Fredag legger selskapet frem den siste kvartalsrapporten for 2015, og med det også årsresultatet for fjoråret.

Analytikere Adresseavisen har snakket med forventer at selskapets driftsresultat vil være dårligere enn året før, til tross for en rekordhøy kilospris på laks.

– Vi kommer nok til å se en nedgang på rundt 10 prosent for fjerde kvartal i fjor sammenlignet med året før, sier Kolbjørn Giskeødegård, analytiker i Nordea Markets og får støtte av kollega Marius Gaard i Swedbank.

– I 2014 hadde de et driftsresultat på rundt 509 millioner kroner i fjerde kvartal, men i år tror jeg det kommer til å ende på rundt 400 millioner kroner, så det blir nok dessverre en nedgang, sier han.

Høye kostnader

Med det virker det som om en av norsk oppdrettsnærings største produsenter har et stykke igjen å gå om de skal bli del av «den nye oljen», som fiskeriminister Per Sandberg mente at fiske- og havbruksnæringen kunne bli da han besøkte Trøndelagskysten for noen uker siden.

– Lakseprisen er rekordhøy, men problemet er kostnadsnivået knyttet til for eksempel luseproblematikken. Det er et høyaktuelt problem for Salmar ettersom Midt-Norge er et av områdene som har størst problemer med det. Og det vil vi se når de presenterer resultatene, tror Tore A. Tønseth, analytiker i Sparebank1 Markets.

– Den raske veksten i kostnader knyttet til lus og biologiske utfordringer har bekymret oss i flere år, sier Giskeødegård.

Men hadde det ikke vært for problemene knyttet til biologi og lus tror han ikke at prisen ville vært så høy som det den er.

Paradoks

– Paradokset er jo at om det ikke hadde vært for de problemene næringen har ville det ikke vært begrensninger på hvor mye de kan produsere. Og da ville vi heller ikke hatt de høye prisene, sier han og legger til at den rekordsvake kronekursen også er en medvirkende årsak til at kilosprisen på fersk laks nå ligger rundt 53 kroner.

Men han påpeker at problemene også fører til negative konsekvenser på inntektssiden.

– De må slakte fisk som bare er to-tre kilo i stedet for fem, og det gir høyere produksjonskostnader per kilo. I tillegg får de en lavere kilopris for fisk i de lavere vektklassene, og fisken må ut i markedet selv om det kan være et ugunstig tidspunkt, sier analytikeren fra Nordea Markets og får støtte av Marius Gaard.

– Det gjør at de ikke får slaktet fisken når den når den vekten de helst vil slakte ved, og da får de heller ikke den prisen de ønsker, sier han.

Bedring på sikt

Salmar ble etablert på Frøya i Sør-Trøndelag i 1991. Siden den gang har de utvidet virksomheten i Norge med anlegg fra Sunnmøre i sør til Finnmark i nord. Totalt sitter de på 100 konsesjoner for oppdrett av laks i Norge.

Men selv om luseproblematikken nok kommer til å påvirke Salmars resultat for fjoråret tror Tønseth at ressursbruken vil lønne seg på lang sikt.

– Det vi ser fra andre områder hvor de har slitt med lakselus er at det har vært en bedring på sikt, og det er det også rom for hos Salmar. Det er viktig å huske på at konsekvensene av slike problem gjerne henger igjen et års tid etter at problemet er løst, men ressursene de har satt inn for å ordne opp i dette vil kunne gi en klar økning i inntekter utover i år og til neste år, sier han.

I forbindelse med fremleggelsen av fjorårets tall han disse kostnadene vil få betydelig omtale.

– Kostnadsbiten vil være veldig viktig. I tillegg blir det interessant å høre hvilke tanker de har gjort seg rundt prosjektet med havmerdene, og hvilke investeringer de tenker å gjøre der, sier Tønseth.

Lys fremtid

Og når det gjelder året vi er inne i spår analytikerne gode utsikter for både Salmar og resten av næringen.

– Jeg bruker å si at de i fjor spiste av kaken som skulle vært servert i år. Det er stramt på tilbudssiden ettersom det ble tatt ut så mye i fjor. Det fører til en kamp om smuler, som igjen gir en høy pris. Det er den perfekte storm, i positiv forstand, sier Giskeødegård.

– Det prisnivået vi har på laksen nå vil nok fortsette i 2016, så næringen vil fortsatt få godt betalt for laksen, avslutter Gaard.