Nå står fire svære vindturbiner på Skomakerfjellet. Klare til å produsere strøm fra nyttår. Foto: Bernhard Kvaal

- Vindkraft er fremtiden, men dessverre virker situasjonen for det felles eide 1000 MW prosjektet  på Fosen alvorlig. Vi følger med på hva som skjer på Fosen med argusøyne, sier energidirektør i Trønderenergi, Tormod Eggan.

Mandag ble det kjent at i sluttspurten av statsbudsjettforhandlingene ble regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre enige om å frata Statkraft fem milliarder kroner. Dette kan velte tidenes største investeringsprosjekt på land i Trøndelag: Seks vindparker sør og nord for Trondheimsfjorden.

Dette vil kunne ramme Trønderenergi også, men mens de venter på Statkrafts Fosen-beslutning har de nettopp fått satt opp Norges største vindturbiner på Skomakerfjellet i nærheten av det eksisterende kraftverket på Bessakerfjellet i Roan.

97 meter høye

- Vi fikk delene fraktet opp til fjellet før snøfallet. Fire vindturbiner er nå montert, og vil produsere strøm fra nyttår. Bare én av de moderne Vestas-turbinene vil produsere strøm til over 500 husstander. Til sammen vil de fire turbinene gi like mye strøm som fire store kraftverk, det tilsvarer dobbelt så mye strøm som innbyggerne i Roan bruker, sier Eggan.

Det er slett ikke småtterier som nå står plassert oppe på Skomakerfjellet.

En dansk trailersjåfør fikk kjøreforbud da han skulle frakte deler av en av vindturbinene opp til Skomakerfjellet.

- Dette er Norges største vindturbiner. Det er 94 meter opp til navet. Selve vindmølletårnet består av fire seksjoner som hver veier 50 tonn. Oppå der igjen er det et maskinhus på vel tre meter høyde og 170 tonn. Hver vinge er på 55 meter og rotordiameteren er på 112 meter, sier Eggan.

Blåser godt i Trøndelag

- Totalt useriøst, mente Sps Marit Arnstad om at statsbudsjettet kan føre til at Statkraft muligens må oppgi vindmøllepark på Fosen.

Statkrafts styreleder Olav Fjell meldte via en tekstmelding at «vi vil trenge litt tid på å konkludere hvilke investeringer som ikke vil kunne gjennomføres etter at egenkapitalen blir reduser med fem milliarder».

Også energidirektøren i Trønderenergi er bekymret.

- For Trønderenergi er satsingen på Fosen viktig. Det er vårt ansvar å forvalte Europas beste vindressurser, både fordi det er lønnsomt og fordi det er et viktig bidrag på veien til fornybarsamfunnet. Vår oppgave er å sikre energi for generasjoner, og i et langsiktig perspektiv er vindkraft på Fosen en naturlig del av vår energiproduksjon. Dette fordi Trøndelag har blant verdens beste vindressurser, sier Eggan.

Trønder energi viser vei med at de har investert 120 millioner kroner i vindparken på Skomakerfjellet.

- Man kan få inntrykk av at vindkraft ikke er liv laga i Norge, men dette er helt feil. Det er ikke bare Statkraft-debatten som blåser kraftig. På Fosen vil trønderturbinene være nesten dobbelt så effektive som turbiner sør i Europa, sier Eggan.

Høyres Linda H. Helleland og Frank Jenssen mener derimot det ikke er noen grunn til å avlyse Fosen-utbyggingen.

Tror på verdiskapning

Samme hva som blir skjebnen til Statkraft sine vindmøller på Fosen, så vil Trønderenergi jobbe mer med vind som kraftkilde i tiden fremover.

- Vi vil ikke bare bygge vindturbiner, men også drifte dem selv. Fra nyttår har vi tre-fire ansatte på Bessakerfjellet for å drifte vindkraften fra Bessakerfjellet og Valsneset i Bjugn. Vi ønsker å styrke oss ytterligere som en industriell eier av vindkraft, og vi er sikker på at det vil lønne seg og gi verdiskapning, sier Eggan.

Trønderenergi har nettopp fått satt opp Norges største vindturbiner på Skomakerfjellet i nærheten av det eksisterende kraftverket på Bessakerfjellet i Roan. Foto: Google maps (skjermdump)