- Du trenger ikke å tenke på alt, men domenenavn må du tenke på, og du må være tidlig ute, sier daglig leder Hilde Thunem i UNINETT Norid.

Domenenavn kan brukes til en nettside og til e-post.

Dersom undertegnede, for eksempel, skulle starte bedrift, kunne mitt sjeldne fornavn kanskje blitt firmanavn, men et søk på norid.no viser at domenet aagot.no er opptatt uten at det er en nettside som faktisk har det navnet. Domenenavnet aagotopheim.no er derimot ledig. Denne kunnskapen kunne vært viktig før jeg registrerer firmanavn.

Mye å tenke på

Det er mye å tenke på når du skal starte et nytt selskap. Internettadressen er kanskje ikke det du tenker på først, men det burde du, mener daglig leder Thunem og kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Farstad i UNINETT Norid. Bak dette lite kjente navnet, skjuler portvokteren for norske nettadresser seg. UNINETT Norid driver registeret for alle domenenavn eller nettadresser som slutter med .no.

- Gründere bør tidlig tenke på hva de skal kalle firmaet sitt og sikre seg et domenenavn, sier Hilde Thunem og Elisabeth Farstad.

De slår fast at mange snubler i rekkefølgen ved først å registrere firmanavnet i Brønnøysundregistrene uten å ha sikret seg domenenavnet først. Slik risikerer nye firmaer at det ikke er mulig å få en nettadresse med firmanavnet eller produktnavnet, eller at de må kjøpe det dyrt fra noen som har som forretningsidé å sjekke Brønnøysundregistrene for nye firmanavn, registrere domene og så selge det dyrt.

Eget hjørne på internett

- For å få en helhetlig profilering av det nye firmaet, bør du sikre deg domenenavn, sier Thunem.

Hun kaller domenet for ditt eget private hjørne på internett. Det viktigste er å sikre seg navnet. Det er ikke nødvendig å ta domenet i bruk med en gang

- Har du først sikret deg domenenavnet, kan du etterpå flytte inn med alt ditt pikk og pakk.

I Innovasjon Norge ber likevel IPR-rådgiver Turid  Buvik folk om å sjekke at varemerke-navnet er ledig. Hun gir gründere råd om hvordan de kan beskytte sine immaterielle verdier som patent, varemerke og forretningshemmeligheter. Buvik understreker at det er varemerket som fører til rettsaker.

- De som eier varemerket, vinner oftest en rettsak om domenenavn, sier Buvik.

Du bestemmer

- Du kan også skifte leverandør uten å skifte domenenavn. Domenenavnet er ditt så lenge du abonnerer på det, og du trenger ikke å tenke på om du bryter med reglene til Facebook, for eksempel.

Elisabeth Farstad og Hilde Thunem understreker at domenenavn, firmanavn og varemerke bør henge sammen.

- Det er snakk om sikre egne rettigheter og unngå å tråkke på andres, sier de.

- Og det er så billig å sikre deg domenenavnet at du ikke bør la det gå fra deg, sier Farstad.

For en registreringsavgift og senere årsavgift på 60 kroner til UNINETT Norid og en lignende sum til leverandør, har du sikret deg ditt eget hjørne på internett. Slik kan du skaffe deg firmanavn, nettadresse og e-postadresse med samme navn. Et domene kan du ha hele livet og bruke det som du vil.

- Klart du kan ha gmail- eller hotmailadresser, men det gir ikke samme inntrykk av at det er et seriøst firma som står bak, sier de to og understreker at det vil ta deg en kveldstime å registrere domenenavnet.

- Domenenavn gjør at firmaet framstår tydeligere. Det å gjøre firmaet kjent og lett å huske, må være det aller viktigste for et nytt firma, sier Elisabeth Farstad.

«Domenenavn er så 2012»

Noen mener at domenenavn og e-postadresser kanskje er litt gammeldags og at det i dag er apper og Facebook som gjelder. Farstad og Thunem slår fast at sosiale medier er viktige kanaler, men at en nettadresse er nødvendig for at folk skal vite at du er her.

- Folk googler når de leter etter en vare eller tjeneste. Da må de finne deg på nettet, sier de.

Nettsiden kan du bruke som du vil og du kan forandre bruken etter behov. De mener også at det er mange fordeler med en nettadresse som slutter på .no fordi det er et signal om at firmaet ditt opererer i Norge.

- .no er et kvalitetsdomene, og Norge har et godt omdømme internasjonalt. Samtidig betyr det at språket er norsk når du skal registrere deg eller trenger hjelp, og at norsk lov gjelder, sier de to.

Her kan du lese alt om Adressas oppdrag gründer