1. Kan krigen i Syria får en slutt og kampen mot ISIL vinnes i 2016?

«Håpet er at samtalene som skjer i Wien-formatet resulterer i at vi får på plass en våpenhvile i Syria, valg, utfasing av Assad – og en regjering som også inkluderer alle de viktige gruppene i Syria. Sunniene, som utgjør 70 prosent av befolkningen, har ikke vært reelle deltagere i styret av Syria. En slik inkluderende overgangsregjering i Damaskus er en forutsetning for å få til fred i Syria. Men så må man også holde ISIL i sjakk. Det vil i løpet av januar bli klarere hvordan koalisjonen av 60 medlemsland skal trappe opp kampen mot ekstremismen til ISIL».

Utenriksminister Børge Brende mener vi må trene oss opp til å tåle større uforutsigbarhet. I dette intervjuet forteller han også om hva som gjorde største i inntrykk på ham i året som gikk.

2. Vil Norge bli rammet av terror?

«Situasjonen i Norge er preget av at vi har over 80 personer som har reist inn i Syria som fremmedkrigere. Noen er drept. Og noen er kommet tilbake. Det vil ikke være troverdig å si noe annet enn å slå fast at de fremmedkrigerne som har vendt tilbake til Norge, de utgjør en sikkerhetsrisiko for vårt land. Løsningen er ikke å melde seg ut og forlate den internasjonale koalisjonen mot ISIL. Hvis alle land skulle tenkt sånn, hadde vi ikke hatt en sjanse. Derfor mener jeg det er helt riktig av Norge å være med i koalisjonen mot ISIL».

3. Hva skjer med migrasjonsbølgen?

«Det er ikke mulig for Europa å ta imot millioner på millioner sånn som vi har gjort til nå. Syria er bare en del av bildet. I Afrika står det millioner av unge klare til å flytte på seg. Svake stater må gjøres til sterkere stater. Hvis vi ser flere stater kollapse – som (for eksempel Libya, delvis) Somalia, Eritrea og Sudan – så vil dette øke migrasjonspresset.

Blir det en forverring og en ytterligere opptrapping av krigen i Syria, er jeg også redd vi er ved bristepunktet.

Det er fire millioner som har forlatt Syria. Men det er 18 millioner mennesker som er igjen i Syra. EUs avtale med Tyrkia, der Tyrkia skal ta større ansvar for å hindre at millioner tar seg inn i Schengen blir avgjørende. Det blir også Hellas, de må ta ansvar igjen».

31 145 asylsøkere kom til Norge i 2015. Det er rekord. Men her kan du lese en artikkel der UDI slår fast at den rekorden nok ikke varer så lenge.

4. Vil Russland oppføre seg i året som kommer?

«Vi opplever et Russland som er annerledes enn for ti år siden. Vi ser et Russland der det sivil samfunnet er under press, et Russland som trapper opp den militære aktiviteten i Syria, et Russland som så langt ikke har etterlevd alt det vi er blitt enige om i Minsk 2.

Så er det slik at Russland er vårt naboland. Dialogen vi har hatt om Storskog har jeg opplevd som konstruktiv. I det arktiske samarbeidet går det også godt. Vi forvalter enorme fiskeriressurser sammen i Barentshavet, vi har folk-til-folk-samarbeidet, miljø og atomopprydding – dette går godt. Vi har gjenopptatt den diplomatiske dialogen i større grad. Men det er ting vi er svært uenige med Russland om. Ukraina, Syria, dette vil vi fortsette å være tydelige på».

5. Lyspunkt: Iranavtalen

«Parallelt med alt har man klart å fremforhandle Iranavtalen, som kanskje er en av de mest positive tingene som har skjedd i år. Enigheten med Iran som sikrer at de ikke kan utvikle kjernevåpen kan bli stående igjen i historien som et virkelig viktig diplomatisk gjennombrudd. Over tid vil de restriktive tiltakene og sanksjonene kunne bli opphevet. 2016 blir et testår for Iran og vil vi vise vil avtalen etterleves. Norge har bistått med gjennomføringen av Iran-avtalen, ved å sørge for å bringe høyanriket uran ut av Iran. Dette er nedrustning og ikke-spredning i praksis».

Alle holder pusten for at Iran nå skal holde ord. Den iranske regjeringen bedyrer at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil bekrefte at Iran har oppfylt alle sine forpliktelser i avtalen om landets atomprogram.

6. USA-valg. Før primærvalgene ligger Donald Trump godt..

«Neste spørsmål, takk. Det er heldigvis ingen kutyme for at jeg skal uttale meg om det amerikanske presidentvalget. Men fascinerende, det er det».

7. Kommer Norge til å få et godt – eller i det minste et normalisert – forhold til Kina i 2016?

«Det ville ikke vært meg imot. Du ville ha korte svar. Jeg tror vi sier det sånn».