- Det er veldig spesielt. Jeg kommer til å savne både huset og bydelen.

Det sier forfatter Anne B. Ragde som etter 16 år i huset sitt i Ila flytter.

- Jeg flytter til en leilighet i Fjordgata for å få alt på ett plan. Det er en tid for alt, nå vil jeg flytte mens jeg klarer det selv, sier Ragde (58).

Det lille rødmalte huset med fasade mot trikkeskinnene er i desember et ordentlig julehus. Huset julepyntes helt ferdig allerede første søndag i advent, så får det stå å glitre og skinne til første nyttårsdag.

-Jeg har aldri skjønt dem som ikke pynter før lillejulaften, men har julepynten oppe halve januar. Jeg koser meg med julehus hele desember, og når jeg står opp første januar går jeg rundt i morgenkåpen og pakker vekk pynten. Da vil jeg ha hverdag igjen, sier Ragde.

Blomstrende juleflodhest

I år skal julepynten ikke bare ned i kjelleren igjen, men videre til en ny leilighet. Åtte kasser breddfulle med julepynt, julepynt som i 16 år har hatt hver sin faste plass.

- Se på denne juleflodhesten! Er den ikke bare helt herlig? Blomster på magen har den til og med!

Ragde smiler når hun viser frem juleflodhesten kjøpt i Wien, og så tar hun runden. Peker på de utklipte klatrenissene i papp på bokhylla, tar ned en julegris fra peisen og løfter opp en julesokk fra trappegelendret. Hun har en historie til hver en pyntegjenstand.

- Jeg har minner til alle julepynten min, det er ikke noe her som bare er rasket med seg fra en butikk. Alt er kjøpt et spesielt sted eller jeg har fått det fra noen jeg er glad i, sier Ragde. Forfatteren servere hjemmelagde sjakkruter og viser samtidig frem noen hjemmelagde små juletrær.

- Disse laget jeg på Bristol da mamma var veldig syk og jeg måtte være i Oslo ei jul. Og se disse tre grisene, de sto utstilt i en gullsmedbutikk i Wien. Jeg gikk inn og sa jeg bare måtte kjøpe dem. Svaret var at de ikke var til salgs, men at de var med i smykkeutstillingen, smiler Ragde. Men jo da, hun fikk kjøpt de tre glitrende grisene.

Dermed er det nå 35 ulike julegriser på peisen.

Rødt som julefarge

Huset i Ila kler den røde jula. Her passer det bedre med fjøsnisser enn glitrende engler.

- Åh, ja, huset er ordentlig gammelt. Offisielt er det fra 1895, men jeg har sett på bilder fra 1864, sier Ragde om sine tre etasjer samt loft. Ragde har pyntet det til jul for siste gang, og det har vært sårt.

- Det er ikke med lett hjerte. Jeg elsker dette huset, det har sjel. Det har vært en langsom beslutning å bestemme seg for å flytte. Jeg har lenge lett etter noe annet, og da jeg kom over en bryggeleilighet i Fjordgata med alt på ett plan og heis måtte jeg bare ta det. Men den nye leiligheten har heldigvis samme stil som huset her, der er det også lavt under taket og smårutete vinduer. Begge stedene er en kontrast til hytta mi på Stokkøya hvor det er mer åpent med stilren design. På Stokkøya er det «less is more», mens her er det «less is bore». Jeg elsker kontrastene, både mellom by og land, bråk og stillhet og to ulike interiørstiler. Det er helt nydelig, jeg fryder meg over begge deler, sier Ragde.

Sykkelavstand

I år feirer Ragde selve julaften sammen med sønnens familie, mens hun blir hjemme i Ila resten av jula. Hun er midt i skrivingen av en roman, så det blir kanskje ikke så sosialt. Men kose seg skal hun.

- Jeg er ekstremt glad i jula, det er noe spesielt med mørketida. Det gir ro, hjemmehygge og hvile. Det skal så lite til for å skape julehygge, det behøver slett ikke å koste mye. Det handler om å være sammen, sier Ragde.

Det er ikke uten vemod Ragde flytter fra hjemmet sitt gjennom 16 år, men neste år er det nok full julestemning i den nye leiligheten.

- Jeg knytter meg lett til steder, og selv om det er veldig spesielt at dette er siste jul her så må jeg se fremover. Og så flytter jeg jo ikke så langt, det er bare en kort sykkeltur unna.

Boligslipp på nyåret

Julefreden har senket seg over Ila, den har også senket seg over boligmarkedet. Å vente med å legge ut boligen til salgs til etter at julepynten er tatt ned er slett ikke uvanlig. Selv om det ikke anbefales av meglere.

- Det har blitt slik, at eiendomsbransjen roer litt ned i jula. Så begynner markedet så smått å våkne igjen i nyttårshelga før det smeller på nyåret, sier Per Ø. Nylander, administrerende direktør i meglerhuset Nylander.

Nylander tror derfor boligtilbudet blir stort i januar.

- Jeg forventer et stort trykk rundt årsskiftet, da kommer det et stort slipp av nye boliger. Samtidig er det slik at de boligene som ikke har blitt solgt i 2015 gjerne tas ut av listene mot slutten av året og kommer inn igjen når det blir nytt år. Dette skyldes rett og slett spillereglene til Finn. Blir ikke boligen solgt havner det langt ned på lista, tar du den ut og relanserer kommer den på topp igjen. Dette er det mange som benytter seg av på nyåret, sier Nylander.

Både nyheter og gamle nyheter, pluss at mange har hatt tid til å tenke i juleferien, vil gi et rush spår Nylander.

- I jula er det mange familier som får ro til å tenke gjennom bosituasjonen og så tar de grep på nyåret.

Også Heimdal eiendomsmegling forbereder seg til travle tider på nyåret.

- Det er ingen tvil om at det kommer et rush av boliger i januar. I desember er det som normalt svært få boliger ute, men førjuls-stemningen i markedet er bra. Det er fortsatt godt besøkte visninger og høyere aktivitet enn foregående år. Situasjonen på tilbudssiden blir nok annerledes på nyåret. Vi har hatt en økning av signeringer på hele 30 prosent i desember, det betyr at vi vil komme med langt flere boliger enn hva vi har brukt i første kvartal, sier Pål Morten Oxaal, administrerende direktør i Heimdal Eiendomsmegling.

Anbefaler salg i desember

- Ja, det kommer absolutt et rush av boliger på nyåret, sier Hans Christian Espenes i Privatmegleren.

- I januar legges boliger som egentlig skulle vært solgt i november og desember ut, sammen med dem som jo skal selges i januar. Da blir det et stort utvalg. Det er gjerne slik at selgere ikke vil rydde ut og ha visning like før jul, men som megler råder jeg alltid kundene mine til å selge i desember, rett og slett fordi det da er færre boliger ute på markedet. Da kan boligen din stå å skinne litt alene, sier Espenes. Samtidig mener han det er slutt på tiden da ingen hadde tid til å lete etter bolig i juledagene.

-Vi er pålogget hele tiden, og i desember har vi jo også gjerne tid til å gå på visning, sier Espenes, fullt klar over at de fleste likevel velger å vente til nyåret med å selge.

- Er det lettere å selge en bolig en kjendis har bodd i?

-Det er i alle fall slik at mange søker en bekreftelse på at det vi gjør er riktig. Dersom en kjendis har bodd i en bolig så tenker du kanskje at da kan jeg også bo der. Vi tror jo gjerne at kjente folk gjør smarte valg, og at de bor i hus med en spesiell atmosfære, sier Espenes