- Det er fortsatt optimisme, det er ikke helt svart. Næringslivsledere i vår region har jevnt over vært mer positive enn i andre regioner. Vi har et bredt sammensatt næringsliv, flere vekstbransjer og mange bein å stå på.

Det sier administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen. Hun viser til siste utgave av den årlige næringspolitiske undersøkelsen, der respondentene er næringslivsledere i de største byregionene i Norge.

I trondheimsregionen svarer 57 prosent av de spurte at de tror på økt omsetning for sin bedrift til neste år. Det er langt høyere enn landsgjennomsnittet, som ligger på 46 prosent. Bare ni prosent i vår region tror omsetningen kommer til å falle i 2016.

Men resultatet er imidlertid noe svakere enn i fjorårets undersøkelse.

Tøffere i Stavanger

- Vi hadde forventet et slikt bilde. Blant annet viste Sparebank1 SMNs konjunkturbarometer tidligere i høst at forventningene til det nye året hadde sunket, men likevel var vesentlig over nivået i resten av Norge, sier Rian.

Den oljeavhengige stavangerregionen scorer lavt på fremtidstro i årets undersøkelse. Der tror bare 26 prosent at omsetningen vil øke i det nye året, mens hele 35 prosent tror omsetningen vil gå ned.

- I Stavanger planlegger næringslivslederne for et tøffere år i 2016. Samtidig viser undersøkelsen at næringslivet i denne regionen er svært opptatt av omstilling og innovasjon, sier Rian.

Totalt i undersøkelsen svarer 54 prosent at «økt omstilling og innovasjon» er regionens største utfordring i et femårsperspektiv. Tilgangen på relevant arbeidskraft er imidlertid ikke en like stor utfordring som tidligere.

Totalt svarer 65 prosent at «forutsigbare politiske avgjørelser» er det som best kan styrke fremtidig konkurranseevne for bedriften. 50 prosent svarer at tilgang på relevant arbeidskraft er viktigst, men dette tallet var ti prosentpoeng høyere i fjor.

Vil ansette ingeniører

Den norske arbeidsledigheten er for øyeblikket på tre prosent, ifølge tallene NAV publiserte før jul. 80 846 personer står uten arbeid, hvilket er over 9000 personer flere enn i fjor. Rian tror arbeidsledigheten spiller inn på bedriftenes vurdering av hvilke utfordringer de står overfor i årene som kommer.

- De har fått med seg at arbeidsledigheten har økt, og at det er flere arbeidstakere tilgjengelig på markedet. De tenker nok at tilgang på relevant arbeidskraft fortsatt kan bli en utfordring, men likevel litt mindre vanskelig enn i fjor, sier Rian.

I trondheimsregionen er ingeniører særlig ettertraktet, viser undersøkelsen. 58 prosent av de spurte i vår region svarer at de vil rekruttere medarbeidere med mastergrad eller tilsvarende de neste årene, og hele 63 prosent svarer at de planlegger å ansette ingeniører. Det er det høyeste tallet for hele landet.

Forsiktig optimisme

- Trondheim er en teknologihovedstad og en kunnskapsby. Slik skiller vi oss litt ut fra de andre storbyregionene, både når det gjelder rekruttering og fremtidstro, sier Rian, og fortsetter:

- Ingeniører trengs i mange ulike virksomheter. Ifølge Impello-analysen hadde vi 550 teknologibedrifter her i fjor, og mange av disse er i vekst. Samtidig er det veldig mange byggeprosjekter som skal realiseres i tiden som kommer, i tillegg til flere offentlige prosjekter.

Tallene på landsbasis er kanskje heller ikke så bekmørke som mange ville fryktet etter et år med brems i oljevirksomheten og stigende arbeidsledighet: 82 prosent av de spurte næringslivslederne tror på lik eller økt omsetning for sin bedrift til neste år. Resultatet er imidlertid forverret fra i fjor fjoråret, da 58 prosent trodde på økt omsetning - et tall som har sunket til 46 prosent i år.

Den næringspolitiske undersøkelsen, som er utført av Advicia på oppdrag fra næringsforeningene i storbyene, har i år 1774 respondenter. 505 av disse er fra trondheimsregionen.

Trykk på bildet for se flere resultater fra undersøkelsen. Foto: GRAFIKK