På Applab tror de appene kommer til å ta over mer og mer fra internettdomener og hjemmesider.

Her satser de på å gjøre app-ideer om til levebrød for mange mennesker. Laben samler NTNU-folk som vil utvikle nye apper til smarttelefon og nettbrett, og som er i stand til å tenke stort og vil gjøre ideen om til forretning. Akkurat nå er det sju grupper som jobber med å utvikle sine app-ideer. Her er fire av dem:

Ørjan Svendsen og Richard Kringlebotten:

Vil gjøre barnehagebarn mer nysgjerrige på realfag og naturvitenskapelige fenomen, og utvikler et læringsspill til bruk i barnehager. Det skal være med animasjon og lyder, men uten tale. Slik kan det brukes internasjonalt. De har vært i kontakt med barnehager og funnet ut at et slikt spill i tråd med rammeplanen for barnehagen trengs.

Sprell og Howy

De har også funnet ut at de fleste barnehagene har nettbrett. De tenker seg at både barnehager og foreldre kan tenke seg å kjøpe et slikt spill. Firmanavnet er Sprell og spillet heter Howy. Til høsten håper de å være ferdige med spillet. Ørjan Svendsen studerer kybernetikk mens Richard Kringlebotten studerer energi og miljø i tillegg til at han to foreldre som jobber med barnehager.

Her kan du lese alt om oppdrag gründer

Helle Amdahl Nyhus:

Er med i en gruppe som kaller seg for Studybuddy. Det skal bli en tjeneste der du kan finne andre studenter som du kan jobbe sammen med. Gjennom appen kan studenter lage seg en profil med studieretning, fag og ambisjonsnivå. Slik skal det være mulig å finne andre studenter som passer sammen.

Tester ut til høsten

De er i gang med å utvikle appen nå og regner med å teste det ut blant studenter til høsten. I første omgang tenker de å lansere appen for NTNU-studenter med mulighet for å evaluere underveis. Helle Amdahl Nyhus er litt usikker på betalingsviljen blant studentene for en slik app og forteller at de håper å finansiere dette med sponsoravtale. De er akkurat nå på utkikk etter sponsorer, forteller hun. Selv studerer hun bygg, og har med fire informatikkstudenter på laget.

Les også: Slik blir du gründer på 5-6-7

Les også: Griller pølser og lader mobilen ved hjelp av sola

Magnus Tovsen Solheim og Sam Mathias Weggersen:

Står bak firmanavnet Grabster. Det er en matdelingstjeneste der privatpersoner kan kjøpe og selge hjemmelaget mat. Som eksempel nevner de at noen jenter bakte 60 boller på fastelavnssøndag og solgte 42 boller via tjenesten som nå bare er på Facebook mens de utvikler appen. De forteller at det ikke er så mye mer stress å lage mye mat enn bare en porsjon. Med en slik delingstjeneste kan hobbykokker få mulighet til å kjøpe inn gode råvarer og lage mat til flere.

Variert mat er vanskelig

De slår fast at det er vanskelig for studenter å få i seg variert mat. Alternativene er kantinemat, ferdigretter fra frysedisken, takeaway eller restaurant, som er for dyrt for et studentbudsjett. Selv regner de med å ta en prosentdel av betalingen for maten. Slik skal de finansiere kostnadene med driften av tjenesten.

Les også: Inviterer app-gründere på speed date med næringslivet

Jonathan Siggaard Linnestad, Håvard Bjørnøy og Jonas Dammen:

Lager en tilbakemeldingsapp for forelesere og konferanser. Bakgrunnen er at det er mange store forelesninger ved NTNU med mange hundre studenter i salen. Da opplever mange det som skummelt å stille spørsmål og kanskje avsløre seg som en som ikke har forstått det alle andre har forstått. Denne gjengen vil løse dette med en app der studentene kan gi tilbakemeldinger eller stille spørsmål anonymt underveis i forelesningen.

Forelesninger og konferanser

De tenker seg at studentene i salen kan gi tilbakemelding om tempo, for lett eller vanskelig og stille spørsmål. De vil også lage en avstemmingsmetode som gjør at andre studenter kan stemme på et spørsmål og slik vise foreleseren at mange lurer på det samme. Så kan foreleseren enten følge med på spørsmålene underveis, ta det i pausen eller når forelesningen er over. De regner med at appen også kan brukes i ulike konferanser. De er nå i gang med å finne forelesere som er villig til teste det ut og finne ut om instituttene ved NTNU er villig til å betale for en slik tjeneste. Den tekniske løsningen er omtrent klar, forteller de, men det gjenstår masse arbeid for å få det til å se bra ut.

NTNUs økosystem for nyskaping finner du her:

Lett å lage app

NTNUs Applab kom i stand fordi det var så mange som var interessert i å lage apper. Her kan studenter og ansatte få hjelp av NTNUs økosystem for nyskaping og samtidig få mentorhjelp av folk med egen erfaring fra å gjøre forretning av en app-idé.

- Det er lett å lage en app, men ikke så lett å få betalt for appen, sier Anders Aune fra NTNU Technology Transfer. Sammen med prosjektleder Malin Husefest i Applab og Silje Langø fra NTNU Technology Transfer har de ansvaret for tilbudet gjennom Applab.

Utvikler apper: Helle Amdahl Nyhus lager en app der studenter kan finne hverandre for faglig samarbeid. Sam Mathias Weggersen er i gang med en app folk folk som vil selge eller kjøpe hjemmelaget ma. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Appmentorer: Silje Langø og Anders Aune fra NTNU Technology Transfer og Malin Husefest som er prosjektleder for NTNUs applab. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Dette er en matapp: Her er det en som lager kyllingfajitas. Ifølge appen koster det 50 kroner for en porsjon og det er ferdig klokka 18 i dag. På kartet finner du ut hvor du kan plukke opp maten. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen