Hay sier til Adresseavisen at han forsøkte å fjerne kravet om at UDI skulle dekke hærverk, men at kravet ved en feiltakelse kom med også i revidert anbud til UDI.

«Tilbudene i Trondheim og Oppdal fra de Francis Hay-styrte firmaene Flatås Næringsbygg, Øvre Flatåsvei 10 og Pelican Invest ble avvist på grunn av forbehold Hay kom med, og som UDI ikke kan akseptere,» heter det i en pressemelding fra UDI onsdag.

- Det godtar vi ikke

UDI Midt-Norges Tove Cecilie Fasting utdyper:

- Francis Hay skrev at dersom det ble hærverk på bygningene, skulle UDI dekke det. Det var et premiss, og det er slike betingelser som vi ikke godtar, sier Fasting.

Det er disse tre Francis Hay-styrte operatørene som onsdag ble avvist av UDI:

* Oppdal: Pelican Invest AS, 88 plasser med opsjon på 30 plasser på Sagtunet.

* Trondheim: Flatås Næringsbygg AS, 88 plasser med opsjon på 30 plasser i Øvre Flatåsvei 14 b.

* Trondheim: Øvre Flatåsvei 10 AS, 88 plasser med opsjon på 30 plasser i Øvre Flatåsvei 14 b.

- Skjedde en feil

Eiendomsinvestor Francis Hay sier til Adresseavisen at dette er en litt spesiell sak:

- Vi hadde et slikt forbehold i det opprinnelige tilbudet vårt. Da vi skulle sende inn et revidert tilbud til UDI i andre avklaringsrunde, skulle vi fjerne forbeholdet. Men den personen som sendte det inn, gjorde en tastefeil, slik at formuleringen fra det opprinnelige tilbudet ble stående, sier Hay.

Han sier de gjorde UDI oppmerksomme på denne feilen.

- Men i slike offentlige anbud, så er det litt spesielt. Har du en kommafeil, så blir det avvist, sier han.

Dersom UDI raskt kommer med en ny utlysning for permanente asylmottak, kommer han trolig til å legge inn nye anbud. Hvis ikke må han finne andre bruksområder for lokalene.

- Jeg synes det er dumt, for her kunne vi tilbudt gode asylmottak til en brøkdel av prisen for et akuttmottak, sier Hay.

Les også: Mener UDI betaler en vanvittig pris til midtnorske akuttmottak (krever innlogging)

Sto bak akuttmottaket på Stav

Hay har egne erfaringer med akuttmottak. Det var nemlig han som sto bak mottaket på Stav hotell i Malvik, som måtte tåle en god del kritikk fra blant annet fylkeslegen og kommuneoverlegen i Malvik, samt frivillige som jobbet med beboerne. Alle asylsøkerne på Stav ble flyttet en måneds tid før kontrakten utløp. Dermed ble lokalene stående tomme, men UDI måtte likevel betale Hay ut kontraktsperioden på to måneder.

- En annen akuttaktør i Midt-Norge, han som driver Meråker Smelteverk Gjestegård, ble også stående i en lengre periode med tomme lokaler som UDI betalte for. Han har tilbudt seg å betale tilbake kostpengene til UDI. Er noe slikt aktuelt for deg når det gjelder Stav?

- Nei, det er ikke aktuelt. Vi gjorde innkjøp på mat ut ifra at de skulle være der. Vi ble sittende igjen med fulle frysere, sier Hay.

- Du har tidligere ikke ønsket å kommentere kritikken mot forholdene ved Stav. Vil du gjøre det nå?

- Nei.

Flere ble avvist av UDI

Det var ikke bare Francis Hay som ble avvist av UDI Midt-Norge i denne runden. Den meget erfarne asylmottaksaktøren Hero Norge fikk også sitt tilbud i Stjørdal avvist da prisen var for høy.

- Jeg har ikke tallene her, men prisen var i alle fall for høy i forhold til våre rammer, sier Fasting i UDI Midt-Norge.

Den helt nye aktøren Alba Mottak leverte inn tilbud om drift av flere mottak i Trondheim, Malvik og Melhus. Et av tilbudene dreide seg om Bakke bydelshus og et annet var det gamle Adressa-bygget på Heimdal. Disse tilbudene ble avvist da de ikke oppfylte kvalifikasjonskravene i konkurransen, ifølge UDI.

Heller ikke Over Solskjær i Kristiansund, H & F gruppen i Overhalla eller Egir Shipping, som tilbød 1200 asylplasser på et skip, oppfylte kravene.

Les også: - UDI er uprofesjonelle