Det norske gjorde det nest best av de trønderske selskapene på Oslo Børs i fjor, men i år har det gått bratt nedover for oljeselskapet der Kjell Inge Røkke er største eier.

Onsdag ettermiddag hadde aksjekursen falt med over 23 prosent siden nyttår, noe som har redusert verdien på selskapet med rundt 2,5 milliarder kroner. Ingen trønderske selskaper har falt mer.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen hos Swedbank peker på at Det norske gjorde det godt på børsen tross fallende oljepris i fjor, men at selskapets store gjeld gjør dem utsatt for svingninger.

- Godt rustet

Onsdag ettermiddag ble et fat nordsjøolje omsatt for under 28 dollar per fat, det laveste nivået siden 2003. Sveen-Nilsen er likevel positivt på selskapets vegne.

- Hvis oljeprisen blir liggende under 30 dollar fatet lenge, så bør man være bekymret for hvert eneste selskap som driver med olje. Men Det norske er blant dem som er best rustet av de mindre selskapene, sier han.

I Finansavisen tirsdag sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken at Det norske kan bli nødt til å hente inn mer penger fra aksjonærene for å sikre finansieringen. Sveen-Nilsen tror ikke det blir nødvendig, men sier at selskapet ligger an til å bryte flere betingelser i låneavtalene i løpet av året.

- Jeg tar det som en selvfølge at selskapet er i forhandlinger med kreditorene nå, sier han.

- Dialog med kreditorene

Under sin kapitalmarkedsdag denne uken påpekte Det norske at de har 1,3 milliarder dollar i ubenyttet kreditt, og at de har iverksatt et omfattende forbedringsprogram for å takle den lave oljeprisen.

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske sier at den lave oljeprisen er en utfordring for alle i bransjen, men at avtalen de fikk på plass med kreditorene i fjor vår har sikret dem en robust finansiering. Han sier at selskapet er fullfinansiert frem til gigantfeltet Johan Sverdrup kommer i drift.

- Men i en sånn situasjon er det også en selvfølge at vi er i tett dialog med kreditorene våre, sier han.

Børsfall

Fallende oljepris og uro i de asiatiske markedene gjorde at Oslo Børs falt kraftig etter åpning onsdag. Etter en times handel hadde hovedindeksen falt med 3,8 prosent, og utover ettermiddagen var tapene fortsatt store.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at den er den fallende oljeprisen som presser børsene nedover, og sier at det er et forholdsvis nytt fenomen.

Tidligere har lavere oljepris blitt sett på som positivt, særlig for amerikanske forbrukere. Nå har USAs egen oljeindustri blitt mye større, og Jullum sier det er frykt for at de skal misligholde lånene sine.

- På sikt vil forbrukerne dra nytte av det gjennom lavere bensinpris og dermed høyere forbruk, men det er kanskje vanskeligere å se den forbindelsen nå, sier han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er også overrasket over at den fallende oljeprisen ser ut til å ha utløst børsfallet, men sier at det er stor nervøsitet i markedene.

De kinesiske myndighetene la tirsdag frem tall som viste at den økonomiske veksten i fjor lå tett opptil de offisielle målsettingene, men han tror det fortsatt er stor usikkerhet rundt den økonomiske situasjonen i landet.

- Det er også usikkerhet hva dette vil bety for andre fremvoksende økonomier, særlig hvis Kina igjen nedskriver valutaen, sier han.