Daglig leder Reidar Stokke i SMN Invest sier at de vil investere opptil 500 000 kroner i hvert selskap, og dermed kan de gå inn i rundt 20 selskaper per år.

Den første bedriften de går inn i er den lille teknologibedriften Water Linked, som holder til i Lade Teknopark i Stiklestadveien i Trondheim. De seks ansatte har utviklet teknologi for trådløs kommunikasjon under vann, som blant annet er beregnet på oppdrettsbransjen.

I tillegg til SMN Invest går også fem lokale investorer, såkalte forretningsengler, inn med penger. Til sammen får Water Linked inn flere millioner kroner i ny kapital.

- Dette er helt avgjørende for oss. Vi kunne nok fortsatt uten disse pengene, men nå har vi muligheten til å virkelig satse, sier gründer og daglig leder Torgeir A. Trøite i Water Linked.

Konsulenter

Trøite er utdannet sivilingeniør ved NTNU, og driver også konsulentselskapet Embida som lager kommunikasjonsløsninger for industrien. Her jobber de samme seks personene som i 2013 etablerte Water Linked. Trøite sier at det var begrenset hvor mye konsulentselskapet kunne vokse, og at de etablerte det nye selskapet for å kunne utvikle og selge nye teknologiske produkter.

Det første produktet fra Water Linked er et system som gjør at lakseoppdrettere kan posisjonere kameraene de bruker i merdene ved hjelp av ultralyd, noe de nå tester ut sammen med Frøya-selskapet Salmar.

QUIZ: Hva vet du om Gründer-Trondheim?

Han sier at det er pengene fra konsulentvirksomheten som hittil har finansiert oppstartsselskapet, men forventer at de i år også vil få salgsinntekter. Det neste produktet de jobber med er en trådløs undervannsdrone, som de også ønsker å selge både til oppdrettere, oljeindustri og andre havbaserte næringer.

I fjor høst ble de også kontaktet av den første mulige investoren i selskapet. Det var Viktor Tokle, gründer og hovedeier i Melhus-bedriften Devico. Etter hans initiativ kom også andre investorer på banen.

Trøite sier at Water Linked er for tidlig ute til å være interessante for profesjonelle investormiljø, med unntak for SMN Invest som nå kommer inn på eiersiden.

- Stor risiko

Totalt forvalter SMN Invest i dag 450 millioner kroner, hvor rundt 250 millioner investeres gjennom investeringsselskaper som Viking Venture og Proventure.

Reidar Stokke sier at Trøndelag har god tilgang på såkorn- eller venturekapital, men mener det mangler tilgjengelig kapital for selskaper som er helt i startfasen. Han sier at målet med de nye investeringene er å få flere selskaper gjennom den såkalte dødens dal.

- Det gjelder de selskapene som har løst et teknologisk problem, men som ennå ikke fakturert noe, sier Stokke.

Han sier at de vil være stor risiko knyttet til disse investeringene, men hvis tre eller fire av de selskapene de investerer i hvert år lykkes, så kan de få god avkastning.

- Banken har eksistert i 200 år, og dette vil være en investering i hva vi skal leve av i denne regionen om 20–30 år, sier han.

- Savnet kapital

Devico-gründer Viktor Tokle sier at han selv opplevde kapitaltørken da han etablerte Melhus-bedriften i 1988. Devico har utviklet boreteknologier for gruveindustrien, og ble i 2014 tildelt Eksportørprisen i Midt-Norge.

- Da jeg startet min egen bedrift så savnet jeg folk som var villig til å gå inn med kapital. Alle skulle inn i eiendom. Så da jeg selv kom i posisjon til å kunne investere, så begynte jeg å lete etter gründere med gode ideer, sier Tokle, som også ønsker å komme inn i styret.

- Jeg ønsker å kunne påvirke, for jeg vet hvilke feller man kan gå i, sier han.

Trådløs: Det neste produktet Water Linked jobber med er en trådløs undervannsdrone. Foto: Kim Nygård