, og det tapet må vi ta i år, sier Lykke.

For noen av butikkene, har heller ikke regnskapsførte verdier vært reell verdi, mener Bunnpris-sjefen.

- De har blåst opp regnskapsbalansene sine enkelte steder. De har for eksempel omprofilert butikker fra Ica til Rimi og ført i balansen at butikken da var mer verdt. Og så har de kanskje omprofilert igjen og nok en gang ført i balansen at butikken er mer verdt. Men den reelle verdien er ikke økt. Det er bare maling på maling, for å si det sånn, sier han.

Også dette tilbake avviser Ica Sverige.

- Vi har fulgt gjeldende lover og regler for regnskapsføring og som stort selskap har vi grundig revisjon. Vi har ikke hatt anmerkninger fra revisor, sier Fernvall.

Les også: Her forvandles Rimi-butikken til Bunnpris

Mot nytt, stort underskudd

For Bunnpris har det uansett kostet å legge ned butikker. For å ikke tape mer på dårlig drift, har de kjøpt seg ut av husleiekontrakter. Dermed blir det kostnader Bunnpris-eier I.K. Lykke får oppå kjøpesummen og kostnadene med omprofilering. Bare dette har anslagsvis kostet i størrelsesorden 20 millioner kroner for Bunnpris.

For året som helhet anslår Christian Lykke en omsetningsøkning for Bunnpris på 13–14 prosent. Sammenlignet uke mot uke fra høsten 2014, før oppkjøpet, til høsten 2015, ligger omsetningsveksten nærmere 30 prosent, ifølge Lykke.

Dermed går det mot et nytt stort underskudd for I.K. Lykke, for tredje året på rad. I 2013 var driftsunderskuddet på 50,5 millioner, i fjor var det på 30,6 millioner.

- Det blir nok i den størrelsesorden i år også. Inntjeningen på de nye butikkene, kommer først til neste år, sier Christian Lykke.

Les også: Bunnpris først ute med mobilbetaling

Les også: Nå skjer dette med Ica-butikkene

Én dags jobb: Bunnpris fikk opp nye skilt på alle de tidligere Ica-butikkene i løpet av én dag i april, som her ved tidligere Rimi Verdal. Foto: Leif Arne Holme
Ola Fernvall i Ica Sverige AB Foto: Linus Flodin