- Vi vil redefinere hva en hotellopplevelse er og lage Norges fineste hotell. Et hotell for det øvre fem prosent-sjiktet av gjestene.

Det sier eiendomsutvikler Tomas Adrian i Stokkan bygg AS. Familiebedriften står bak etableringen av Clarion Collection Hotel Kysten, tidligere Hotell Haarek i Sandnessjøen sentrum, som i ble solgt til Petter Stordalens hotell-kjede.

Nå har Adrian-familien planene klare for bygging av et ganske spesielt hotell i den karakterisktiske bryggerekka i Trondheim, i Kjøpmannsgata 27, ifølge byantikvaren oppført i 1867.

Jekket opp 40 cm

- Vi har vært på jakt etter et egnet bygg i denne byen lenge. Jeg er utrolig glad i Trondheim. Jeg er født her og har bodd her i 15 år, og også fått familien til å flytte hit. Jeg visste at Kjøpmannsgata 27 sto tom og ba om å få ta en titt. Med én gang jeg kom inn dørene og fikk se hvor godt ivaretatt brygga er, tenkte jeg «ja, her blir det», sier Tomas Adrian.

- Dette brukte jo å være Trondheims hovedgate. Alle bryr seg om Kjøpmannsgata, men ingen gjør noe, sier Adrian.

Brygga eies ennå av Magne Frode Ortens selskap Master Eiendom, som kjøpte den av Trondheim kommune i 2003. Nå har Stokkan bygg opsjon på å kjøpe og leier brygga intill videre. I høst og vinter har brygga vært under rehabilitering og er blant annet jekket opp rundt 40 centimeter. Et arbeid påkostet av Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Riksantikvaren og eieren. Fundamentarbeid pågår i det Adrian ser for seg som første etasje og lobby i hotellet.

Se video av arbeidet under Kjøpmannsgata 27.

High end-konsept

Bergersen Arkitekter i Trondheim og det Göteborg-baserte designstudioet Stylt Trampoli er engasjert for å jobbe med planene ut fra Adrians-familiens visjon:

60 hotellrom med 30-100 kvadratmeter gulvflate per rom med original, lav takhøyde (2,10 meter) og fire meter bred korridor, der bryggas særpreg er ivaretatt og iscenesatt. Kun naturmaterialer og glass som viser frem restaurert historie og viser frem en bit av Trondheims historie som handelsby. Med eget slakteri og bakeri, men uten egen restaurant for isteden å dra veksler på Trondheims eksisterende restaurantliv. Et high-end boutique-hotell. Sånn beskriver Tomas Adrian og konseptutvikler Erik Kaarstad hotellet de vil bygge.

- Det blir ikke billig å bo her, men spektakulært. Konseptet må være unikt. Trondheim har gått fra 2000-4000 hotellrom på få år og det er hard konkurranse i markedet. Men de aller fleste hotellene har like og enkle rom for å kunne ha mange gjester. Så vi går helt andre veien. Det er ikke vits i å bygge noe annet, sier Adrian.

- Dette hotellet blir fritt for gips! lover Erik Kaarstad.

Marte og Stian elsker gamle bygninger. De fant den perfekte plassen å ha en bryllupsfest i Trondheim, nemlig i en av de gamle bryggene i Kjøpmannsgata.

I dialog med mulig driver

Foreløpig vil ikke Stokkan bygg gå ut med hvilken hotellkjede som kan komme til å drive Kjøpmannsgata 27. Nordic Choice Hotels var inne på et tidlig tidspungt, ifølge Kaarstad og Adrian, men nå ligger det an til at en internasjonal aktør som ikke ennå har hoteller i Norge, kommer inn.

- Det er en stor, kjent high-end-aktør som vil etablere seg i Skandinavia. Men avtalen er ikke helt boks, så vi får vente med å si hvem det er snakk om, sier Kaarstad.

Men før planene spikres, må alle tillatelser være på plass. Målet om å starte bygging i mai, kommer an på Trondheim kommune, fylkesantikvaren og byantikvarens godkjennelse.

Les også: Hvem skal ta vare på Trondheim?

Vanskelig balanse

Byantikvar Gunnar Houen har, sammen med fylkesantikvaren, vært i drøftingsmøte med Stokkan bygg om hotellplanene. Mens leiligheter foreløpig er utelukket i disse byggene, kan hotell være en mulighet. Men enkelt blir det nok ikke, advarer Houen.

Han sier at også kulturminnevernet må være innstilt på at det skal finnes nye bruksområder for bryggene.

- Vi må bidra til at de som har vilje og evne til å investere, finner løsninger. Hotell kan være en aktuell type bruk, men er ikke lett å kombinere med at antikvariske og historiske verdier skal tas vare på, sier han.

- Vi har også erfaring med at man i prosjekter som dette kan komme i en presset situasjon: Hvis man et stykke ut i prosessen finner ut at det blir for dyrt eller komplisert å tilfredsstille driftsmessige behov og samtidig ivareta bygningen historiske kvaliteter, kan det oppstå behov for å gjøre løsningene enklere og mindre hensynsfulle. Og da kan man havne i klemma, sier Houen.

Økonomiadressa er på Facebook. Trykk «liker» og hold deg oppdatert på økonominyheter fra Midt-Norge.

Spesielt godt bevart

I likhet med de andre bryggene i den gamle bryggegata, ble Kjøpmannsgata 27 opprinnelig oppført som kaldt varelager mellom Nidelva og byen. Men brygga er bedre bevart enn mange av de andre.

- Det som kjennetegner Kjøpmannsgata 27 er at bygningen er godt bevart også innvendig. Interiøret er ikke ødelagt av modernisering på noe punkt. Hvor mye av dette klarer man å ta vare på om man konverterer bygningen til hotell, der alle forskriftskrav må være oppfylt, og der prosjektet samtidig må være lønnsomt? Dét blir det store spørsmålet, sier byantikvaren.

Les også: Slik river du en historisk bygård

Les også: Legger hele prosjektet på is