- Jeg skulle lese lekser da vi var i Syden, så klarte jeg ikke å skille bokstavene fra hverandre. Det kom plutselig, sier Albertsen, som da var ni år gammel.

Han fikk etter flere undersøkelser konstatert en sykdom som gjør at skarpsynet etter hvert blir dårlig. Det innebærer at han ser dårlig både på langt og nært hold.

- På seks meters hold ser jeg like klart som du gjør på 60 meter. Med briller blir det litt bedre, sier Albertsen, som har 12 prosent syn sammenlignet med normalt.

Faren hans, Tor Idar Albertsen, kjøpte barneforsikring fra Danica Pensjon da Niklas var rundt ett år.

- Man vet aldri, selv om jeg ikke regnet med å ha bruk for den i utgangspunktet. Men jeg hadde bare ett barn, sier Tor Idar Albertsen.

50 prosent er forsikret

I Norge var 587 183 barn dekket av barneforsikring ved utgangen av september 2015, og det koster foreldrene vel 1,3 milliarder kroner i året. Antallet barneforsikringer er nesten doblet siden 2005, og rundt halvparten av barna her i landet er dekket.

Selv om Nav gir barn og foreldre støtte dersom barna blir skadet eller får alvorlige sykdommer, mener fagansvarlig i Danica Pensjon, Torunn Jakobsen Langlo, at foreldre bør kjøpe barneforsikring.

- De som er så uheldige at de har barn som blir syke eller utsatt for ulykker som medfører varig sykdom eller uførhet, vil oppleve at det er en økonomisk belastning. Kanskje de ønsker at barnet skal få en annen type medisinsk behandling enn det offentlige dekker. De kan ønske å bygge om boligen hvis barnet havner i rullestol, og forsikringen kan dekke hjelpemidler som gjør hverdagen enklere, sier Langlo.

Nav gir blant annet høyere uføretrygd til unge under 26 år, omsorgs- og pleiepenger til foreldre, ulike stønader og tilskudd for tilpasning av bolig.

Saken fortsetter under grafikken

- Varig ufør mest krevende

- Det verste er dersom barnet blir varig ufør, det er økonomisk den mest krevende situasjonen. Velferdssystemet sikrer da den uføre en inntekt som i dag er på rundt 250 000 kroner i året. Sammenlignet med en normallønn er det rundt halvparten. Da vil de ha mye igjen for å spe på utbetalingen, sier Langlo.

Hun påpeker at sju av ti svarer at de ikke har kunnskap om hvordan den økonomiske situasjonen for en ung ufør er, ifølge en markedsundersøkelse Danica Pensjon har gjennomført.

- Vi har sett at mange unge uføre får det trangt økonomisk. Derfor er det viktig at folk har kunnskap om hvordan økonomien til en ung ufør er og om barneforsikringen. Da får de muligheten til å ta aktive valg, og vet konsekvensen av dem, sier Langlo.

Hun mener foreldre må sette seg inn i hva barneforsikringen de kjøper dekker.

- Det er viktig å være bevisst hvilken dekning den har, og hva det er viktig for deg som forelder at den dekker. Mange av forsikringene har en engangsutbetaling i forhold til sykdom og ulykke. En god del av dem har en månedlig utbetaling ved uførhet som starter ved 18 år, hvis en blir erklært varig ufør, sier Langlo.

- Må ikke ha barneforsikring

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, synes det er viktig å påpeke at ikke alle foreldre må kjøpe barneforsikring.

- Barn er prioritert i norsk helsevesen og velferd. Veldig mange foreldre vil selv kunne ta belastningen ved mildere sykdom. Derfor må man spørre seg om det er nødvendig. Forsikringsbransjen vil late som om alle må ha det. Men vi har allerede betalt en forsikringspremie over skatteseddelen, sier Jensen.

Hvis foreldre velger å kjøpe forsikringen, råder Jensen dem til å se etter to ting.

- Hvilken uføredekning har den? Juvelen i barneforsikringene er dekning for uførhet. Hvis den har det, se hvilket dekningsomfang den har. Hvis en blir varig ute av arbeidslivet og får redusert evnen til vanlig arbeid, får man da en årlig utbetaling. Det er viktigst, sier Jensen, og fortsetter.

- Det andre er engangsutbetalingen. Hvis barnet blir ufør, kan man få en engangsutbetaling som kan brukes til å bygge om huset eller ta fri ett år for å følge opp et sykt barn, sier Jensen.

Han viser til nettstedet finansportalen.no for å se hva de ulike forsikringsselskapenes barneforsikringen dekker og hva de koster.

Engangsbeløp på 1,1 million

Niklas Landhem Albertsen har tatt utdannelse som institusjonskokk, og jobber i dag som det. Arbeidet er litt tilrettelagt.

- Jeg gjør samme arbeidet som andre, men bruker litt lengre tid. Jeg bruker ikke kuttemaskiner, sier Albertsen.

Han har fått en engangsutbetaling på vel 1,1 million kroner fra barneforsikringen. I tillegg har Albertsen fått dekket hjelpemidler for rundt 50 000 kroner. Han har blant annet kjøpt seg et hjemmekinoanlegg med projektor, slik at han kan se tv og spill bedre, og han har kjøpt en Mac med en skjerm som forstørrer tekst og bilder.

Faren til Albertsen er glad for at han brukte «en hundrelapp» i måneden på barneforsikringen.

- Nå har han penger til å kjøpe ting han trenger. Det gir en trygget at han kan tilrettelegge dagliglivet. Jeg synes folk skal tenke gjennom at det er viktig å forsikre barna sine. Vi forsikrer så mange andre ting og kjæledyr som hunder og katter, sier Tor Idar Albertsen.

Torunn Jakobsen Langlo i Danica Pensjon sier det er viktig at foreldre setter seg inn i hva de ulike barneforsikringene dekker, før de kjøper en. Foto: jens petter søraa
Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, sier at barn er prioritert i norsk helsevesen, og derfor må foreldre spørre seg om det er nødvendig å kjøpe barneforsikring. Foto: Forbrukerrådet