Det skriver konstituert rådmann Olaf Løberg i Trondheim i sin innstilling til høringsuttalelse i forbindelse med Trøndelagsutredningen. Saken skal behandles i formannskapsmøtet førstkommende tirsdag.

- Vi støtter forslaget om å legge fylkesmannen til Steinkjer, men da synes vi også at balansen og fornuften tilsier at både fylkesrådmannen og fylkesordføreren havner i Trondheim, understreker Løberg.

Les også: Nå blir trønderne spurt om fylkessammenslåingen

Kamp om jobbene

Dermed kan det bli kamp om flere funksjoner og arbeidsplasser. I Trøndelagsutredningen går man for en todelt modell med fylkesordføreren i Trondheim og fylkesrådmannen i Steinkjer.

- Jeg er mest opptatt av styrkeforskjellen mellom Trøndelag og det sentrale Østlandet. Et sterkt Trondheim underbygger et sterkt og utviklingskraftig Trøndelag. Trondheim blir motoren i en nytt Stor-Trøndelag, men samtidig anerkjenner vi at Steinkjer er en viktig administrasjonsby i det nye sammenslåtte Trøndelag.

Rådmannen i Trondheim mener samtidig at det er dumt å lukke døra for kommuner på Nordmøre og Helgeland som ønsker å være en del av en midtnorsk region.

- Nå er fylkesstrukturen satt i spill og da er det viktig å være åpen for at kommuner i nabofylkene også kan ha ønske om å ta del i en større region, mener Løberg.

Les også: De vil slå sammen Trøndelag fra 2018

Må ha sterk storby

Rådmannen reagerer på at Trondheim ikke er nevnt verken i mandatet eller i saksutredningen for fylkestinget.

- Den politiske føringen om å ivareta Steinkjer ser ut til å overstyre vesentlige spørsmål som burde vært med i Trøndelagsutredningen, skriver rådmannen.

Rådmannen mener også at forholdet til storbyene generelt og til Trondheim spesielt er mangelfullt utredet. Han påpeker at spørsmålet om sentralisering flere steder i dokumentet omtales på en måte som kan gi inntrykk av at fraflyttingen fra distriktene er grunnen til byens vekst

- I ulike avsnitt gjennom hele utredningen gir det uttrykk for at storbyenes vekst er truende for den regionale balansen. Det stemmer ikke. Veksten i Trondheim genereres ikke med tilflytting fra nabobyer og bygder. Det er først og fremst fødselsoverskudd og innvandring som er de viktigste vekstfaktorene, understreker rådmannen.

Etter rådmannens syn er det mye som taler for at en svekket storby vil bety en svekket region. En sterk storby er etter rådmannens mening en forutsetning for at regionen skal styrke seg i fremtiden.

Les også: Ni ting du må vite om Stor-Trøndelag

Klare krav

Begge Trøndelagsfylkene er klare på hvilke nye oppgaver de ønsker seg i en sammenslått fylke:

* Statens vegvesens regionapparat.

* Kulturrådet og tildelinger til regionale formål fra kulturdepartementet.

* Kjøp av regionale jernbanetjenester.

* Deler av forskningsrådets programmer.

* Konsesjonsoppgaver og veiledningsoppgaver fra NVE og annen naturressursforvaltning av regional karakter.

* Overta fylkesmannens oppgaver innenfor miljø, klima og landbruk.

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, sier har tro på at det nye Trøndelag vil få mange av disse oppgavene.

- Statsråden har oppfordret oss til å fortsette å bane vei. De kan ikke gi oss bare småtterier, vi må ha store og viktige oppgaver dersom vi skal få til dette, mener hun.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag er enig med sin kollega i nord.

- Dette er jo i bunn og grunn oppgaver som skjønnsmessig bør avgjøres av det politiske skjønnet som er valgt av folket. Derfor ønsker vi å få overført oppgaver fra både direktoratene og fylkesmannen. Det gjør at vi får mer demokrati for pengene og større regionalt armslag, sier Sandvik.

Dersom Steinkjer får fylkesmannsembete krever Trondheim kommune at de får både fylkesordfører og fylkesrådmann i et sammenslått Trøndelag. Det må de to øverste lederne i Nord- og Sør-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik Tore O. Sandvik forholde seg til. Foto: Glen Musk, Adresseavisen