Reinertsen er ett av fire selskaper som tirsdag ble utpekt som hovedleverandør av vedlikehold og modifikasjon av Statoils olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel, i tillegg til fire landanlegg.

Trondheimsselskapet har fått tildelt arbeidet på plattformene Troll a, b, og c, Heimdal, Heidrun, Åsgard b og produksjonsskipet Åsgard a. I tillegg har de fått en opsjon på Njord-plattformen. Det betyr at selskapet får mer å gjøre på plattformene utenfor kysten av Trøndelag.

- Det er naturlig at Reinertsen har en større markedsandel enn konkurrentene her i Midt-Norge, og vi føler at pendelen er i ferd med å svinge i riktig retning, sier Torkild R. Reinertsen til Adresseavisen.

Forhandlet siden i sommer

Siden i sommer har de forhandlet med Statoil om den nye avtalen, og tirsdag var det høy stemning ved Reinertsen hovedkontor i Pirsenteret. Jan Ivar Skjetne, direktør for vedlikehold og modifikasjon i selskapet, har stått i spissen for kontraktsarbeidet. Han sier det er en lettelse av kontrakten nå er i boks.

- Dette betyr veldig mye for arbeidsplassene og for at vi får være i posisjon. Vi har levert bra over tid, men det har vært tøff konkurranse, sier Skjetne.

Selskapet har i likhet med andre store leverandørbedrifter vært nødt til nedbemanne som følge av innsparingene i oljebransjen, og totalt har rundt 700 ansatte blitt borte.

Hovedleverandøravtalen har lengde på ti år, inkludert opsjoner, og selskapet anslår at den kan ha en verdi for dem på rundt syv milliarder for hele perioden. De har også fått en såkalt konkurranseavtale på ti år, som åpner for konkurranser om enkeltprosjekter.

- Forsiktig med å rekruttere

Divisjonsdirektør Thomas Reinertsen sier at vedlikehold- og modifikasjonskontrakten med Statoil er fundamentet som de bygger store deler av virksomheten på, og at den vil være viktig både for ingeniørmiljøet i Trondheim, produksjonen på Orkanger og de offshoreansatte. Den vil også gi arbeid til kontorene i Bergen, Göteborg og Murmansk. Til sammen har selskapet nå rundt 1800 ansatte.

- I første omgang så sikrer den jobbene til veldig mange av dem som er igjen, og vi vil være forsiktige med å rekruttere nye. Vi har vært gjennom en brutal oppbremsing, så det skal litt til før vi øker antall ansatte, sier han.

De er samtidig tydelige på at de er nødt til å vinne nye kontrakter for å kompensere for lavere aktivitet, men sier at nye mulige avtaler ligger like rundt hjørnet.

- Det som nesten er oppsiktsvekkende er at det ligger nye store muligheter her. Det er en veldig stor olje- og gassvirksomhet på sokkelen, og den kan ikke bare stanses ned, sier Torkild R. Reinertsen.

- Det ble nettopp inngått en klimaavtale i Paris, som har gjort at enkelte har gått langt i å spå en avvikling av norsk oljeindustri i løpet av noen tiår?

- Vi tror det er helt motsatt. Vi tror det er to ting verden trenger, og det er energi og miljø i kombinasjon. Vi tror begge problemene vil bli løst, sier han, og peker blant annet på at Reinertsen skal teste CO₂-fangst på Tjeldbergodden.

- Vi ønsker å være en del av løsninger, så vi er veldig begeistret for Paris. Vi tror at vi virkelig kan gjøre en forskjell, sier han.

Rendyrkes innen olje og gass

Reinertsen AS er i ferd med å rendyrkes som leverandør til olje- og gassbransjen, ettersom bygg- og anleggsrelatert virksomhet skal skilles ut i et nytt selskap.

Far og sønn Torkild og Thomas Reinertsen skal lede selskapet videre, og de lar seg ikke bekymre over at oljeprisen fortsetter å holde seg lav. Den gjorde et lite hopp tirsdag, men nordsjøoljen ble fortsatt omsatt for under 40 dollar per fat.

Torkild R. Reinertsen sier at det den lave oljeprisen gir selskapet muligheter de ellers ikke ville fått.

- Når selskapene tjener gode penger, så er det ingen som ønsker å utfordre måten man gjør ting på. Da pøses det penger etter ineffektive forretningsmodeller. Det dramatiske oljeprisfallet gjorde at ikke kunne fortsette på samme måte, sier han.

Thomas Reinertsen sier at de har støttet Statoil i ønsket om å redusere vedlikeholdskostnadene, og sier at de er på god vei mot sitt eget mål om å redusere kostnadene med 30 prosent. Samtidig sier han at de klarer å opprettholde lønnsomheten.

- Vi mener at vi har møtte bransjens utfordringer på en god måte. Det er ingen varig løsning å dumpe prisene. Man må tilpasse seg, så man kan leve av det nye nivået, sier han.

Rendyrkes: Far og sønn Torkild R. og Thomas Reinertsen skal drive familebedriften videre som et rent leverandørselskap til olje- og gassindustrien. Foto: Terje Visnes