Den siste adventshelga handler folk mat og drikke til jul.

Det er lite som tyder på kommende krisetider. Fra butikkene åpnet søndag og til VM-finalen i håndball tok opp konkurransen med handlegleden, melder kjøpesentrene om fulle hus og handlevogner.

- Det var kjempekø da vi åpnet i dag, sier butikksjefen for Obs på Lade, Anders Næss søndag ettermiddag. Nå er siste handlehelg unnagjort, og Næss er overbevist om at butikkene hans med dagligvarer, sport, mat, elektro, byggevarer og kiosk har hatt en større julehandel i år enn i fjor. Men han oppsummerer ikke før julehandelen er helt over om tre-fire dager.

Kø på Lade

Kjøpesenteret City Lade gjenåpnet i fjor høst. Sammen med Amfi Orkanger, som også utvidet på samme tid, fikk det skylden for at City Syd og Sirkus Shopping solgte mindre til jul i 2014 enn 2013.

- Vi ligger foran budsjett, sier Anders Næss og er så langt sikker på at han kan si seg godt fornøyd med julehandelen 2015.

- De to aller største handledagene er i dag og i morgen, sier han og forteller at folk flest er ferdig med gavehandel. Nå er det mat og drikke folk kjøper.

- Denne helga har vi solgt enorme mengder med ribbe.

I november viste en undersøkelse fra Sparebank 1 at nordmenn ville bruke 17 prosent mindre penger på jula i år enn i fjor.

Ferdig med julehandelen

Martin Johan og Renate By er ute for å handle alt det siste før jul. Han har kjøpt gaver til mamma, pappa og lillebror og bestemt litt av innholdet i handlevogna.

- Jeg har bestemt julegavene fra meg og at vi skal kjøpe konfekt og litt frukt, sier Martin Johan. Han forteller at han gleder seg veldig til jul og at han ønsker seg klær til julegaver. Selv har han sneket seg litt unna moren for å få kjøpt gave til henne.

Moren, Renate By, forteller at hun handler det mannen har skrevet på lista.

- Det er julemiddag, grønnsaker, brus og andre matvarer, sier Renate. Hun forteller at de skal spise ribbe på julaften. Senere i jula blir det torsk og kalkun.

- Skal du handle mer før jul?

- Det håper jeg virkelig ikke. Nå håper jeg at vi er ferdige.

LES OGSÅ ADRESSAS PRISTEST: Nær identiske priser på halve julekurven

Pakke til mor

Ved pakkedisken denne siste søndagen før jul står far og datter sammen for å pakke inn en kjempegave til mor. Terje og Sara Øyangen strever med å få papiret til å rekke over den store pappeska.

- Dette er siste hovedgave, sier Terje Øyangen.

- Nå er jeg mer eller mindre ferdig med julegavene. Kanskje det blir noen små artiggaver i tillegg. Jeg var ferdig med mesteparten av julegavene allerede for en måned siden.

City Syd som i fjor

- Det er for tidlig å snakke om tall for julehandelen nå, men vi er så langt godt fornøyd med situasjonen, sier senterleder ved City Syd , Finn Dybdalen.

- Sett ut fra konkurransesituasjonen vi er inne i så er vi tilfredse. Akkurat nå har vi et inntrykk av at vi ligger på samme nivå som i fjor, og det synes vi er veldig bra. Vi får en ekstra handledag neste uke som vi ikke hadde i fjor, og tror årets julehandel blir riktig så bra, sier Dybdal.

Trondheim Torg har vekst

På Trondheim Torg sier senterleder Jomar Asbøll at det er litt tidlig å oppsummere julehandelen.

- Det er lenge til jul med tre-fire handledager igjen, sier Asbøll og rapporterer om en god høst på kjøpesenteret midt i byen.

- Folk har ikke sluttet å handle. I oktober hadde vi en vekst på 8,8 prosent sammenlignet med oktober i fjor, og i november hadde vi en vekst på 4,3 prosent. Nå er vi spent på hvordan resultatet for desember blir. Vi tror vi får vekst.

Godt besøk på Orkanger

På Amfi Orkanger kan senterleder Eva Johansen rapportere om en god julehandel så langt, men heller ikke hun har tall for handelen .

- Det tok av 11. desember. Etter det har det vært veldig godt besøkt.

På budsjett: Butikksjef Anders Næss på Obs Lade regner med vekst i julehandelen fra i fjor. Foto: VEGARD EGGEN
Cola til jul. Noen har enklere handleliste enn andre. Foto: VEGARD EGGEN
Pakke til mor: Terje og Sara Øyangen strever med å få papiret fint rundt den store pakken til mor. Foto: VEGARD EGGEN
Håndball på Sirkus: VM-finalen i håndball slår ut handlegleden på Sirkus Shopping. Foto: VEGARD EGGEN