Cato Eriksønn Aaserud (44) og Ingunn Skamfer (47) bor sammen på Rye på Byneset i Trondheim og hadde jobbet hos Reinertsen i henholdsvis tre og åtte år da varselet om oppsigelser kom til dem begge før påske i år.

- Vi hadde vel skjønt at det kom til å skje. Det var den tredje bølgen med permitteringer i Reinertsen, og vi så jo at det ikke kom inn noen store oppdrag, sier Skamfer.

Kraftig økning i ingeniørledigheten

Paret er langt fra de eneste som er rammet av nedskjæringene i olje- og gassbransjen. Adresseavisen har tidligere skrevet at det er 691 færre stillinger innen olje- og gassbransjen i Trøndelag nå enn det var i september i fjor.

Se kartet som viser hvordan bedriftene i Trøndelag som jobber opp mot olje- og gassbransjen er rammet nederst i artikkelen.

Etter at oljeprisen begynte å falle i andre halvdel av fjoråret har spesielt ingeniører vært utsatt for oppsigelser. Ledigheten blant ingeniører i Trøndelag har nær fordoblet seg siden mars i fjor. Nå er 516 personer innen ingeniør- og IKT-fag registrert som helt ledige hos Nav i Trøndelag.

Sa opp selv

Aaserud er utdannet elektriker og elektroingeniør. I tillegg er han utdannet maler og har drevet eget firma som malemester. Da permitteringsvarselet kom, var han derfor ikke sen om å se seg rundt etter andre jobber.

- Det gikk egentlig ganske raskt. Jeg fikk meg jobb som elektriker etter å ha tatt én telefon, sier Aaserud.

I sommer byttet han jobb nok en gang, og nå jobber han som elektriker hos firmaet Norstar som holder til på Brattøra i Trondheim.

- Jeg jobbet offshore i Reinertsen, og savner selvsagt noe av det. Men jeg trives utrolig godt i den nye jobben. Vi er åtte-ni ansatte, og oppgavene er varierte, sier han.

Liker du å lese om økonominyheter fra Trondheim og Midt-Norge? Sjekk ut Økonomiadressa på Facebook og trykk liker for å følge oss!

Var klare til å flytte utenlands

For Skamfer var situasjonen litt mer uavklart etter at permitteringsvarselet kom. Samtidig som hun søkte på ingeniørstillinger i Norge, deltok paret tidligere i år på et seminar arrangert av Nav. Der ble det formidlet kontakt med utenlandske arbeidsgivere.

Da Adresseavisen møtte dem i mai i år, var de begge klare til å flytte til utlandet om det kom gode jobbtilbud.

- Det var veldig få relevante stillinger som dukket opp her til lands. Så vi vurderte både Tyskland og Danmark som arbeidssted. Kanskje helst Danmark. Der finnes det programmer for familier som kommer dit for å jobbe, det gjør det ikke i Tyskland. Samtidig ville det vært enklere med tanke på språk, sier Skamfer.

Snakket med barna om flytting

Planene kom så langt at paret tok opp muligheten for å flytte utenlands med barna som er henholdsvis 6, 11 og 14 år gamle.

- Vi fikk vel egentlig positive tilbakemeldinger fra barna. Huset kunne vi ha leid ut. Men problemet var at det var en god del jobber for meg som elektriker og elektroingeniør, mens det var færre jobber som var aktuelle for Ingunn, som er utdannet maskiningeniør, forteller Aaserud.

Fikk ny jobb på Rosten

Flytteplanene kom derfor aldri så langt at det ble noe konkret ut av dem og i august fikk Skamfer seg ny jobb, etter å ha søkt på ti-tolv stillinger.

- Jeg var på ett jobbintervju, og så fikk jeg meg en ny jobb hos Optoplan på Rosten i Trondheim, sier Skamfer.

Optoplan leverer fiberoptiske instrumenteringssystemer som blant annet brukes til målinger av havbunnen innen offshoreindustrien. Hun er nå ansatt via rekrutteringsfirmaet Experis, og jobber med logistikk i selskapet.

- Det passer godt til bakgrunnen min, siden jeg også har utdanning innen logistikk. Jobben er litt annerledes enn det jeg gjorde tidligere, men jeg må si at jeg liker arbeidet og har hyggelige kolleger jeg jobber sammen med, sier Skamfer.

Ansettelsesforholdet via Experis gjør at Skamfer nå har en kontrakt som løper frem til februar neste år.

- Skaper det usikkerhet for dere at du har en tidsbegrenset kontrakt?

- Nei, egentlig ikke. Jeg ser at dette er et veldig vanskelig marked. Men for oss som har noen år i arbeidslivet bak oss, og gjerne har erfaring også fra andre bransjer enn oljeindustrien, er det muligheter for å få arbeid. Det er kanskje vanskeligst for dem som kommer rett fra skolebenken og er spesialisert innenfor offshore. Der er det veldig stille nå, og det kommer det nok til å være en stund, sier Skamfer.

Selv om Aaserud og Skamfer fikk seg jobb relativt raskt etter permitteringsvarslene, er det mange som fortsatt mange ingeniører som sliter med å få seg jobb. Her kan du lese om ingeniøren Silje (27) fra Levanger som har søkt på over 40 jobber uten å få napp.