Brøske sier at selskapet blant annet ser på mulighetene for å la egne ansatte ta over arbeidet til innleide konsulenter, og at de vurderer alle muligheter for å effektivisere driften.

- Vi har ikke konkrete planer om oppsigelser, men det har nok blitt en del av hverdagen at vi må tilpasse oss. Vi må redusere kostnadene der vi kan, sier Brøske til Adresseavisen.

Det trondheimsbaserte oljeselskapet la onsdag morgen frem resultatene for fjerde kvartal og foreløpige resultater for 2015.

I de tre siste månedene i fjor hadde de inntekter på 255 millioner dollar (2,2 milliarder kroner med dagens valutakurs), som var en nedgang fra 346 millioner dollar (tre milliarder kroner) i samme periode i 2014.

Prisen stupte

Produksjonen var omtrent uendret, så inntektsfallet skyldes lavere oljepris. Selskapet fikk i snitt 45 dollar per fat for oljen de produserte i fjerde kvartal, sammenlignet med 74 dollar per fat i samme periode i 2014.

På grunn av den lave oljeprisen skriver selskapet også ned verdier knyttet til oppkjøpet av Marathon Oil Norge med 192 millioner dollar (1,65 milliarder kroner).

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik sier i en børsmelding at de har satt i verk omfattende forbedringstiltak i alle ledd av organisasjonen, og at målet er å bygge ut lønnsomme frittstående prosjekter med en oljepris på under 40 dollar per fat.

I 2015 hadde selskapet mål om å kutte 100 millioner dollar i kostnader, noe de blant annet gjorde ved å redusere leteaktiviteten. Brøske sier at de nye forbedringstiltakene i større grad dreier seg om å arbeide mer effektivt.

- Vi gjør dette fordi vi ser at det er et grunnleggende behov i bransjen for å øke produktiviteten og få mer ut av hver krone, sier han.

Færre ansatte

I april i fjor varslet selskapet at 35 ansatte måtte gå, og i tillegg ble bruken av konsulenter betydelig redusert. Brøske sier at de også har redusert med noen få ansatte etter det, og at man stort sett har kommet frem til frivillige løsninger.

- Dette er en del av den nye hverdagen. Vi må gjøre kontinuerlige tilpasninger, og hele tiden se hvordan vi kan best kan utnytte ressursene i selskapet og sikre at vi har rett kompetanse, sier han.

Totalt i 2015 hadde Det norske inntekter på 1222 millioner dollar (10,5 milliarder kroner). Inntektene gikk kraftig opp sammenlignet med 2014, og skyldes oppkjøpet av Marathon som ble gjennomført høsten 2014.

Selskapet fikk i 2015 et underskudd før skatt på 113,6 millioner dollar (977 millioner kroner).

I børsmeldingen understreker Hersvik at selskapets eget utbyggingsprosjekt, Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, går etter planen. Her er målet å starte oljeproduksjon i løpet av året.

- Ivar Aasen-prosjektet har en god utvikling og er på plan og budsjett til produksjonsstart i fjerde kvartal 2016. Utskipning av plattformdekket fra Singapore er planlagt i mai og løfteoperasjonene offshore i juli, sier han.

Innkalt til Ottervik

I torsdag neste uke er ledelsen i Det norske innkalt på teppet hos ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim, etter at det nylig ble kjent at deler av driftsorganisasjonen for Aasen-feltet vil bli lagt til Stavanger. Dette til tross for at Stortinget har vedtatt at driftsorganisasjonen skal ligge i Trondheim.

Brøske sier at det er fem-seks stillinger av totalt 30–35 som vil bli flyttet fra Trondheim til Stavanger, men sier at de ikke har tenkt å be Olje- og energidepartementet (OED) om å få endre vilkårene for feltet.

- Nei, vi mener at tilpasningene vi nå gjør ikke er i strid med det vi la frem i planen for utbygging og drift, sier Brøske.

Han sier at de i møtet med Ottervik vil benytte anledningen til å fortelle om situasjonen bransjen står overfor, og også forklare bakgrunnen for at disse stillingene flyttes til Stavanger.

Brøske sier at det er tekniske støttefunksjoner som flyttes til Stavanger, men vil ikke si om enkeltpersoner har fått beskjed om å flytte.

- Vi ønsker ikke å gå i detalj rundt dette på personnivå.

- Hvis det er noen som ikke ønsker å flytte, hva vil skje med dem?

- Vi er i en prosess rundt hvordan dette skal skje, og det er for tidlig å si noe om dette i detalj, sier han.

I rute: Plattformdekket til Ivar Aasen-feltet er under byggingen ved SMOE-verftet i Singapore, og utskiping er planlagt i mai. Foto: Fabian Leow
Hovedkontor: Rundt 205 ansatte jobber ved Det norske hovedkontor på Torvet i Trondheim, mens de har rundt 110 ansatte i Stavanger. Foto: Morten Antonsen