E. C. Dahls Eiendom kjøper kvartalet fra KLP Eiendom, som har eid det siden siste halvdel av 90-tallet.

Administrerende direktør Svein Erik Nordbotten sier at det er staselige eiendommer de har kjøpt, og at de regner med å investere mye penger i utviklingen.

- Jeg tør nesten ikke tenke på hvor mye. Det vil ikke være billig, men når vi rehabiliterer gamle bygninger så gjør vi det skikkelig, sier han.

Handelen omfatter salg av selskapet KLP Krambukvartalet AS, bestående av totalt ni eiendommer, som til sammen utgjør nesten hele kvartalet. Det omfatter blant annet Kleingården bygd i jugendstil på tidlig 1900-tall i Olav Tryggvasons gate, og bygårder i Krambugata og Brattørgata hvor blant annet utestedene Krambua og Cafè 3B holder til.

«Alt innenfor elva»

E. C. Dahls Eiendoms ambisjoner er formulert i uttrykket «Alt innenfor elva», det vil si å eie og utvikle eiendommer innenfor elveslyngen (se oversikt over eiendommene til E.C. Dahls Eiendom i det digitale kartet).

Nordbotten sier at de ikke «kjøper alt», men at et helt kvartal gir interessante utviklingsmuligheter.

Selskapet har i mange år jobbet med å utvikle Midtbykvartalet mellom Olav Tryggvasons gate og Thomas Angells gate, og har nå sendt inn sin andre reguleringsplan. Der ønsker selskapet å fortette i bakgårdene med nye kontorer og boliger, og Nordbotten sier at det er naturlig å se for seg en lignende plan for Krambukvartalet. Det er 17 leiligheter i kvartalet, der flere er inndelt i bofellesskap.

- Det er naturlig å se for seg flere boliger, både i de eksisterende bygningene og hvis man skal utvikle mer mellom dem. Men hvordan det kan bli tør vi ikke å si noe om, sier Nordbotten, som tidligere har uttalt at det bør bo minst 10 000 flere i Midtbyen.

Debatten om byutvikling blusset opp i julen, etter at arkitekt Ole Wiig la frem sine planer for å fortette sentrum. Nordbotten sier at de støtter ideene til Wiig, men mener også at løsningene til arkitekt Svein Skibnes vil være et godt supplement. Skibnes har foreslått flere boliger på takene i Midtbyen.

- Vi ønsker å utvikle Midtbyen fra innsiden og utover, heller enn å bygge ut nye bydeler som man håper skal vokse sammen, sier han, og sier at de møter ulike signaler fra politisk hold.

- Økt interesse for Midtbyen

DNB Næringsmegling i Trondheim var megler for handelen, og daglig leder John Edvin Arnstad sier at det både var lokal og nasjonal interesse for kvartalet. Han sier at KLP som selger har vært opptatt av å videreføre utviklingen av eiendommene.

Han sier at det som har gjort kvartalet særlig interessant for flere, blant annet er potensialet som ligger i bakgårdene. Han håper at de politiske signaler man hører om fortetting gjør at området kan utnyttes.

- Vi opplever økt interesse blant bedrifter for å etablere seg i Midtbyen, men det forutsetter at bygningene har en teknisk standard som leietakerne krever. Det opplever vi at flere og flere gårdeiere innser, sier Arnstad.

Andre eiendomsmeglere har oppgitt at prisen for kvartalet er på 223 millioner kroner, men Nordbotten vil verken bekrefte eller avkrefte at det er riktig pris.

- Vi ønsker ikke å gå ut med summen. Det er en sak mellom oss og selgeren, sier han.

Det samlede arealet de har kjøpt er på 15 358 kvadratmeter, og blant de største leietakerne er musikkutdanningen ved NTNU, butikkjeden Ting, Per Knudsen Arkitektkontor, Trondheim kommunale pensjonskasse og rådgivningsfirmaet Optiman.

Nordbotten tror attraktiviteten kan bli bedre hvis Olav Tryggvasons gate gjøre om til miljøgate fri for personbiler, og hvis det bygges et parkeringshus under gaten fra den krysser Søndre og vestover.

- Det viktigste for Midtbyen er opplevd tilgjengelighet. Det trenger ikke være en diskusjon om bil eller ikke bil, sier Nordbotten.

Han tror at hvis man får utviklet flere gode og tidsriktige boliger og næringsarealer i sentrum, desto bedre vil det være for miljøet.

KLP vil kjøpe mer

Administrerende direktør Sigfred Ekle i KLP Eiendom Trondheim sier at de på ingen måte er i ferd med å selge ned i Trondheim, selv om enkelte har stilt spørsmål om det.

Han sier at de det siste året har kjøpt eiendommer for 1,9 milliarder kroner, inkludert Adressahuset og eiendommene på Solsiden. Tidligere har de også kjøpt Handelshøyskolens bygg i Elgeseter gate og det nye bilanlegget på Østre Rosten.

- Vår strategi er at vi ønsker oss større og nyere bygg, og vi ønsker å kjøpe flere, sier han.