Etter 13 år i Lierne Bakeri hadde Barbro Inderdal (37) og kollega Eva-Lena Totland (34) sin siste arbeidsdag på hjørnesteinsbedriften i fjelbygda i slutten av juni.

Da avviklet eier Orkla driften og flyttet produksjonen til Stranda på Sunnmøre.

– Det ble en stor sorgprosess. Mest på grunn av samholdet og fellesskapet som var på bakeriet. Vi var som en storfamilie som ble brutt opp, sier Barbro Inderdal (37).

Med Friele på laget

Nå sitter de i de splitter nye lokalene til Drømmebakeriet – bakerigründer og libygg John Helge Inderdals (59) nye satsing. Etter å ha bygd opp Lierne Bakeri fra et knøttlite hjemmebakeri på begynnelsen av 90-tallet til industribakeri som i 2011 omsatte for 103 millioner kroner, solgte han samme år livsverket til Rieber & Søn for 132 millioner kroner. Inderdal var sikker på at han hadde funnet den rette eieren i det tradisjonsrike bergensselskapet. Men etter ett år ble Rieber kjøpt opp av Orkla. Samtidig ebbet viljen til å satse i Lierne ut. I mai 2014 kom nyheten om at Lierne Bakeri skulle legges ned, og all lefseproduksjon flyttes til Stranda.

– Dette er den svarteste dagen i Lierne siden svartedauden, sa Inderdal til Trønder-Avisa da.

Bakeri-eventyret kunne ikke stoppe der. Inderdal har investert 80 millioner kroner i det nye bakeriet som har som mål å igjen pumpe ut søte fristelser fra Lierne til hele landet når produksjonen starter i februar. Med seg på laget har han utvalgte nøkkelpersoner fra Lierne-tiden, samt Herman Friele. Akkurat hva de skal lage vil han ikke si. Det må holdes hemmelig for å unngå at konkurrentene hiver seg på og lager kopier. Men at det blir søtbakst av noe slag, det er sikkert.

– Det nye produktet vårt blir en hit, det er jeg sikker på, sier Inderdal og får medhold fra de to rutinerte arbeiderne.

Ikke jobb til alle

Barbro Inderdal (som for øvrig ikke er i slekt med John Helge) og Eva-Lena Totland er blant et knippe tidligere ansatte som er hanket inn til nysatsingen. Damene gleder seg over den flunkende nye arbeidsplassen, men vet også at det nye anlegget ikke krever i nærheten av den bemanningen gamlebakeriet sysselsatte. I gullåret 2011 var de 125 ansatte ved Lierne Bakeri, og ved nedleggelsen rundt 80. Inderdal regner med å kunne engasjere rundt 20 personer i løpet av 2016, men hvor store stillinger det blir avhenger av hvor raskt de etablerer seg i markedet. Uansett er det klart at alle tidligere bakeriansatte ikke kan forvente å få ny jobb. Spesielt krevende er det for dem som er godt voksne, men fortsatt har noen år igjen til pensjonsalder.

– Når det ble som det ble var alle enige om at det viktigste er at det blir skapt noe nytt. Det er viktig for lokalsamfunnet, sier damene som hver har bidratt med å sette tre nye libygger til verden.

Til siste slutt

I høst var statsråd Jan Tore Sanner på besøk og lanserte det storstilte omstillingsprogrammet på til sammen 60 millioner kroner som skal skape 130 nye arbeidsplasser i bygda. Inderdal har lovet å sørge for 80 av dem. I tillegg til bakeriet planlegger han en storstilt satsing på landbasert oppdrett av fjellrøye. Kommunen er størst i Nord-Trøndelag – i areal – men minst i befolkning med sine rundt 1400 innbyggere.

– Stemninga i bygda snudde med en gang det ble kjent at han skulle starte med noe nytt. Folk fikk trua igjen, og det har mye å si for samfunnet med butikker, skole og barnehage. Vi er kanskje litt trauste og treige her, men vi gir oss ikke og står på til siste slutt. Selv om det var veldig vemodig var de fleste med til siste arbeidsdag på bakeriet, sier Barbro Inderdal.

Hun forteller at tidligere bakeriansatte har begynt å treffes jevnlig på nærbutikken.

– For mange var arbeidsplassen den eneste sosiale arenaen de hadde, sier Totland.

Da det ble arrangert julemarked i bygda var det flere gamle ansatte som hadde snekret produkter til markedet.

– Det var fint å se, det er viktig å holde seg i gang med noe, sier Barbro Inderdal.

Skrotnisse og fabrikkutsalg

Sjefen selv vandrer blant arbeidere og bakemaskiner. Gamlebakeriet ble påbygd ni ganger og ble et slags kråkeslott som este utover tomta. Nå er bygget skreddersydd, og flere av maskinene likeså. Inderdal er i sitt ess når han kan spekulere seg frem til smarte løsninger på produksjonslinja.

– Jeg er jo en skrotnisse og har handlet mye brukte maskiner opp gjennom årene. Nå er alt helt nytt. Det er litt rart, men veldig spennende også, sier Inderdal, og bivåner den massive liskiferen som skal bygges opp til trapp og inngangsparti. På nybakeriet blir det igjen fabrikkutsalg, slik det var i glansdagene på Lierne bakeri.

– Vi omsatte for 1,5 millioner i året bare i utsalget, men Orkla la det ned i 2013, sier han, lett oppgitt.

Det er slette flater på ytterveggene på det 3000 kvadratmeter store bygget. Alt ligger til rette for nye utvidelser. Som fremtidige operatører har Eva-Lena Totland og Barbro Inderdal vært med på å tegne bygget. Etter mange år langs produksjonslinja vet de hva som fungerer – og hva som kan forbedres.

– Hvordan vil dere beskrive sjefen?

– Han er en gründer, det skal skje ting. Og har han sagt noe, så skjer det, sier de to.