Signicat har vokst med rundt 30 prosent hvert år siden etableringen i 2008.

Hvert år ansettes rundt 20 nye. I fjor omsatte 49 ansatte for vel 60 millioner kroner.

De vil fortsatt ha hovedkontor i Trondheim, men stadig oftere må de ta flyet ut av byen.

- Vi er ledende i Norden, nå skal vi ut i Europa. Vi skal til seters for å gjøre oss fete, sier Gunnar Nordseth som er administrerende direktør og medgründer. Signicat tilbyr løsninger til elektronisk signering og identifisering på nett. Typiske kunder er nettbanker, forsikringsselskaper og offentlige etater.

Fire ganger har Signicat måtte skifte adresse, rett og slett fordi de har vokst ut av lokalene. Nå er adressen Gryta, i det gamle slakterihuset ved politihuset. Men Signicat er ikke lenger bare i Trondheim, de har også kontorer i Oslo, Stockholm, København, Helsinki, Amsterdam og Lisboa, snart er de også i London.

- Frem til nå har det vært veldig bra for oss å være i Trondheim, og slik jeg ser det i dag skal hovedkontoret fortsatt være her. Det er her i byen vi har teknologien, men vi ser at Trondheim er for lite til å spise kirsebær med de store. Salgskontoret er flyttet til Oslo, rett og slett fordi det er for lite virksomhet innen salg og kundebehandling i Trondheim, sier Nordseth.

Les alt om oppdrag gründer her

Teknologitung by

Nordseth er selv teknolog. Etter endt utdannelse ved matematikk og fysikk på den gang NTH var han med å etablere Kantega, et konsulentfirma som tilbyr it-løsninger.

- Kantega hadde banken som kunde, og denne meldte inn at pålogging og identifisering på nett var for vanskelig. Fem av medgründerne av Kantega skilte lag med konsulentfirmaet, for å i stedet kun satse på produktutvikling av elektronisk identifisering, sier Nordseth.

Siden har Signicat vært en suksess. Nå ser de seg om etter et enda større marked. Det er da Trondheim begynner å bli for lite, teknologitungt, men få andre ressurser.

- Da vi skulle ansatte markedssjef endte vi til slutt opp med å finne den riktige i London. Det er mange teknologer i Trondheim, så der finner vi nok kompetanse og derfor vil vi fortsatt ha produktutviklingen her. Men det er blant annet for lite folk med salgs- og markedserfaring fra utlandet. Når vi behøver folk med spesifikk, smal kompetanse så merker vi at det er vanskelig, sier Nordseth.

Selger ikke selskapet

- Først merket vi at vi måtte ta flyet til Oslo. Så var heller ikke det nok, og vi dro til Stockholm. Nå sist måtte vi altså til London, sier Nordseth.

De fem gründerne som gikk ut av Kantega er alle fortsatt medeiere av Signicat. Alle som ble ansatt til og med 2014 har også eierandeler, og i tillegg er investeringsselskapet Viking venture inne på eiersiden med 30 prosent.

- Vi er fornøyde med en aktiv eier, men ja, Viking venture kommer til å selge sin eierandel etter hvert, sier Nordseth. Men uten at dette er noe direktøren tenker på til daglig. Selv har han ingen planer om å selge seg ut, likevel om det som suksess-gründer kan være lettere å selge enn å bygge seg videre oppover.

- For å vokse er det nødvendig med en utfordrende og offensiv eier. Suksessen ligger i balansegangen mellom å sitte i sitt eget lune rede og lage teknologi du har lyst til å lage og å sette seg utenfor redet og lage kundetilpasset teknologi. Du må finne på noe nytt, men samtidig vite at det faktisk er behov for produktet, sier Nordseth.

Han har erfart at veien opp til de største kirsebærene kan være tung å gå.

- Det er ganske lett å komme fra null til ti millioner i omsetning, men da er det lett å bli mett. Ti millioner er et behagelig nivå. Det var det for oss også, og vi oppdaget at skulle vi videre måtte vi løfte oss opp etter håret. Du kan velge å bare bli der du er, eller faktisk ta flyet, sier Nordseth som er mye ute på reise og har budsjettert med 20 nye ansatte også i år.

Kaffekoker og direktør

Nordseth er nesten sikker på fortsatt suksess, for Europa er klar for Signicat.

- I Norden har vi holdt på en stund med elektronisk signering og identifisering. Vi har prøvd, feilet og prøvd igjen. Europa er minst ti år etter oss, og nå når de kommer er vi klare med et godt produkt som vi har jobbet med gjennom flere år. For oss handler suksessen om å være der akkurat når det riktige øyeblikket farer forbi. Da vi var godt etablert i Norge og begynte å se oss rundt i Europa var det øde og tomt, både for kunder og konkurrenter. Akkurat nå har vi kunder, men ikke konkurrenter. Dette er vårt øyeblikk, hvor vi kan bli enda større rett og slett fordi vi allerede er etablert, sier Nordseth.

Nordseth smaker på suksessen, men gründerromantikk er det ikke snakk om.

- Mange ønsker å bli gründer, men hva er egentlig forskjellen: Du må gå på jobb uansett. Det lokker å være herre over egen suksess, men det er en stor risiko også. Vi er over det verste, og vet at vi har råd til å betale lønninger hver måned. Å være gründer er utfordrende og motiverende, men det er ikke for alle, sier Nordseth. Og så handler det om å gi litt slipp.

- Jeg er jo egentlig teknolog, men som administrerende direktør, må jeg sette bort en del oppgaver som før var mine. Jeg må se de store linjene, og ansatte andre til å ta seg av detaljene. Nå utvikler andre teknologien videre, mens jeg koker kaffe, sier Nordseth med et smil.

Fullt hus: I dag holder Signicat til i Gryta. Bak står sjefen selv, Gunnar Nordseth, i samtale med Miroslav Jokic (til venstre) og Ingrebrigt Fuglem. Foran sitter Ole Kristian Støver Holstad (til venstre) og Mads Baardsgaard. Foto: Kim Nygård
Suksessbedrift: Verken administrerende direktør Gunnar Nordseth eller finansdirektør Nina Svendsen Kvannli har planer om å slutte i Signicat. Foto: Kim Nygård