I forrige uke skrev Adresseavisen at St. Olavs Hospital er i en mer krevende budsjettsituasjon enn de har vært på mange år. Årsakene til den krevende situasjonen er blant annet høye aktivitetskrav, stor prisstigning på medisiner/nye tilbud og større pensjonskostnader.

Ett av forslagene til innstramming som ble lagt frem i styremøte torsdag i forrige uke, var å kutte også i rus og psykiatri. Dette er politisk svært omstridt fordi regjeringen har gjeninnført den gylne regelen som innebærer at det skal være større vekst innen psykisk helse enn innenfor somatikken. De to andre forslagene direktør Nils Kvernmo la frem var å kutte i vedlikehold og investeringer, som blant annet kan gå ut over IKT-investeringer og investeringen i nytt akuttbygg på Østmarka. Det tredje forslaget var å gå i dialog med Helse Midt for å få utsatt sparingen til Molde sykehus. I dag er det slik at alle helseforetak i Midt Norge sparer opp egenkapital for å bygge nytt sykehus i Møre og Romsdal. St. Olav bidrar mest, og må sette av 160 millioner neste år til det formålet.

- Utsett sparekrav

Stortingsrepresentant Karianne Tung tar nå til orde for at St. Olav faktisk får en slik utsettelse. Hun fremholder at hun har vært i kontakt med flere ved sykehuset som sier at det ikke har vært i en like krevende situasjon tidligere.

- Regjeringen gir ikke nok penger til å drifte norske sykehus etter den standarden vi setter. Bent Høie lovte at sykehusene skulle få minst tolv milliarder mer til sykehusene hvis de vant valget. Nå ligger han halvannen milliard bak skjema, mens Arbeiderpartiet har levert tre milliarder hvert år i vårt alternative forslag, sier Tung som altså også ønsker at St. Olav får lettet på sparekravet.

- Jeg mener St. Olav må få fritak fra Helse Midt Norge til å levere på egenkapitalkravet til nytt sykehus i Molde.

- Risikerer man ikke da at det ikke blir bygget sykehus i Møre og Romsdal?

- Vi har nå en situasjon der Helse Møre og Romsdal selv ikke klarer å gå i pluss, og dermed har de ikke økonomi til å betjene lånene som vil komme. Sykehuset skal ikke bygges ennå, Helse Møre og Romsdal må få styring på egen butikk før de kan bygge nytt sykehus, mener stortingsrepresentanten som tidligere var medlem av helsekomiteen på Stortinget, men nå er en del av transportkomiteen.

LES OGSÅ: Må spare for å sikre Molde

Uakseptabelt å kutte psykiatri

- Er det ikke litt merkelig å klage på et helsebudsjett som uansett innebærer en betydelig økning?

- Isolert sett er ikke sykehusbudsjettet helt galt, men målt mot rekordhøy oljepengebruk, behovene i sektoren, og regjeringens egne lovnader – så er dette et svakt helsebudsjett, sier Tung.

Hun sier at Ap også går inn for å øke rammefinansieringen til sykehusene, og redusere den stykkprisfinansierte delen. Men hun advarer sterkt mot å bryte den gylne regelen.

- Å kutte i rus og psykiatri er uakseptabelt. Men jeg er også bekymret for kuttene i somatikken, sier hun.